10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639920

Milota Česnek medvědí list 40g

Milota Česnek medvědí list 40g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Česnek medvědí list (Český text na obalech) Složení: Allium ursinum herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 9 % 42 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
38 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 9 % 42 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
38 Kč
S novou kartou za

2.12.2024 - 3.12.2024 na vaší adrese

Popis

Česnek medvědí list (Český text na obalech) Složení: Allium ursinum herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…edi-list-30g . Obojí droga, tedy listy i cibulky, obsahují glykosid, éterický olej s obsahem aldehydu nestabilního typu, sírany a polysírany vinylové, merkaptan, hořčinu, organické soli (vinylsulfidy a polyvinylsulfidy) a celou řadu dalších účinných látek, o nichž víme právě jen to, že jsou účinné. Droga má velmi širokou účinnost. Užívání: macerát 3 pol.lžíce přelít 0,5 l studené převařené vody, vyluhovat 3 hod. popíjet 1–2× denně. Výborné koření do jídel. Vhodné pro přípravu tinktury.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Cesnak medvedí list (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Allium ursinum herba. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Oboje droga, teda listy i cibuľky, obsahujú glykozid, éterický olej s obsahom aldehydu nestabilného typu, sírany a polysírany vinylové, merkaptán, horčinu, organické soli (vinylsulfidy a polyvinylsulfidy) a celý rad ďalších účinných látok, o ktorých vieme práve len to, že sú účinné. Droga má veľmi širokú účinnosť. Užívanie: macerát 3 pol. lyžice preliať 0,5 l studenej prevarenej vody, vylúhovať 3 hod. popíjať 1–2× denne. Výborné korenie do jedál. Vhodné na prípravu tinktúry. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Česnek medvědí: Droga:Latinsky: Herba allii ursini, Bulbus allii ursiniČesky: Nať česneku medvědího Česnek medvědí: Názvy:Lidové : medvedí lenek, divoký česnekSlovensky : cesnak medvedíNěmecky : Bären Lauch, BärlauchRusky : lug medvežijAnglicky : Ramson Chemické složení: Ve všech orgánech rostliny se nachází účinná silice (asi 0,007%), která je pravděpodobně i v glykosidické vazbě. Ve všech orgánech rostliny se nachází účinná směs sirných derivátů – sulfidů, dále čpavek, nepříjemně páchnoucí alkylsulfidy, alkylpolysulfidy – především divinylsulfid a divinylpolysulfid, mimo to i stopy blíže neznámého merkaptanu a aldehydu. V cibuli byly zjištěny též biokatalyzátory – látky s dosti výrazným působením na dělohu, také je přítomna hořká látka, fruktózany a organické soli. Rostlina má podobné obsahové látky jako česnek, jenže daleko slabší. Nať obsahuje podobné látky jako cibule (ne však látky s hormonální účinností) a kyselinu L-askorbovou (vitamín C). V cibuli i nati česneku medvědího jsou podobné látky jako u česneku kuchyňského. Česnek medvědí však obsahuje i biokatalyzátory (jsou to látky s účinkem na funkci dělohy) a fruktozany.(příloha ZN). Sloučeniny se sírou však nejsou výsadou rodu Allium L. Jsou rozšířeny hlavně v některých rostlinách z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), označovaných i jako křížokvěté (Cruciferae): česnáček lékařský (Allliaria officinalis Andr.), kokoška pastusí tobolka (Capsella bursa-pastoris), penízek rolní (Thlaspi arvense L.), brukev řepka (Brassica napus L.) nebo ředkev setá (Raphanus sativus L.). Rostlina obsahuje asi dvakrát více alantoinu než „normální“ česnek. Vnitřní užití:Jelikož již samotné výpary dráždí nosní sliznice, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura. Užívá se ve formě bylinářské tinktury, a to pouze po kapkách. Obyčejně ji kapeme do vody nebo do příslušného čaje. List můžeme případně užívat i ve směsích, nejlépe ve směsi s ledvinovým čajem, zlatobýlem nebo pročišťujícím čajem.Šťáva z čerstvé rostliny se dávkuje 2–3× denně čajová lžička.Oficinálně se vyrábí tinktura, bere se 2–3× denně 10–20 kapek.Vyrábějí se i dražé (3–4× denně po 2 dražé).Nebo:Chceme-li využívat léčivé vlastnosti česneku medvědího po celý rok, připravíme si lihový výtažek – tinkturu (viz příprava tinktur). Z této tinktury používáme denně 10–12 kapek ve vodě.Nebo:Tinktura: hlavičku česneku rozkrájíme na drobno a zalijeme stejným váhovým množstvím alkoholu. Necháme 8 dní stát. Pak přefiltrujeme a 1 díl filtrátu smísíme se 2 díly cukru v roztoku (2 lžíce cukru na 1/4 l vody). Dobře protřepeme a zavřeme do láhve. Užíváme 3× denně jednu lžičku pro zvýšení krevního tlaku.Nebo:Lihový extrakt z česneku medvědího se vyrábí z nakrájených listů, které se nechají v teple vyluhovat v 30% alkoholu. Užívá se 2× jedna kávová lžička extraktu denně.Nebo:Tinktura: Nadrobno nakrájené listy nebo cibulky naplníme volně až po hrdlo láhve, zalejeme 38–40% režnou nebo jinou doma vypálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo na teplé místo (v blízkosti kamen). Používá se denně 10–50 kapek do vody. Víno: Vezmeme plnou hrst na drobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 l bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho pomalu po doušcích popíjíme.Zápar: rozetře se 1 hlavička česneku s jedním citronem a zaleje se litrem vařící vody. Nechá se 48 hodin stát. Uzavřeme do láhve, ulložíme do studena a užíváme 3× denně 1 lžičku. Je to výborný recept proti skleróze.Mléčný zápar: Cibulky česneku medvědího můžeme používat místo česneku setého. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet na drobno, zalít vroucím mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích.Použití za syrova: Postup práce s drogou je stejný jako u česneku kuchyňského. Pro kůry zaměřené na tzv. čištění krve se celá rostlina na drobno nakrájí do různých polévek bez přídavku moučké jíšky, to znamená do polévek čistě zeleninových s masitým vývarem. Takto upravované polévky se konzumují alespoň 2–3 měsíce. Lze nahradit: Lidové léčitelství používá ještě česnek askalonský (Allium ascalonicum), dále pór (Allium ameloprasum) a pažitku (Allium choenoprasum). K podobným rostlinám se stejným užitím málo aplikovaným pro jejich neznalost patří česnek horský (šerý) a česnek hadí (Allium victorialis). Lze zaměnit s: Svými dvěma listy je dost podobný nejbližším druhům rodu Allium L., pach je však velmi výrazný a je jej daleko cítit. Přenáší se i do masa a mléka zvířat, které jej požírají. Tato vůně mu přinesla i název „divoký česnek“. A právě ona vyloučí možnou záměnu s konvalinkou nebo jinou jedovatou bylinou. Konvalinka vyrůstá nejméně o měsíc později než česnek medvědí. Poměrně známý je i česnek hadí – Allium victorialis (devatero odění). Má podlouhlou cibuli pokrytou tmavohnědými šupinami a široké listy. Okolík je bez cibulek. Popis: Trvalá bylina vysoká 20–80 cm, cibule podlouhlá. V lehké humózní půdě jsou cibulky česneku v hloubce asi 20 cm. Cibulky připomínají malý podlouhlý stroužek česneku a nevytvářejí palice. Stonek trojhranný, dva přízemní stopkaté kopinaté listy, ploché, s elipsovitými čepelemi, vyrůstají z cibule (jsou podobné konvalinkovým). Stvol je zakončen bílými květy v řídkém šroubovém okolíku, toulec pod okolíkem složený z 2–3 suše blanitých listenů. Kvete v dubnu až červnu. Po dozrání semen začíná česnek medvědí zatahovat. Mimořádně pronikavě a pálivě páchne česnekem. Listy se velice podobají listům konvalinkovým a na jaře cítíme jejich pach již z dálky. Místo výskytu: Druh je vlhkomilný, vertikálně rozšířený od nížin po subalpinský stupeň. V listnatých lužních lesích tvoří rozsáhlé porosty, často monocenózy. Roste na kyselých až neutrálních stanovištích s kyprou půdou, bohatou na humus, zpravidla ve stínu až polostínu, s oblibou v bučinách i nelesních společenstvech. Pěstování: Léčivá nať se sbírá před květem a za květu – v dubnu až červnu. Pokud jsou sbírány celé rostliny i s cibulkami, je vhodné cibulky nezpracovávat a zasadit je i s řapíkem asi 10 cm dlouhým na vhodné vlhké místo blízko potoka nebo mokřiny a do stínu. Tráva by česnek udusila. Tím budeme mít listy česneku v dosahu. Je to důležité proto, že česnek medvědí se užívá jako čerstvý nebo v extraktu. Suché listy nemají požadované účinky. Cibulky je možné sázet do květináčů nebo truhlíků a tím česnek rychlit. Tuto nenáročnou rostlinu můžeme velmi snadno pěstovat i na přistíněném místě v zahradě, kde je dostatek vlhkosti. Doba sběru + sbíraná část: Sbírá se celá kvetoucí nať asi v květnu až červnu, tedy ještě před rozkvětem, cibule v srpnu-září. Prakticky se sbírá celá rostlina. Česnek medvědí lze použít v čerstvém stavu (v tom případě se sklízí listy až do června) nebo také velmi dobře jako zmražený. Zpracování + uchovávání: Nasbírané části (nať) se obvykle nesuší, užívají se čerstvé, protože by ztratily účinnost. Vlastnosti drogy: Rostliny výrazně páchnou, hlavně v období kvetení. Poznámky: Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti našeho kuchyňského česneku, jen léčivé působení má podstatně výraznější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kůry, kůry na odstranění škodlivých látek a léčí i chronické choroby kůže. Usušené listy ztrácejí léčivé účinky. Proto se pro jarní pročišťovací a odhleňovací kůry používají čerstvé listy. Drobně nakrájené dáváme na chléb s máslem, jemně posekané používáme jako koření do polévky, sypeme jimi brambory a podobná jídla. Listy můžeme také připravit jako špenát nebo salát. Používáme-li je ve větším množství, mají štiplavou chuť, proto bychom je měli při přípravě jako špenát vylepšit tím, že je smícháme s kopřivou. Mladé listy jsou první jarní zeleninou. Používají se v kuchyni jako koření. Syrové, nadrobno nakrájené jako pažitka, se dávají na chléb, na chlebíčky, do polévek, omáček, salátů a masových pokrmů, jako posypky k různým pokrmům a spolu s natí petržele, pažitky a kerblíku do různých salátů. Z ostatních druhů rodu Allium L. se v lidovém léčitelství používá ještě česnek hadí (Allium victorialis L.) a dobré jméno mají i ostatní, hlavně pěstované zeleninové druhy rodu, např. šalotka (Allium salota Dostál), známá nejvyšším obsahem sirných derivátů (povzbuzuje činnost jater a žaludečních žláz, údajně příznivě účinkuje na srdeční činnost a na činnost štítné žlázy, zmírňuje nervové vzruchy a dobře působí při chorobách z nachlazení). Na vitamíny je mimořádně bohatá cibule zimní. Její listy obsahují až 15× více kyseliny askorbové než ostatní cibule. Pór pravý (Allium ampeloprasum L. subs. porrum Regel) mimo aliinu obsahuje saponiny, hodně slizů (až 15%) a sacharidů. Na kyselinu askorbovou a fytoncidní látky je bohatý i list česneku vonného (Allium odorum L.) a česneku pažitky (Allium schoenoprasum L.) běžně u nás pěstované v květináčích (100 g listů obsahuje 50–100 mg kyseliny askorbové). Podobné obsahové látky má česnáček lékařský (Alliaria petiolata), bylina z čeledi „kapustovitých“ vysoká až 100 cm, s téměř srdcovitými zoubkovanými listy a se střapcem drobných bílých květů. Sbírá se z ní kvetoucí nať, suší se při teplotě do 35°C. Vyrábí se z ní i tinktura.