Milota Červená řepa kořen 50g
Popis
Řepa červená kořen (Český text na obalech) Složení: Beta vulgaris var.rubra radix. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…pa-koren-50g . Červená řepa je mimořádně bohatá na mikroelementy. Nejvíce je obsaženo zřejmě draslíku, kolem 350 mg, ale nacházíme zde i zinek, železo, sodík, vápník, hořčík, selen a další – vše v optimálních dávkách. Přítomny jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin čili vitamín H a provitamin A. Velmi důležitý je obsah antokyanů s protinádorovým účinkem, flavony, temně rudý betain, cholin a organické kyseliny. „Dvojčervené“ víno: 120g drogy dáme do 0,7 litru červeného vína, uzavřeme a 7dní vyluhujeme.Užívání: 1,5 polévkovou lžíci přelít 5 dcl vařící vody, vařit 5 min. vyluhovat 20 min. popíjet 3× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Repa cviklová koreň (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Beta vulgaris var.rubra radix. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Červená repa je mimoriadne bohatá na mikroelementy. Najviac je obsiahnuté zrejme draslíka, okolo 350 mg, ale nachádzame tu aj zinok, železo, sodík, vápnik, horčík, selén a ďalšie – všetko v optimálnych dávkach. Prítomné sú vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín čiže vitamín H a provitamín A. Veľmi dôležitý je obsah antokyánov s protinádorovým účinkom, flavóny, temne červený betaín, cholín a organické kyseliny. „Dvojčervené“ víno: 120g drogy dáme do 0,7 litra červeného vína, uzavrieme a 7dní vylúhujeme. Užívanie: 1,5 polievkovú lyžicu preliať 5 dcl vriacej vody, variť 5 min. vylúhovať 20 min. popíjať 3× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: Řepa červená: Droga:Latinsky: Radix betae rubri, Succus betae rubriČesky: Kořen červené řepy Řepa červená: Názvy:Slovensky: Repa cviklováNěmecky: e Rote RübeAnglicky: Garden Beet Chemické složení: Červená řepa je mimořádně bohatá na mikroelementy. Nejvíce je obsaženo zřejmě draslíku, kolem 350 mg%, ale nacházím zde i zinek, železo, sodík, vápník, hořčík, selen a další – vše v optimálních dávkách. Přítomny jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, biotin čili vitamín H a provitamín A. Velmi důležitý je obsah antokyanů s protinádorovým účinkem, flavony, temně rudý betain, cholin a organické kyseliny. Řepa dále obsahuje klovatinu a pryskyřici. Červená řepa obsahuje betanin, bílá řepa betain. Vnitřní užití:Užívaná část: kořen. Podávání šťávy z červené řepy můžeme kombinovat s jinými šťávami ze zeleniny. Nemícháme ji však se šťávami ovocnými. Podávání zavařené červené řepy má poněkud nižší účinnost.Léčbu červenou řepou vedeme obvykle formou kúr. Začínáme dávkou 0,65 litru denně, kterou pijeme během dne po doušcích. Tuto dávku podáváme 1 týden, druhý týden podáváme 0,5 litru a od třetího týdne aplikujeme asi 0,4 litru a tuto dávku podáváme až do doby nástupu účinku. Jakmile se stav zlepší, poklesneme na 0,25 litru denně. Nejkratší doba léčby je jeden měsíc, obvykle však podáváme šťávu z červené řepy 2 až 3 měsíce. Jinou formou léčby je smíchání šťávy z červené řepy, mrkve a vody stejným dílem. Této směsi podáváme denně obvykle 1 litr. Lze nahradit: V léčitelství se může používat i řepa burák (Beta vulgaris L. provar. crassa nebo lutea), bílá nebo žlutá krmná řepa, ve východních Čechách lidově zvaná choťovka, případně i provarianta altissima – polocukrovka. Pektinové látky této řepy rychle hubí hnilobné bakterie a ozdravují tak střevní floru. Melanž (drť) z této řepy léčí chronickou zácpu a může se používat i zevně na nehojící se rány a na menší popáleniny. Popis: Řepy jsou jednoleté rostliny až trvalky s větvenou lodyhou. Listy jsou velké, střídavé, nedělené, květy oboupohlavní, jednotlivé nebo častěji v klubíčkách, skládajících přetrhované laty. Okvětí mají bledé, zřídka nažloutlé, na bázi srostlé v šešuli, blizny jsou trojklanné, nažky uzavřené, zpravidla opadává celé klubíčko. Červená řepa je jen jednou z bohatého počtu poddruhů, odrůd a variet a někdy se botanicky označuje jako Beta vulgaris, subspecies vulgaris, provar. conditiva (Aef.) Helm. Od klasické řepy cukrové se liší především kulovitým, karmínově rudým kořenem a řapíky listů stejné barvy. Místo výskytu: Řepa červená je výhradně pěstovaná dvouletá rostlina. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem užití jsou především kořeny a šťáva z nich získávaná. Poznámky: Červená řepa je uznávanou a ceněnou zeleninou již od starého Řecka. Díky svému bohatému obsahu sacharidů slouží jak k přípravě vín, tak i k vaření oblíbených polévek typu boršče. Bílá řepa je vlastně jen odrůdou řepy červené. Kořen červené řepy má různé tvary – od kulovitého až po kuželovitý, podobný mrkvi.