10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Botanic Maté čaj 200g

Botanic Maté čaj 200g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
Maté užívaly domorodé kmeny Jižní Ameriky pro jeho stimulační účinky. Pokud potřebujete povzbudit do každodenních činností, přečkat náročné období nebo zvládnout zkoušky, je Maté skvělým pomocníkem! Celý popis
139 Kč
Zboží od: Botanic
139 Kč
Vrácení zdarma přes Zásilkovnu
S novou kartou za

22.11.2024 - 25.11.2024 na vaší adrese

Popis

SLOŽENÍ YEBA MATÉ

Co způsobuje ony účinky, díky kterým si Maté oblíbili lidé po celém světě? Jsou to především tři základní složky – kofein (také zvaný matein), teobromin, teofilin. Jedná se o velmi účinné stimulanty. Kofein je všeobecně známým alkaloidem, způsobující zrychlení metabolismu. V jeho účincích mu pomáhají kardio-stimulanty teobromin a teofylin. Další látky jsou například – vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, antioxidanty a další alkaloidy. Co že tato kombinace způsobuje?

ÚČINKY MATÉ

Hlavní účinky Maté se přímo odvíjí od obsažených látek. Vlivem přítomnosti kardio-stimulantů a kofeinu, působí především stimulačně. Dochází k zrychlení metabolismu, stimulaci centrálního nervového systému, mírnému zrychlení srdečního tepu a lepšímu prokrvení organismu. Dochází k oddalování projevů únavy, ať už psychické, nebo fyzické. Maté skvěle nahrazuje účinky kávy, ale o tom si povíme za okamžik.

KOLIK MATÉ SI MÁM DÁT?

Drcené lístky jsou nejjemnější formou. Zde naprosto stačí 3–6 gramů na 1 litr nápoje (2 polévkové lžíce). Především záleží na míře naší rezistivity na kofein. Pokud jsme na něj zvyklí, můžeme dát Maté o trochu více.

ZPŮSOB UŽITÍ

Nejlepší možností, jak plně využít drcené listy je odvar. O jeho přípravě se dočteme níže.

ČAJ YERBA MATÉ

Proč je Maté tak oblíbené už víme. Jeho účinky jsou mnohem zdravější, než ty u kávy. Jak ale správně nápoj připravit? Celkem existují dvě možnosti. První je trochu jednodušší, ta druhá tradičnější a náročnější. Na tu snadnější nám bude stačit jen nádoba a louhovací sítko, které používáme na sypané čaje. Do něj umístíme obsah Maté a celé přelijeme vodou o teplotě 70–80 stupňů. Necháme cca 5 minut louhovat a můžeme pít. Druhá možnost už tak snadná a rychlá není.

Tradiční metoda přípravy Maté vyžaduje dva základní předměty – Kalabasu a bombillu. Kalabasa je prakticky nádoba zvláštního tvaru. Dnes se setkáváme s kalabasou z porcelánu a jiných materiálů. Dříve se však jednalo o vydlabanou tykev. Bombilla je jakési brčko se sítkem na spodní straně. Celá příprava probíhá následovně. Do kalabasy nasypeme Maté. Otvor nádoby zakryjeme rukou a převrátíme vzhůru nohama. Protřepeme a opět vrátíme do původní polohy. Tento úkon opakujeme několikrát. Pokaždé nám na ruce zbudou malé částečky lístků, které vyhodíme. Poté kalabasu nakloníme na stranu, aby se tak Maté sesypalo. Vzniklou hromádku zalijeme trochou studené vody, abychom předešli spálení. Nyní už stačí jen zalít horkou vodou o teplotě 70–80 stupňů a můžeme pomocí bombilly pít. Jemné sítko na jejím konci odfiltruje veškeré drobné částečky, které bychom jinak vypili.