GRIZLY žitné vločky 1000g
Popis
- Administrativní zařazení: Mlýnské obilné výrobky – vločky
- Složení: Žitné vločky 100%
- Země původu: Ukrajina
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu
Vlastnosti a výhody: Žitné vločky vznikají lisováním zrna žita ozimného. Jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, ale také vlákniny, která přispívá k správnému trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Dále obsahují cenné vitaminy především skupiny B a E a minerální látky jako je hořčík, draslík, železo a fosfor. Konzumace žitných vloček má vliv na správné fungování nervové soustavy, oběhového systému a ovlivňuje také zdraví kostí a zubů. Díky velmi nízkému obsahu tuků je tato kombinace skvělým základem zdravé výživy.
Použití: Vločky jsou ideálním základem zdravé a vyvážené snídaně, skvěle poslouží také jako příloha, přísada do polévky, dokonce i jako hlavní chod. Vynikají svou rychlou a snadnou přípravou. Dají se přidávat do jogurtu, na výrobu domácích kaší, müsli nebo granoly. Skvělé jsou také dezerty a ovocné koláče z vloček. Můžete je však ochutit i bylinkami, olivovým olejem nebo sýrem, přidat je do sekané či karbanátků. Dá se s nimi zkrátka vykouzlit mnoho zdravých a chutných pokrmů.
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 1165 kJ / 279 kcal |
Tuky: | 1,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 69 g |
z toho cukry: | 2,01 g |
Bílkoviny: | 8,5 g |
Vláknina: | 9 g |
Sůl: | 0,01 g |
Žitná kaše se sýrem, česnekem a olivovým olejem
Žitné vločky povaříte do podoby kaše, což je velmi častá varianta jejich přípravy, ovšem nebudete je tentokrát doslazovat medem, skořicí ani džemem, ale posypete je strouhaným či na drobné kousky nakrájeným sýrem. Nejlepší je gouda, ta propůjčí žitu zajímavé aroma. Na závěr prolijete kaši jednou až dvěma lžícemi olivového oleje a případně dochutíte prolisovaným česnekem.
Žito v polévce a v gulášiMáte rádi luštěninové polévky, například z červené čočky, a guláš z červených fazolí „ledvina“? Oba pokrmy fantasticky zasytí, dodají spoustu energie a dokonce zvednou náladu. Problematická však může být jejich příprava, respektive její závěr, kdy je zapotřebí pokrm zahustit. U polévky to tak zásadní není, ale u guláše ano, a tam mnoho lidí příliš tekutou hmotu zahušťuje bílou hladkou pšeničnou moukou. Zkuste to jinak, využijte žitné vločky, které rozmixujete v plechovém hrnku tyčovým mixérem a zahustíte jimi guláš tak, že bude ještě výživnější a zdravější.