10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639934

Milota Artyčok kardový nať 50g

Milota Artyčok kardový nať 50g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Artyčok kardový nať (Český text na obalech) Složení: Cynara cardunculus herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Produkt je momentálně nedostupný.
Sleva 10 % 38 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
34 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 10 % 38 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
34 Kč
S novou kartou za

Popis

Artyčok kardový nať (Český text na obalech) Složení: Cynara cardunculus herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE:  http://herbar.milota.com/…ycok-nat-50g . Hlavní obsahovou látkou je hořčina cynarin, droga dále obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné látky. List artyčoku lze kombinovat s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, omanem, třezalkou, řebříčkem, meduňkou a dobromyslí. Vhodným lékem je i balzám a pro jemné působení pak homeopatické přípravky. Klasický bylinný čaj ovšem působí nejúčinněji.Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3 dcl studené vody, přivést do varu, vařit 10 min. vyluhovat 20 min. popíjet 2× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Artičoka bodliaková vňať (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Cynara cardunculus herba. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Hlavnou obsahovou látkou je horčina cynarin, droga ďalej obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, inulín, tanín, organické soli, vitamíny A a B, flavóny a ďalšie účinné látky. List artičoky sa dá kombinovať s repíkom, Jablčníkom, tymianom, Ománom, ľubovníkom, rebríčkom, medovkou a pamajoránom. Vhodným liekom je aj balzam a pre jemné pôsobenie potom homeopatické prípravky. Klasický bylinný čaj však pôsobí najúčinnejšie.Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3 dcl studenej vody, priviesť do varu, variť 10 min. vylúhovať 20 min. popíjať 2× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Vnitřní užití:Aplikační formy: v čerstvém stavu (zelenina), šťáva, nálev, tinktura. List a kořen se užívají na výrobu léčebných přípravků (dražé, roztoky aj.). Drogy nebo výtažky z nich se kombinují s listy boldovníku, hovězí žlučí, vlaštovičníkem, aloí, rebarborou, fermenty aj. Jako vhodná forma slouží aperitivní likér Cynar, dovážený z Itálie a Chorvatska. Slovakofarma vyrábí tinkturu Cynarosan, což je patrně nejlepší léková forma. Z čajových forem je nejúčinnější dvouminutový odvar. Vhodným lékem je i odvar.Průměrná terapeutická dávka drogy je 1–2 g, resp. lžička na šálek odvaru (5% odvar z listů, 10 minut povařit, potom ještě ev. 20 minut vyluhovat), který se pije 2–4× denně šálek před jídlem.Též je možno aplikovat lihový výtažek.Ve všech uvedených indikacích se může užívat i šťáva z čerstvých listů.Může se používat i kořen sbíraný po odkvětu rostliny. Podává se i šťáva z celé rostliny smíchanou s bílým vínem v poměru 1:2 a mírně přislazená medem. Při této kůře se užívají 2 až 4 lžíce denně, vždy před jídlem.Odvar ve víně se připravuje následovně: 80 g čerstvého kořene se zalije 1 litrem červeného nebo konzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna, ovšem ne do chladničky. Užívá se 3× denně jedna polévková lžíce po dobu 15 dní, pak se udělá 14 dní přestávka a opět se 15 dní užívá. Celá kůra trvá 30 dní. Zevní užití: Při migréně a ekzémech se doporučují koupele rukou a nohou v odvaru z celé rostliny, a to obden, vždy večer, s trvání asi 5 minut. Synonyma: Latinsky: Cynara scolymus L. Česky: artyčok zahradní, artyčok zeleninový Droga: Latinsky: Folium cynarae, Radix cynarae, Folium cynarae cardunculi, Flos cardunculi, Flos cynarae, Herba cynarae Česky: list artyčoku Názvy :Slovensky : artičoka bodliaková, artičoka kardová, artičoka zeleninová, artičoka záhradná, kardaNěmecky : Artischocke eRusky : artišok ispanskijAnglicky : ArtichokeChemické složení: Hlavními účinnými látkami artičoku (a také příbuzných bodláků) jsou seskviterpenové laktony (mj. i cynaropikrin) a fenolkarbonové kyseliny – hořký derivát kyseliny dikofenylchinové (1,3-dikafeoylchinové) = cynarin (glykosidová hořčina). Mimo něho léčivé vlastnosti drogy ovlivňují flavonoidy, třísloviny, vysoký obsah vitamínů A a B, inulin, enzymy, sliz a organické kyseliny. Uvádí se i alkaloidy a flavonoid scolymosid. Lze nahradit: Příbuznými rostlinami které lze užít jako farmaceutickou i kuchyňskou náhradu jsou bodláky (Cynara cardunculus L.), které mají sice vyšší vzrůst, ale menší úbory. Lze zaměnit s: Velmi podobný artyčoku zeleninovému je artyčok kardový (Cynara cardunculus L.), ovšem je nápadně ostnatější. Popis: Je to trvalá bylina podobná bodláku s 50–180 cm vysokou, přímou a plstnatou natí. Střídavé listy má velké, celistvé nebo peřovitě zářezové s kopinatými úkrojky, silně zoubkatými a krátce ostnatými. Úbory mají až 5 cm v průměru, jsou pokryté okrouhlými střechovitými zákrovy, na plevnatém lůžku mají fialové, modré nebo bílé rourkovité květy. Plody jsou nažky s chocholcem. Místo výskytu: Rostlina je původní v Etiopii, dnes se pěstuje hlavně v Itálii a Rumunsku. Je to přesídlený druh a ojediněle se pěstuje jako zelenina v teplejších oblastech. Má hodně kulturních odrůd (bretoňský, laonský, benátský, pařížský aj. Pěstování: V našich podmínkách se dají artyčoky i bodláky úspěšně pěstovat. Artyčoku se dobře daří i u nás v teplejších oblastech, ve kterých se pěstuje vinná réva, protože nesnáší mrazy pod –10 st.C. Z hlediska produkce drogy není na teplotu tak citlivý. Doba sběru + sbíraná část: Farmaceuticky se ojediněle používají listy, sbírané v době kvetení rostliny (červenec-srpen). Ojediněle se uplatňuje i kořen. Květní úbor se užívá jako zelenina. Zpracování + uchovávání: Listy se suší běžným způsobem (ve stínu nebo umělou teplotou do 35°C). Vlastnosti drogy: Jedná se o drogu hořké chuti. Poznámky: Masitá květní lůžka se užívají hlavně jako zelenina v kuchyni (dužnaté listy – stopky a vřetena uměle bělených listů bodláků). Dokonale očištěné artyčoky se připravují podobně jako květák, jindy jako polévková zelenina, případně se dusí nebo upravují jako salát s octem, citronem nebo s olejem. Je možno upravit i jejich natě nebo dužnaté listové stopky. Jedí se čerstvé nebo vařené s pikantními omáčkami.