Basilur Cejlonský bílý čaj. 100g. Chinese White Tea.
Popis
Bílý čaj se vyznačuje lahodnou chutí a pozitivními účinky na lidské tělo i mysl.
Bílý čaj je účinnou zbraní proti stresu. Kromě toho, že je s pitím čaje spojena relaxace, obsahuje také aminokyselinu L-theanine, která zvyšuje množství serotoninu, dopaminu a gamma-aminomáselných kyselin v mozku, čímž pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a umožňuje redukovat psychický stres.
Bílý čaj nemá jen lahodnou a jemnou chuť, ale zároveň je díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů obsažených v tříslovinách velice prospěšný lidskému tělu.
Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka.
Nicméně měli bychom mít na paměti, že pitím bílého čaje deprese a stres zcela nezmizí a funguje spíše jako prevence.
Díky přítomnosti katechinů napomáhá bílý čaj ke snižování výskytu paradentózy a zubního kamene a celkově vede k zdravému vzhledu ústní dutiny. Bílý čaj má totž mnohem méně barviva než např. čaj černý, který díky tomu zanechává na zubech nahnědlý povlak.
Bílý čaj dostal své jméno podle jemných stříbřitě bílých chloupků na neotevřených pupenech čajovníku.
Nálev z bílého čaje již není bílý, ale bledě žlutý až žlutohnědý.
Lístky bílého čaje nejsou svinovány ani oxidovány.
Výsledkem je jemnější a sladší chuť než u zelených nebo tradičních černých čajů.
Samotný čaj je balený v znovu uzavíratelném neprodyšném obalu, tak, aby uchoval své aroma po celou dobu spotřeby a to díky speciálnímu zipu v horní části balení.
Návod na přípravu: 1 čajová lžička na 250ml – 400ml (podle vaší chuti) šálek, zalít vodou 80°C, louhovat 2–3 minuty
Složení: bílý čaj 100%
Země původu: Srí Lanka
Hmotnost: 100g
Výrobce: Basilur Tea Export (PVT) LTD. Baleno na Srí Lance.
Skladovat v suchu a chladu.
Pěstování a výroba bílého čaje:
Bílý čaj se zpracovává z prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny „Camellia sinensis“, které se ručně sbírají na počátku vegetačního období, tedy během velmi krátkého časového úseku odpovídajícímu přelomu března a dubna.
K výrobě tohoto čaje slouží pouze mladé pupeny, které jsou pokryty jemnými stříbřitě bílými chloupky. Odtud také nese svůj název. V období dešťů se tyto pupeny rozvíjejí do lístků.
Poté co jsou pupeny sebrány, nechávají se zcela volně zvadnout a následně za pomoci slunečních paprsků usušit.
Protože se bílý čaj nepraží ani nefermentuje, uchovává si svoje typické aroma, které ho odlišuje od ostatních druhů čajů.
Toto velice šetrné zpracovávání umožňuje poupatům udržet si vysokou koncentraci antioxidantů, jako mají čerstvé čajové listy, proto jsou jeho účinky na lidský organismus tak blahodárné..