shumee Le Piantagioni del Caffe - Etiopie Dambi Uddo 500g
Popis
Obilí v balení pochází ze sklizně s více než 86 body baňkování na stupnici SCA. Země původu zrna: Etiopie Oblast: Guji, Shakiso Způsob zpracování: Přírodní Místo pěstování: 2140 – 2160 m n. m. Jedná se o kávu certifikovanou „CSC ® – Certified Specialty Coffee Association of Italy“ – všechna balení mají etiketu s číslem a hologramem dokazujícím vysokou kvalitu. Zde je recenze této kávy, kterou pro náš blog připravil Jakub Świątek: Nedávno se mi zdálo, že italské pražírny začaly pražit kvalitní kávy z malých družstev. Jednozložkové kávy, dovážené transparentně a pražené pro zachování jejich přirozeného charakteru… Počkejte… To není sen, to jsou kávy z Le Piantagioni del Caffe, včetně našeho nového espressa měsíce! Káva, kterou budeme pít, pochází z Etiopie, z plantáže Dambi Uddo. Není to však typická káva, kterou znáte z Etiopie. Proč? Aroma Otevřu balíček, přivoním k němu a cítím intenzivní aroma ovoce a velmi hořké čokolády. Po sérii espress měsíce, která měla vysokou kyselost, přišel čas na sladší, klasičtější kávu. Abych lépe poznal jeho chuť, rozhodl jsem se ho na začátku vařit v cuppingu. Po rozemletí aroma zesílilo a bylo mnohem ovocnější, i přes stále živé a výrazné tóny hořké čokolády. Zalití kávy vodou potvrdilo mé závěry. Chuť Po narušení slupky a prvních doušcích se ukázalo, že káva nemá kyselost, ale má jiné skvělé tóny zralého ovoce, čokolády a šťavnatých červených jablek. Ale co espresso? Espresso Po tak chutném cuppingu, jiném než minulém, jsem byl zvědavý, jak bude espresso chutnat. První extrakce stejným mletím jako u květnového espressa měsíce – bohužel trvala téměř 50 sekund. Jako většinu tmavěji pražených káv doporučuji před prvním espressem namlít hruběji než většinu espresso káv známých ze segmentu speciálních káv. Po takovém postupu a dosažení doby extrakce 23 sekund při poměru 18 gramů dávky ku 42 gramům výtěžnosti mě espresso překvapilo svým sametovým a vysokým tělem. Chuť? Hořká čokoláda, červené, šťavnaté jablko a kandované lesní ovoce. Plus nějaké oblíbené želé medvídky. Všimněte si, že v tomto senzorickém profilu není prakticky žádná kyselost. To není náhoda. Tato káva nebude tou nejlepší volbou pro někoho, kdo chce v espressu ochutnat pouze citrusové plody. To je káva pro příznivce vyváženosti a sladkosti v té nejlepší kvalitě. Mléko Jednoznačně nejlepší bod této kávy. Bez ohledu na to, zda se jedná o flat white, cappuccino, latte, doppio macchiato, každá z těchto káv má skvělý charakter sladkého bobulového jogurtu v různém stupni koncentrace. Totéž platí pro náhražky rostlinného mléka. Oblíbila jsem si především ovesné mléko v kombinaci s jediným espressem v malém, 160 ml šálku od Aoomi. Další požitky Cafflano Kompresso vyrobené ze 14 gramů jemně mletých bobů (10 kliknutí pro Comandante) a 60 mililitrů vody poskytlo výsledek velmi blízký chuti, kterou jsem získal z „velkého“ espresso kávovaru. To chutnalo obzvlášť dobře s tonikem v poměru 250 ml toniku na 40 gramů espressa. Vyzkoušejte také kávovar, který je překvapivě koncentrovaný i po namletí nejmenším mlýnkem Wilfa. Sladké, příjemné a opět bez kyselosti! Pokud jste stejně jako já chtěli po sérii tří křupavých a vysoce kyselých káv z Ameriky změnu, neváhejte a přidejte si do virtuálních košíků balíčky etiopského Dambi Uddo od Le Piantagioni del Caffe!