Amylon Puding vanilkový bezlepkový BIO 40 g
Popis
- domácí termix – klasicky připravíme horký pudink a ještě za tepla vmícháme 250 g měkkého tvarohu, poté necháme vychladnout
- pečení – horký pudink lze nalít na syrové těsto vylité na pekáči, můžete přidat ovoce, čokoládu či ořechy dle libosti a následně zapéct
- studené dezerty – vychladlý pudink ozdobený ovocem bude krásně vypadat třeba v elegantních skleničkách, dekorujte ještě šlehačkou, strouhanou čokoládou nebo drcenými ořechy
- sladká omáčka – při přípravě můžete přidat více mléka a udělat z horkého pudinku sladkou omáčku pro zalití například ovocných knedlíků, buchtiček nebo štrúdlu
- zahušťování – u sladkých jídel, kupříkladu u ovocných omáček, pokud nemáte doma jiné zhušťovadlo, můžete sáhnout po pudinku, přidávejte po malých dávkách dle potřeby do vařícího pokrmu
- náplně, krémy – vychladlý pudink připravený s menším množstvím mléka výborně poslouží jako krém do dortu nebo jako náplň do koblih, věnečků a dalších dezertů
Také máte u pudinku při jeho přípravě problém se žmolky a s připalováním mléka? Připravte si ho v domácí pekárně nebo v mikrovlnce. Menší část mléka si dejte stranou a rozmíchejte v něm pudingový prášek, zbytek mléka dejte do nádoby na pečení a přidejte cukr dle chuti. Rozmíchanou směs s pudinkem vlijte do nádoby a v domácí pekárně nastavte program Džem. V pekárně nechte míchat asi 15 minut, v mikrovlnce stačí cca 5 minut. Tato příprava sice zabere víc času, docílíte ale větší jemnosti pudinku.
Firma Amylon má své kořeny až v 19. století, oficiálně založena byla v roce 1912. Jedná se o tradičního českého výrobce, který na trh postupem času uvedl i bioprodukty. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Pudink se vyrábí z kukuřičného škrobu, je tedy bezlepkový. Vanilkovou vůni a chuť zajišťuje mletá vanilka a vanilkový extrakt. Mletá vanilka se mele přímo ze sušených lusků a i extrakt se získává z pravé přírodní vanilky.
Složení: Kukuřičný škrob*, mletá vanilka* (1,5 %), vanilkový extrakt. Může obsahovat stopy vajec a mléka.
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Vanilkový pudink není v českých domácnostech neznámým pojmem. Zejména proto, že byl vyráběn a propagován českou firmou Amylon již za socialismu. Stal se součástí oblíbených sladkých dezertů, dortů, zmrzlinových pohárů a omáček a děti si na něm pochutnávaly ve škole i v podobě buchtiček se šodó.
Vanilkový pudinkový prášek v BIO kvalitě se vyrábí tradiční recepturou z kukuřičného škrobu a lze jej využít i méně tradičním způsobem do zahušťování těsta pro palačinky. Ty mohou být i veganské, připravené pouze z mouky, vody a zahuštěné pudinkem. Těsto bude díky pudinkovému škrobu dostatečně pevné a vláčné i bez vejce a mléka a chcete-li, mléko živočišné můžete nahradit mlékem rostlinným, například mandlovým či kokosovým.
Pudinková příchuť palačinkám dodá zajímavý exotický nádech, a pak už jen stačí potírat je meruňkovým nebo jahodovým džemem a třeba i veganskou zakysanou smetanou z loupaných mandlí a citronové šťávy.