10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639842

Milota Rybíz černý plod 50g

Milota Rybíz černý plod 50g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Rybíz černý plod (Český text na obalech) Složení: Ribes nigrum fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 10 % 69 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
62 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 10 % 69 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
62 Kč
S novou kartou za

3.12.2024 - 4.12.2024 na vaší adrese

Popis

Rybíz černý plod (Český text na obalech) Složení: Ribes nigrum fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…rny-plod-50g . Listová droga obsahuje silice, třísloviny, vitamíny, flavonoid rutin, tanin, pektiny, organické kyseliny a hlavně fytoncidy, nejednotně chemicky definované. Plodům se také někdy říká vitamínová bomba. Bylinu lze považovat za nedostatečně prozkoumanou a měla by se jí věnovat větší pozornost. V poslední době se například s úspěchem používá i kořen, o jehož vlastnostech se v podstatě mnoho neví. Při běžných dávkách nejsou známy žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Užívání: 1 polévkovou lžíci přelít 5 dcl studené vody, přivést do varu, vařit 3 min. vyluhovat 15 min. popíjet 1× denně. Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika 

Ríbezľa čierna plod (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Ribes nigrum fructus. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Listová droga obsahuje silice, triesloviny, vitamíny, flavonoid rutín, tanín, pektíny, organické kyseliny a hlavne fytoncídy, nejednotne chemicky definované. Plodom sa tiež niekedy hovorí vitamínová bomba. Bylinu možno považovať za nedostatočne preskúmanou a mala by sa jej venovať väčšiu pozornosť. V poslednej dobe sa napríklad s úspechom používa aj koreň, na ktorého úžitkové vlastnosti sa v podstate veľa nevie. Pri bežných dávkach nie sú známe žiadne kontraindikácie ani vedľajšie účinky. Užívanie: 1 polievkovú lyžicu preliať 5 dcl studenej vody, priviesť do varu, variť 3 min. vylúhovať 15 min. popíjať 1× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Rybíz černý: Synonyma:Česky: Meruzalka černá Rybíz černý: Droga:Latinsky: Folium ribis nigri, Fructus ribis nigri, Baccae ribis nigri, Baccae ribium nigrorum (bobule), Gemma ribis nigriČesky: List černého rybízu Rybíz černý: Názvy:Lidové: Ríbezle, smradľavý ribízSlovensky: Ríbezľa čiernaNěmecky: e schwarze Johannisbeere, schwarze JohannisbeerblätterRusky: Smorodina čjornajaAnglicky: Black CurrantPolsky: Porzeczka czarna, Porzeczka czerwona (červený rybíz) Chemické složení: List obsahuje především 0,75% silice (hlavní složkou je asi cymol), flavonoidy (rutin), třísloviny, vitamín C, organické kyseliny a minerální soli bóru, hořčíku. Plody obsahují rozličné kyseliny, mj. i kyselinu askorbovou a některé vitamíny z komplexu B (až 120 mg ve 100 g), ovocné sacharidy (hlavně sacharózu), kyselinu (citronovou, ale hlavně velké množství askorbové), červené barvivo, fytoncidní látky, pektin, flavonoidy a hodně sacharózy. Pupeny obsahují až 1% silice. Vnitřní užití:Listová droga se nejčastěji podává v kombinaci s potencujícími drogami. Ovoce se jako velmi cenné vitamíniferum požívá v rozličné úpravě. Nejvyšší obsah vitamínů má v čerstvém stavu (i zmrazené).Většinou se listová droga kombinuje, např. s kůrou jasanu, květem tužebníku jilmového a natí mařinky.Plody se v léčitelství dávkují jako listy.Sušený plod je vhodné před použitím rozdrtit a podávat formou nálevu.List se dávkuje 1 kávová lžička na šálek záparu. Pijí se 2–3 šálky denně.Nebo:Na přípravu záparu z listové drogy se používá průměrná jednotlivá dávka 1,5 g drogy. Častěji se ordinují vyšší dávky, a to 1–2 kávové lžičky na šálek záparu, který se pije 2–3× denně.Na pití i zevní použití slouží odvar ze lžíce listů na 2,5 dl vody (pije se po 1 dl 2–3× denně).Nebo:List podáváme samostatně formou krátkodobě vařeného odvaru (asi 2 minuty) nebo formou nálevu.Osvědčila se i forma balzámu. Lze zaměnit s: Podobné druhy jsou pěstované rybízy – rybíz červený – Ribes rubrum L., jehož kalichy a listy nemají žlázy. Do sbíraného materiálu nepatří ani ani divoce rostoucí rybízy – rybíz skalní – Ribes petraeum Wulf. aj. Popis: Keř vysoký až 200 cm, s chlupatými větvemi. Listy má stopkaté, střídavé, dlaňovité, s 3–5 laloky, na okraji pilkovité. Žlutozelené květy tvoří řídké visící střapce. Kvete v dubnu-květnu. Plody jsou šťavnaté černé bobule. Místo výskytu: V přírodě si volí vlhká až mokrá stanoviště, rašeliniště, pobřežní křoviny a vhké lesy do nadmořské výšky 1000 m. Pěstování: Pěstuje se v zahradách jako ovoce. Nejlépe se množí vegetativně, dělením starých keřů. Doba sběru + sbíraná část: Z pěstovaných rostlin se sbírají především mladé, svěží, rzí nenapadené listy. Sběr se provádí ručně, jednotlivě, nanejvýš ze dvou třetin kříku, aby se rostlina příliš nevysílila. Listy se sbírají v čase, když keř již odkvetl, ale nemá ještě plody (květen-září, obvykle červen-červenec). Ojediněle se sbírají listové pupeny. Běžně se sbírají plody a to od počínající zralosti. Při sběru je možno použít i tzv. hřebeny. Nutno však dávat pozor, aby se materiál neznečistil. Plody se zpracovávají téměř výhradně začerstva. Sbírá se i kořen na konci květu rostliny, tedy asi do konce června. Zpracování + uchovávání: Listy se suší v tenkých vrstvách přirozeným nebo umělým teplem (maximálně při 40–45°C). Poměr seschnutí je asi 5:1. Drogu je třeba skladovat v dobře uzavřených obalech, chráněnou před světlem. Lehce ji napadají škůdci. Listové pupeny se suší jako listy. Plody se dají i sušit, což je třeba udělat hned po sběru, nejlépe umělým teplem v sušárně nebo na peci, případně na plechu ve vyhřáté troubě. Plody je třeba často promíchávat (nesmí se připálit). Sušení vyžaduje značnou rutinu.