GRIZLY pohanková mouka 500g
Popis
- Administrativní zařazení: Mlýnské obilné výrobky – mouka
- Složení: Pohanka jemně mletá 100%
- Země původu: Slovensko
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Vlastnosti a výhody: Pohanková mouka je výborná alternativa klasické mouky, kromě toho, že je bezlepková, blahodárně působí na cévy díky vysokému obsahu rutinu a vitamínu E. Rutin je zároveň prospěšný svým pozitivním působením na vstřebávání vitamínu C.
Použití: Využití v kuchyni má pohanková mouka široké, můžeme ji přidávat kamkoliv, kde bychom použili jakoukoliv jinou mouku a obzvláště chutná je v pečivu, bezlepkových moučnících nebo pizze.
Výživové údaje na 100 g | |
---|---|
Energetická hodnota: | 1402 kJ / 365 kcal |
Tuky: | 2,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,5 g |
Sacharidy: | 74 g |
z toho cukry: | 0,6 g |
Bílkoviny: | 12 g |
Sůl: | 0,01 g |
Pohanka se vyznačuje velmi svéráznou chutí, která nemusí vyhovovat každému strávníkovi, ale to je snad její jediná nevýhoda. Pokud si ji zamilujete, budete ovšem čerpat tolik kladných vlastností této pseudoobilniny, že bychom ji mohli přezdívat superpotravinou.
Rutin – pohankové květy obsahují velké množství zdraví prospěšného rutinu, a i když se v plodech rutin vyskytuje v menší míře, stále je to jeden z jeho nejbohatších přírodních zdrojů. Rutin je velmi důležitý pro pružnost a pevnost cév včetně krevních vlásečnic a synergicky působí v této funkci s vitamínem C. Právě proto je důležité konzumovat spolu s pohankou zeleninové saláty či syrovou zeleninu, například rajčata, zelené papriky nebo okurky.
Neobsahuje lepek – bezlepková dieta nemusí být v žádném případě nudná a omezující, z bezlepkových obilovin si lze vybrat kromě pohanky i rýži, proso (jáhly), quinou, čirok a slzovku obecnou. Pohanka je také velmi dobře stravitelná, nenadýmá a lze ji využít i při redukčních dietách a některých lehčích chorobách trávicího traktu. Mírní záněty žaludku a střev a odstraňuje překyselení vzniklé pokrmy z bílé mouky a rafinovaného cukru.
Jednoduchá příprava – pohanku není nutné vařit, a pokud se k tomu přece jen rozhodnete, postačí pouhé tři minuty na mírném plameni. Následně ji přiklopíte pokličkou a necháte dojít deset až patnáct minut. Vaří se s vodou v poměru dva díly vody na jeden díl pohanky.
Pohanková moukaPohanku lze rozemlít na mouku a a využívat ji pro přípravu převážně slaných pokrmů. Velmi chutnou variantou jsou pohankové placky nebo tenké palačinky potřené rozetřeným česnekem a posypané strouhaným eidamem nebo goudou, anebo s fazolovou či cizrnovou pomazánkou. K plackám z pohankové mouky se jako obloha hodí zeleninový salát s rajčaty, zelenou paprikou a olivami. A pohanková mouka cena? Ta je sice vyšší ve srovnání s bílou pšeničnou moukou v běžných obchodech, ale nesrovnatelně kvalitnější a bohatší na živiny.