Milota Stévie cukrová-sladká tráva 40g
Popis
Stévie cukrová list – Sladká tráva 40g (Český text na obalech) Složení: Stevia rebaudiana Bertoni folium. Stévie nazývaná také jako stévie sladká, stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky, stévie. Stévie se používá především jako náhražka cukru. Její glykosidy steviosid a rebaudiosid jsou 250–300 krát sladší než sacharóza a přitom neobsahují žádné kalorie. Dále droga obsahuje longipiny, fenylpropanoidy a flavony jako quercetin, avicularin a guayaverin. Přítomny jsou i kyseliny kávová a chlorogenová a deriváty kumarinu scopoletin a umebellipheron. Ve 20. století se začaly používat ve velké míře umělá sladidla, jako jsou cyklamáty a sacharin, která mají karcinogenní účinky. Pro představu, při masovém pěstování stevie se z 1 ha vyextrahuje sladidlo ekvivalentní cukru z 10 ha cukrové řepy. Je výborná v kombinaci s yerba mate. Užívání: 1 čaj. lžičku do sítka na cca 0,3 l horkého nápoje, který chcete osladit (čaj, káva, atd.). Vyluhovat dle chuti od 1 do 5 min. Čím delší výluh tím sladší nápoj bude.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Stévia sladká list – Sladká tráva 40g (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Stevia rebaudiana Bertoni folium. Stévia nazývaná tiež ako stévia cukrová, sladká tráva, medové lístky, stévie. Stévia sa používa predovšetkým ako náhrada cukru. Jej glykozidy steviozid a rebaudiozid sú 250–300 krát sladší ako sacharóza a pritom neobsahujú žiadne kalórie. Ďalej droga obsahuje longipiny, fenylpropanoidy a flavóny ako quercetin, avicularin a guayaverin. Prítomné sú aj kyseliny kávová a chlorogenová a deriváty kumarínu Scopoletin a umebellipheron. V 20. storočí sa začali používať vo veľkej miere umelé sladidlá, ako sú cyklamát a sacharín, ktoré majú karcinogénne účinky. Pre predstavu, pri masovom pestovaní stevie sa z 1 ha vyextrahuje sladidlo ekvivalentný cukru z 10 ha cukrovej repy. Je výborná v kombinácii s Yerba mate. Užívanie: 1 čaj. lyžičku do sitka na cca 0,3 l horúceho nápoja, ktorý chcete osladiť (čaj, káva, atd.). Vylúhovať podľa chuti od 1 do 5 min. Čím dlhší výluh tým sladší bude nápoj. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: Stevie cukrová: Droga:Latinsky: Herba steviiČesky: nať stevie Stevie cukrová: Názvy:Lidové: stévieSlovensky: Stévia cukrová Chemické složení: Nejdůležitějšími obsahovými látkami rostliny jsou diterpenoidní glykosidy – steviosid (syn. steviosin, eupatorin, rebaundin), rebaudiosid, dulcosid a steviobiosid, které jeou využívány jako vynikající nekalorické sladidlo. Steviosid je 300krát sladší než sacharosa. Steviosid je obsažen v množství do 10% (v čerstvých listech). Dále je obsažen steviol, steriosid a dulcosid. Dále droga obsahuje longipiny, fenylpropanoidy a flavony jako quercetin, avicularin a guayaverin. Přítomny jsou i kyseliny kávová a chlorogenová a deriváty kumarinu scopoletin a umbellipheron. ?? glykosidy, steviosid, steviosin, eupatorin, rebaundin, rebaudiosid, dulcosid, steviobiosid, longipiny, fenylpropanoidy, flavony, quercetin, avicularin, guayaverin, kyselina kávová, kyselina chlorogenová, deriváty kumarinu, scopoletin, umbellipheron. Vnitřní užití: Drogu je možné podávat samostatně i v nejrůznějších směsích. Antimikrobiální účinky drogy vyniknou zejména v kombinaci s řepíkem, tymiánem, šalvějí a s listem pravého čajovníku (zelený čaj). Nálev připravujeme běžným způsobem. Popis: Stevie cukrová je vytrvalá rostlina s kořenovým systémem rozloženým mělce pod půdním povrchem. Stonek dosahuje asi 0,6 – 1,5 metru výšky a hojně se větví. V mládí jsou stonky a listy hustě chlupaté, později je odění řidší. Listy jsou vstřícné, světle až tmavě zelené, s čepelí až 80 mm dlouhou a až 35 mm širokou, úzce deltovitou až obvejčitou a v horní části výrazně vroubkovanou. Úbory jsou rozloženy v koncové části stonku i větví a tvoří je 3 až 5 oboupohlavních květů, drobných, bílých až narůžovělých a rourkovitých. Plodem je drobná, tmavě hnědá, ochmýřená nažka. Semena poměrně rychle ztrácí klíčivost, která je i tak poměrně nízká. Místo výskytu: Stevie pochází z hraniční oblasti mezi Paraguají a Brazílií, kde je rozšířena v nadmořské výšce od 200 do 600 metrů, často na blatech nebo březích vodních toků, ale též v travnaté pampě na tufech. Je jedním z asi 150 druhů Stevia, ovšem pouze tento druh obsahuje sladké látky. Vhodnými oblastmi pěstování jsou polohy, kde se daří citrusovým plodinám. Pěstování: V současnosti se hojně pěstuje – v Japonsku, USA, v Rusku, Bulharsku, SRN, ale i na Slovensku v okolí Staré Ďaly a pokusně i u nás. Ve vinorodých oblastech, například na Moravě, je možno stévii pěstovat jako tradiční papriku, se sklizní nati ve dvou sečích a výnosem kolem 4 tun suché hmoty z hektaru, a to při obsahu až 10% steviosidu. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem použití je nať.