Milota Tropické ovoce s citronem 40g(20x2g)
Popis
Tropické ovoce s citronem 40g(20×2g) (Český text na obalech) Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích čaje najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…em-40g-20x2g . Jedinečná vyvážená směs tropického ovoce s citronovou trávou. Čaj chutná také oslazený medem. Citronová tráva (Citronela) je hojně využívaná v asijské kuchyni a přírodním léčitelství.Složení: Jablko plod, ostružina list, čekanka kořen, citronová kůra, ibišek květ, citronová tráva, lékořice kořen, mango plod, maracuja pod (mučenka), aroma.Příprava: 1 sáček přelít 0,2 l vařící vody. Louhovat 10–15 min. Skladovat v suchu při teplotě do 25 °C. Uchovávejte mimo dosah dětí! Výrobek nenahrazuje pestrou stravu.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Tropické ovocie s citrónom 40g(20×2g) (Slovenský text na obaloch) Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch čaju nájdete v našom herbári.Zloženie: Jablko plod, ostružina list, čakanka koreň, citrónová kôra, ibištek kvet, citrónová tráva, sladké drievko koreň, mango plod, maracija plod (mučenka ), aróma. Výnimočná vyvážená zmes tropického ovocia s citrónovou trávou. Čaj chutí tiež osladený medom. Citrónová tráva (Citronela) sa často užíva v ázijskej kuchyni a v prírodnom liečiteľstve.Príprava: 1 vrecko preliať 0,2 l vriacej vody. Lúhovať 10–15 min. Skladovať v suchu pri teplote do 25 ° C. Uchovávajte mimo dosahu detí! Výrobok nenahradzuje pestrú stravu. Komplexní informace o bylině Citronová tráva, Citronová kůra bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích čaje a v něm obsažených bylin Citronová tráva, Citronová kůra ZDE: Citronka Voňatka Winterova: Droga:Latinsky: *Oleum citronellae, Oleum cymbopogonis winterianiČesky: citronelová silice Chemické složení: Tráva obsahuje asi 1% silice a její hlavní složku tvoří geraniol (80–90%), dále je zde citronelal, citral a menší množství fenylpropanových derivátů. Lze nahradit: Příbuzný druh – Cymbopogon martinii (Roxb.) Stapf var. motia Burk, palmarózová silice, připomíná vůní růžovou silici (Oleum rosae) i ji nahrazuje nebo se jí falšuje. Místo výskytu: Oleum citronellae pochází z druhu trávy, která není známá planě rostoucí, kultivuje se hlavně na Jávě. Silice se z ní získává destilací s vodní parou. Citrus limonový: Droga:Latinsky: Pericarpium citri, Oleum citri, Oleum pericarpii citri limoniČesky: Oplodí citroníku Chemické složení: Citrony obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou a vitamín C, ovšem méně, než se všeobecně předpokládá, asi 60 mg%. Z minerálních látek je nejvyšší obsah draslíku, asi 150 mg%. Dále je zde sodík, vápník, hořčík, mangan, železo, měď zinek, fosfor, síra a organické kyseliny. I přes kyselou chuť je citron zásadotvorný, alkalitu je možno prohloubit pečením. Silice jako hlavní složku obsahuje aldehydy. Popis: Citroník pravý je subtropický strom výšky kolem 4 metrů s kulovitou, nepravidelnou korunou. Větve má silné a obvykle trnité, mladé listy a poupata mají purpurový nádech. Listy jsou eliptické, květy bílé s narůžovělou až purpurovou vnější stranou okvětí. Žluté, eliptické, mnohosemenné plody vytvářejí tzv. hesperidia, což jsou zvláštní bobule, které známe pod názvem citrony. Místo výskytu: Citronovníky se dnes pěstují ve všech geografických pásmech s podobným podnebím, jaké je např. ve středomořské oblasti. Pěstování: Citroník je hojně pěstován i našimi citrusáři, přirozeně jen ve skleníkových podmínkách, protože otevřené květy a mladé plody jsou ohroženy již při teplotách +2 °C a teplota –5 °C tvoří kritickou hranici pro celý stromek. Rod Citrus má asi 170 druhů a u samotného citroníku se uvádí přibližně 1200 odrůd. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem léčebného využití jsou jednak celé citrony (Fructus citri), jednak citronová kůra (Flavedo citri, Cortex pericarpii citri). Poznámky: Citrony i ostatní citrusové plody bývají někdy označovány za léčivé potraviny. Velmi podobné uplatnění jako oplodí z pomerančů má i oplodí u citronů. Jeho silice se získává lisováním čerstvého oplodí. Malý farmaceutický význam, zato velké uplatnění v parfumerii mají některé další druhy, jako je Citrus aurantium subsp. bergamia – citroník pomerančový pergamský. Jeho oplodí poskytuje bergamotovou silici – Oleum bergamottae, která se často přidává do kolínských vod. Podobné použití má i silice z květů hořkých pomerančů – Oleum neroli nebo z listů – Oleum petitgrain. Všechny uvedené silice jsou bohaté na linalol, linalylacetát, ale i kumarin bergapten (5%), který může vyvolat poruchy kožní pigmentace (proto se silice nesmějí přidávat do krémů na opalování a před opalováním není radno se natírat kolínskou vodou). Jestliže 10 kapek citronové silice rozpustíme ve 20 ml lékárenského denaturovaného lihu, získáme mimořádně účinný prostředek na čištění brýlových skel.