10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Botanic Maté čaj pražený 200g

Botanic Maté čaj pražený 200g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
Lístky jihoamerického stromu, které jsou navíc opražené, aby tak získaly větší účinnost. Celý popis
129 Kč
Zboží od: Botanic
129 Kč
Vrácení zdarma přes Zásilkovnu
S novou kartou za

13.12.2024 - 16.12.2024 na vaší adrese

Popis

CO MATÉ OBSAHUJE?

Podobně, jako ostatní, i Maté má látky více a méně důležité. Za účinky jsou přímo zodpovědné především tyto – kofein (také zvaný matein), teobromin a teofylin. Kofein je alkaloid, o něm toho víme mnoho. Stimuluje metabolismus, nervovou soustavu a další. Kardio-stimulanty teobromin a teofylin si také netřeba představovat – urychlují srdeční činnost a roztahují cévy. Za méně podstatné můžeme pak považovat různé vitamíny, minerály, stopové prvky, další alkaloidy, ale i aminokyseliny.

JAK VŠE ÚČINKUJE?

Při pohledu na hlavní látky obsažené v Maté, nám bude hned vše jasné. Účinky se velmi podobají těm, které dobře známe u kávy. Jen je jejich průběh mnohem plynulejší, díky čemuž se dá považovat Maté za zdravější náhradu kávy. Díky kofeinu a kardio-stimulantům dochází k urychlování metabolismu, stimulaci nervového systému a lepšímu prokrvení. Maté také potlačuje míru únavy, dodává energii a pomáhá objevit často ztracenou vitalitu.

KOLIK MATÉ JE AKORÁT?

Pražené listy jsou rozdílné od těch normálních, především svou potencí. Lépe účinkují na náš organismus, ale také mají specifičtější chuť, která nemusí každému nutně vyhovovat. Na 1 litr vody bychom měli použít cca 3–6 gramů, což jsou zhruba 2 polévkové lžíce. Můžeme přidávat, nebo ubírat dávkování podle pocitu.

JAK MATÉ UŽÍVAT?

Pražené listy se užívají stejně jako ty nepražené – odvarem.

ČAJ MATÉ

Jak jsme již zmínili, nejčastější konzumací Maté je právě čaj, nebo spíše odvar, ať jsme přesnější. Ten se dá připravit celkem dvěma způsoby.

První způsob je trochu snadnější – stačí nám prakticky vybavení, kterým si připravujeme klasické sypané čaje. Lístky nasypeme do sítka, nebo pouzdra a zalijeme vodou o teplotě maximálně 80 stupňů. necháme 5 minut louhovat a můžeme pít.

Druhý způsob je poněkud tradičnější, ale také složitější. Na jeho přípravu budeme potřebovat tak zvanou kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádobka, která se dříve vyráběla z vydlabané tykve. Bombilla je brčko, které má na spodním konci malé sítko, aby odfiltrovala drobné lístky. Maté nasypeme do kalabasy, její hrdlo překryjeme rukou a celou nádobu otočíme vzhůru nohama, mírně protřepeme a vrátíme nazpět. Na ruce nám zůstanou jemné kousky lístků, které vyhodíme. Tento postup opakujme 3–5×. Poté nakloníme kalabasu na stranu, aby se Maté sesypalo. Vzniklou hromádku polijeme trochou studené vody, to abychom lístky nespálili. Konečně můžeme Maté zalít horkou vodou o maximální teplotě 80 stupňů. Výsledný nápoj pijeme pomocí bombilly.