Milota Koriandr setý plod 100g
Popis
Koriandr setý plod (Český text na obalech) Složení: Coriandrum sativum fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…dr-plod-100g . Droga obsahuje silici s velkým obsahem linalolu, dále geraniol, borneol, cymen, umbelliferon, mastný olej, organické kyseliny, třísloviny, pektiny, cukry, vitamín C, tanin a další účinné látky. U koriandru se sbírá plod, který se využívá jako koření a léčivka. Drcený koriandr se často používá také pro zlepšení vůně a chuti čajových směsí. Jeho účinek lze potencovat smícháním s kmínem, fenyklem, anýzem nebo kořenem anděliky. Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3 dcl studené vody, přivést do varu, vařit 1 min. vyluhovat 15 min. popíjet 3× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Koriander siaty plod (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Coriandrum sativum fructus. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Droga obsahuje silicu s veľkým obsahom linalolu, ďalej geraniol, borneol, cymén, umbelliferon, mastný olej, organické kyseliny, triesloviny, pektíny, cukry, vitamín C, tanín a ďalšie účinné látky. U koriandru sa zbiera plod, ktorý sa využíva ako korenie a liečivka. Drvený koriander sa často používa aj pre zlepšenie vône a chuti čajových zmesí. Jeho účinok možno zosilniť zmiešaním s rascou, feniklom, anízom alebo koreňom angeliky. Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3 dcl studenej vody, priviesť do varu, variť 1 min. vylúhovať 15 min. popíjať 3× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: Koriandr setý: Synonyma:Latinsky: Coriandrum minus, Coriandrum diversifolium, Coriandrum globosum, Selinum coriandrum, Cuminum cyminumČesky: Koryandr setý Koriandr setý: Droga:Latinsky: Fructus coriandri, Fructus coriandri sativiČesky: Semeno koriandru Koriandr setý: Názvy:Lidové : Anýz štětičný, koliandr, koliander setý, kyšnec, koriander kyšnec, kyšnecové semenoSlovensky : Koriander siatyNěmecky : r Garten-KorianderRusky : Kišnec posevnojAnglicky : CorianderPolsky : Kolendra siewna U koriandru se sbírá plod, který se využívá jako koření. Koriandr podporuje tvorbu žaludeční šťávy, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání. Obklady z koriandru pomáhají při revmatických potížích kloubů. Koriandr se pěstuje také i v Čechách, příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Používá se především k nakládání hub a zeleniny (červená řepa a okurky), do chleba, který tak činí stravitelnější, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb. Využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů. U koriandru jsou poživatelné všechny části rostliny. Každá má své specifické aroma i chuť. Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena jsou nasládlá, aroma připomínající pomerančovou kůru a kořen je intenzivnější verzí listu. Koriandr tvoří jednu ze základních součástí indického karí. Koriandrová silice podporuje vylučování žaludeční šťávy, snižuje nadýmání a působí protikřečově. Tradičně se droga Používá při poruchách trávení, nechutenství a žaludečních potížích.
Chemické složení: Podstatnou složku koriandru tvoří silice, jejíž výtěžnost kolísá podle původu mezi 0,2–1,0%. Pro výtěžnost jsou vhodnější malé plody. Hlavní složkou silice je příjemně páchnoucí d/+/-linalol, koriandrol (50–70%), potom geraniol, jeho acetát, limonen, terpinen, borneol, linalol, cymen, kamfor, umbeliferon a příp. plošticovitě páchnoucí trans-tri-decen-/2/al/1/. V oleji endospermu (13–20%) obsahuje droga po zmýdelnění hlavně kyselinu petroselinovou, zatím co proteinů je asi 17%. Z ostatních látek jsou tu ještě třísloviny, pektin, kyselina askorbová a sacharidy. Jsou přítomny i flavonoidy včetně kvercetinu, kampferolu a apigeninu, kumariny a fenolové kyseliny. Vnitřní vnitřní:Lékové formy: drcené plody, tinktura, nálev. Sama droga se předepisuje zřídka, častěji tvoří složku čajovin, hlavně karminativních.Běžné dávky jsou půl kávové lžičky na šálek záparu, pije se 2–3× denně.Nebo:Průměrná jednotlivá dávka je 1 g v záparu.Nebo:Na přípravu záparu se může použít i 1/2 kávové lžičky drogy: pije se 2–3× denně.Nebo:Obvyklá dávka je 2–3 g plodů na 3 dl vody (ohřívá se 10–15 minut, pije se 2–3× denně asi po 1 dl).Decoctum fructus coriandri (2–3 g drogy na sklenici vody) se pije 2–3× denně po 1/3–1/2 sklenice.Průměrná jednotlivá dávka je 1 g v práškované formě (na špičku kulatého nože) 3–4krát denně.Oleum coriandri se přidává do rozličných mixtur jako aromatikum. Zevní užití:Zevně je možno užít inhalace z vařícího se drceného koriandru. Dle potřeby inhalujeme jednou až dvakrát denně po 5, 8 až 10 minutách.Zevně je možno užít koriandr i ve formě mazání. Lze nahradit: Jako náhrada se může použít droga z Anthemis nobilis. Droga chemicky připomíná kmín a používá se v podobných indikacích. Popis: Jednoletá bylina vysoká asi 25–100 cm. Nať jemně rýhovaná, dolní listy jednoduché nebo peřovitě zářezové, stonkové dvakrát až třikrát peřovitě složené, tvoří čárkovité segmenty. Květy v okolících bez obalů, bílé nebo růžové. Okolíčky mají čárkovité obaly. Květy voní, ostatní části rostliny nepříjemně páchnou. Kvete v červnu-červenci. Plody jsou kulaté nažloutlé dvojnažky. Místo výskytu: Druh pochází z Blízkého východu a Středomoří. U nás zdomácněl v zeleninových zahrádkách. Po čase zplaňuje. Spokojí se i s chudšími půdami. Pěstování: Koriandr je jednoletá rostlina, vyžaduje teplou, hlinitou, hlubokou půdu, přitom sypkou, středně vlhkou a výslunnou, chráněnou polohu. Pole hnojíme a zoráme již na podzim. Na jaře vysejeme semeno do řádků 35 cm od sebe vzdálených a mladé rostlinky okopáváme a chráníme před zaplevelením. Sklizeň nastane, když se většina plodů zbarví do hněda. Rostliny se v ranních hodinách požnou, svážou do malých otýpek, které svezeme s pole a postavíme na slunných a vzdušných místech, aby doschly. Potom semeno vymlátíme na vzdušné půdě, kam nemají přístup myši, rozestřeme a usušíme. Koriandru se daří zejména v čerstvé, lehké, hluboké, propustné a dobře zpracované půdě. Potřebuje na jaře vlhké počasí, v době květu a zrání suché a teplé. Jako hnojivo se užívá dobře proleželá kravská mrva nebo starý kompost. Z umělých hnojiv se osvědčil čilský ledek a fo sfáty. Pole určené pro pěstování koriandru se na podzim hluboko zorá po pohnojení, nechá přes zimu ležet a na jaře lehce zkypří a uvláčí. Semeno se seje brzy z jara, nejlépe počátkem dubna, do řádků vzdálených 35 cm. Klíčí až po řadě dní, někdy i po řadě týdnů. Hned po vzejití se musí osev několikrát lehce okopat a později okopčit. Plet se musí velmi pečlivě a často. Zprvu roste koriandr zvolna, jakmile však rozkvete, rychle vyroste a rozvětví se. Koncem srpna nebo začátkem září, když se většina plodů zbarví hnědě, začne se sklizní. Za ranní rosy se natě otrhají, sváží do snopků a nechají na slunném místě dozrát. Na plachtě se semeno vymlátí, vyčistí a rozprostře k doschnutí na vzdušné půdě nebo sýpce. Úplně suché semeno se navrší do hromad a často přehazuje. Nutno upozornit, že koriandr je velmi často napadán myšmi. Domácí pěstování: Jednoletá bylina. Vyžaduje hodně slunka a kyprou půdu. U nás lze pěstovat dost obtížně. Doba sběru + sbíraná část: Farmaceuticky používaný plod je dvojnažka, která se liší od ostatních plodů miříkovitých rostlin tím, že je okrouhlá, kulatá a semenný bílek na vnitřní straně je je lžícovitě vybraný (dutosemenná dvojnažka). Podobně stavěných dvojnažek je v naší květeně velmi málo. Podle velikosti plodů se obvykle rozlišují dvě variety: var. vulgare Alef. – bývá oficinální v lékopisech. Plody mají průměr asi 3–5 mm. Častější je však var. microcarpum D.C., která má průměr pouze 1,5–3 mm. Plody se pro farmaceutické účely sbírají tehdy, když začínají žloutnout (červenec-srpen). Odřezávají se celé okolíky, nebo se rostliny zrána pokosí nebo vytrhají, svazují se do sopečků a nechají dozrát a dosušit. Zpracování + uchovávání: Po vymlácení se plody třídí a dosuší podobně jako všechny drogy s obsahem silice, tedy v tenkých vrstvách na suchých a vzdušných místech (maximální teplota 35°C). Poměr seschnutí je asi 1,5:1. Skladuje se v dobře uzavřených obalech (ne z umělé hmoty), chráněná před světlem, vlhkem, hmyzem a hlavně nutno dávat pozor na myši, které někdy škodí i čerstvým plodům. Vlastnosti drogy: Nadzemní část rostliny za čerstva páchne nepříjemně, sušením se však tento pach ztrácí a droga i bylinná část dostává příjemné kořenité aroma i chuť. Plody koriandru mají za čerstva velmi odporný zápach, připomínající štěnice (ploštice). Po usušení voní jemně aromaticky a kořenně.