Milota Nové koření (Pimentovník pravý) plod mletý 100g
Popis
Nové koření (pimentovník pravý) plod mletý (Český text na obalech) Složení: Pimenta dioica fructus plv.. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: Plody jsou v nezralém stavu zelené, v období dozrávání dostávají šarlatovo-červenou barvu a usušené jsou světle hnědé a hladké. Novému koření se u nás dříve říkalo “chuť” právě proto, že pokrm s jeho přidáním byl chutnější. Český výraz “chuť” vycházel z anglického “allspice” a francouzského “toute-épice”, neboli všekoření nebo lépe všehochuť. Právě proto, že nové koření prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: hřebíčku, pepře, skořice a muškátového oříšku. Užívání: drogu jako stomachikum přidáváme do různých pokrmů. Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Nové korenie (Pimentovník liečivý) plod mletý (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Pimenta dioica fructus plv.. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Plody sú v nezrelom stave zelené, v období dozrievania dostávajú šarlatovo-červenú farbu a usušené sú svetlo hnedé a hladké. Novému koreniu sa u nás predtým vravelo „chuť“ práve preto, že pokrm s jeho pridaním bol chutnejší. Český výraz “chuť” vychádzal z anglického “allspice” a francúzskeho “toute-épice”, čiže všetkokorenie alebo lepšie všehochuť. Práve preto, že nové korenie vraj v sebe spája chuť a vôňu najobľúbenejších korenin: klinčekov, čierneho pieporu, škorice a muškatového orieška. Užívanie: drogu ako stomachikum pridávame do rôznych pokrmov. Pimenta dioica, syn: Pimenta officinalis, Eugenia pimento, Fam: Myrataceae Pochází z Jamajky, kde se i nyní nejvíce vyváţí. Získáváme ho ze stromu jménem pimentovník. Je velmi podobné pepři. Svou chutí připomíná skořici a hřebíček, je i trochu ostré. Pouţívá se do uzenin, při konzervaci masa, do polévek, při marinování ryb, na zavařování, do polévek. Tvoří také aromatickou esenci v likérnictví a parfumerii. Podporuje tvorbu slin a aktivitu amylázy. Mimo jiné má toto koření antimikrobiotické účinky. LIDOVÝ NÁZEV: jamajský pepř Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu. Pěstuje se především ve všech oblastech tropické Ameriky, zejména na pobřeţí ostrova Jamajky. Nové koření má palčivou, ale příjemně kořennou chuť. Prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku, skořice i muškátového ořechu. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, aţ počátkem 17. století. Bylo tedy oproti jiţ dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu „nové koření“. Pro jeho velkou oblibu v Anglii se mu také často říká „anglické koření“, nebo podle země původu téţ „jamajský pepř“. Nové koření se pouţívá do uzenin, při konzervaci masa, v kuchyni do omáček a do polévek, při marinování ryb, do směsí celého i mletého koření, tvoří aromatizující esenci v likérnictví, parfumérii i v lékařství.