Recenze multifunkčního hrnce Tefal CY505E30 All In One Pot
I když vás vaření baví a u sporáku vydržíte celé hodiny, dušené maso chcete mít měkké co nejdřív. Multifunkční tlakový hrnec Tefal All In One Pot slibuje nejen výrazné zkrácení přípravy jídel, ale i 25 přednastavených programů pro ještě snadnější vaření. Vzali jsme si ho proto na kuchařskou mušku. Jak dopadlo naše testování?
Multifunkční pomocník do zásuvky
Hned po vybalení jsme byli příjemně překvapeni řešením hrnce – nemusíte přemýšlet, jestli ho dát na indukci nebo zda mu neublíží plynový sporák. Tefal CY505E30 All In One Pot je totiž elektrický. Jednoduše ho připojíte do zásuvky a vaříte. A jako bonus ušetříte místo na plotně, kde zatím klidně připravíte další chody.
Tlakový hrnec Tefal má objem 6 litrů, takže v něm bez problému uvaříte i pro početnou rodinu. Součástí balení je také:
- košík pro vaření v páře,
- trojnožka (například na pečení),
- odměrka a obracečka,
- kuchařka.
25 programů pro každou dobrotu
Na rozdíl od klasických papiňáků má hrnec digitální displej a veškeré vaření ovládáte přes tlačítka na přední straně. Na první pohled nás zarazily anglické popisky. Při bližším prozkoumání balení jsme ale objevili českou nálepku, kterou si můžete na hrnec přidělat. Nemusíte se tak strachovat, že byste funkcím nerozuměli nebo potřebovali mít po ruce návod.
Na výběr máte z 25 přednastavených programů – třeba pro přípravu polévek, rýže, ryb nebo dokonce dětského jídla. Hrnec zvládne vaření, opékání, dušení i ohřev. Podle toho, co zrovna kuchtíte.
Měkké kančí za 40 minut
My jsme připravovali guláš z kančího masa. Nejprve jsme pomocí funkce smažení (Brown) připravili základ. Při smažení nás hrnec párkrát potrápil pípáním a chybovou hláškou E2 – vyžadoval přiklopení víka. Nakonec se ale umoudřil a cibulku jsme osmažili dozlatova. Hrnec se navíc vůbec nepřipékal.
Potom jsme přidali maso a vodu, přiklopili víko a zapnuli funkci tlakového vaření (Pressure cook). Nastavíte si hladinu tlaku a pokud chcete, pomocí manuálního ovládání ručně ovládáte teplotu i dobu vaření.
Z manipulace s víkem jsme měli respekt, ale ukázalo se, že zbytečně. Víko stačilo přiklopit, uchopit rukojeť a otočit s ní po směru hodinových ručiček. Jde to snadno, ale přitom víko pevně drží. A jakmile tlakové vaření spustíte, s poklicí už nejde hnout. Takže nehrozí, že byste se nešikovným zacházením opařili.
Nahřívání hrnce a přepnutí na tlakové vaření však docela trvalo – kolem 10 minut. Jakmile se ale hrnec nažhaví, spustí odpočet a papiňák nemá konkurenci. Na displeji přesně vidíte, kolik času ještě zbývá do konce programu.
Kančí maso bylo měkké a rozsýpalo se už po 40 minutách. Běžně bychom ho přitom museli vařit alespoň 2,5 hodiny. A na dno hrnce se nic nepřipeklo.
Upustit páru chvíli trvá
Jakmile je pokrm hotový, hrnec vás upozorní hlasitým pípáním, které uslyšíte i do vedlejší místnosti, takže nemusíte mít strach, že na jídlo zapomenete. Abyste mohli poklici odklopit, nejprve ventilem upusťte páru. Příjemně nás překvapilo, že to jde jednoduše pomocí tlačítka na rukojeti poklice – aniž byste museli sahat na ventil.
Pokud vaříte hodně vody, připravte se ale na to, že vypouštění páry nějakou dobu potrvá. Klidně i několik minut. Ocenili bychom proto možnost zamáčknout tlačítko a vypustit veškerou páru naráz. To vše je ale malá cena za to, že hrnec pak otevřete bezpečně a máte jistotu, že se neopaříte.
Příjemným bonusem je kuchařka, která je součástí balení. Najdete v ní 45 receptů – od zelných závitků až po mušle à la marinera. My jsme vyzkoušeli čokoládový dortík. V tlakovém hrnci se dá totiž i péct:
- na dno hrnce nalijete hrnek vody,
- postavíte speciální trojnožku, kterou najdete v balení
- a na ni položíte zapékací misky s těstem.
Časy přípravy uvedené v kuchařce berte orientačně. Napoprvé jsme měli dort uprostřed ještě syrový. Jakmile si ale papiňák osaháte a vyzkoušíte víc receptů, přípravu vyladíte.
U vaření navíc oceníte i další skvělé funkce hrnce Tefal, například:
- odložený start
- nebo udržování teploty – automatický ohřev až 24 hodin.
Úklid hrnce zabere pár minut
Stejně rychle jako vaření v tlakovém hrnci vám půjde i úklid. Dno vnitřní – vyndavací – části hrnce se totiž vůbec nepřipéká. Stačí hrnec nechat vychladnout a potom omýt, bez velkého drhnutí. Košík na vaření v páře i trojnožku klidně dejte do myčky a víko hrnce zevnitř jen vytřete vlhkým hadříkem.
Náročnější je jen mytí ventilu a těsnícího profilu, které se musí důkladně ručně umýt. Vše je ale nakreslené krok za krokem v návodu, takže nemusíte mít strach, že to nezvládnete.
Závěrem: Tefal je pravá ruka pro začátečníky i profi kuchaře
Hrnec Tefal CY505E3 All In One Pot je nadupaný funkcemi, které při vaření ocení začátečníci i zkušení kuchaři. Nejlepší je zkrácení doby přípravy jídel třeba i na třetinu. Můžete tak víc času věnovat dalším chodům nebo svým hostům. A díky elektrickému provedení je navíc vhodný do všech domácností – postavíte ho kamkoliv na pracovní desku nebo na stůl, připojíte do zásuvky a vaříte.
Jediný nedostatek vidíme v delší době, než se hrnec „nažhaví” a začne naplno smažit nebo vařit. To vše ale kompenzuje extrémně krátká doba přípravy jídel. Tefal All In One hodnotíme jako skvělého pomocníka do kuchyně, který pomůže připravit dokonalý oběd i dezert. A navíc za zlomek času.
Jaké máte zkušenosti s vařením v tlakovém hrnci? Napište nám do komentářů, jestli byste si pořídili Tefal All In One Pot.