Horňácká farma BIO Špaldový bulgur, 200 g
Popis
Většinou při přípravě spotřebuje až trojnásobek vody. Vaříme 15 minut, nebo pouze 5 minut a necháme dojít pod pokličkou. Je možné ho také nechat nabobtnat cca hodinu ve studené vodě.
Bulgur má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Hodí se do rizot, sekané, nádivek, karbanátků, polévek, salátů nebo kaší.
Využití:
rizoto – použijte bulgur místo rýže a smíchejte ho s oblíbenou zeleninou nebo s houbami
nádivka – bulgur nakombinujte například s paprikou, restovanou cibulkou, bazalkou a petrželkou
polévka – bulgur přidávejte do polévky třeba místo těstovin, stačí ho vložit do polévky ke konci vaření a povařit ho v polévce jen 10 minut
salát – zkuste smíchat uvařený bulgur s avokádem, ledovým salátem, cizrnou a balkánským sýrem, dochucujte solí, pepřem a citrónovou šťávou
kaše – namočte datle do horké vody, nechte odstát, poté přidejte další vodu, přiveďte k varu a následně přisypte bulgur, trochu skořice a vařte 15 minut, po dovaření můžete přidat i arašídové máslo pro krémovitou konzistenci
Bulgur je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Používá se tam hlavně na výrobu pilafů, kibbehy nebo salátů. U nás je méně známý, i když se nejedná o exotickou surovinu.
Špalda je celkem zapomenutý druh rozpadavé pšenice, který byl odsunut kvůli vyšším výnosům jiných druhů. Jedná se o velmi odolnou a nenáročnou rostlinu. Kromě mouky se z ní vyrábí například alternativní kávovina jako náhražka kávy.