10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 43455734

Naklíčeno Čerstvý sýr

Naklíčeno Čerstvý sýr

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
Čerstvý sýr si můžete představit jako směs čistě přírodních živočišných produktů a soli. Najdete v něm pouze mléko (kravské, kozí, ovčí, jačí, buvolí) a dále pak smetanu a mléčné probiotické kultury. Čerstvé sýry jsou všechny druhy sýrů, při jejichž výrobě nedochází k procesu zrání. Celý popis
199 €
Zboží od: nakliceno.cz
199 €
Získejte dopravu ZDARMA se
u zásilek od 299 Kč
S novou kartou za

9.7.2024 na výdejním místě
9.7.2024 - 11.7.2024 na vaší adrese

Popis

Čerstvý sýr si můžete představit jako směs čistě přírodních živočišných produktů a soli. Najdete v něm pouze mléko (kravské, kozí, ovčí, jačí, buvolí) a dále pak smetanu a mléčné probiotické kultury. Čerstvé sýry jsou všechny druhy sýrů, při jejichž výrobě nedochází k procesu zrání. Zráním sýra si můžeme představit rozklad sýrových proteinů a laktózy na jednodušší a lépe stravitelné chemické sloučeniny, a do rodiny zrajících sýrů patří například Ementál, Niva, Hermelín, Romadúr nebo Parmazán.

Čerstvý sýr tedy neprochází procesem zrání a díky probiotickým kulturám je možné jej konzumovat prakticky ihned. Mezi čerstvé sýry patří i tvaroh – pro mnohé z vás možná překvapivé zjištění, ovšem zřejmě vás již nepřekvapí, že čerstvý sýr je také Mozarella, Cottage, Ricotta, Schichtkäse, Mascarpone nebo Feta.

Tuk v sýru

Někteří lidé se záměrně vyhýbají tukům kvůli štíhlé linii, ale to je chyba, protože tuky ve stravě podporují vstřebávání vitamínů A, D, E a K. Problém se štíhlou linií hledejte naopak v jednoduchých sacharidech a v bílé mouce, tedy převážně v běžně prodávaných cukrovinkách a v bílém pečivu.

Čerstvý sýr

1 sáček na 1 – 5l mléka

Postup:

  1. Pasterizace 76°C
  2. Shladit mléko na 38°C – 42°C
  3. Přidat chlorid vápenatý – 2ml na 10L, naředěno 1:10 vodou
  4. Zaočkovat kulturou
  5. Nechat 10 – 15min. stát
  6. Zasýřit syřidlem – 2ml na 10L, naředěno 20ml vody, pak se nechá 2,5h
  7. Sýřenina se nakrájí na 2,5cm x 2,5cm kostky
  8. Míchání a převracení 1 –2 min
  9. Přestávka 5 – 10 min
  10. Míchání a převracení 2 –3 min
  11. Přestávka 10 – 15 min
  12. Míchání (uzavírání zrna), zrno musí být hladké, měkké, nesmí být moc utažené
  13. Samovolné lisování 12 – 24h v plachetce nebo ve formě
  14. Po vylisování se sýřenina nakrájí a nasolí
  15. Sýr nesmí přijít do chladu
  16. Zrání při 10 – 17°C, 4 dny

DŮLEŽITÉ JE DODRŽOVAT NÁVOD A POUŽÍVAT PŘESNÝ TEPLOMĚR, NEJLÉPE MLÉKÁRENSKÝ, KTERÝ JE URČEN PŘÍMO NA VÝROBU MLÉČNÝCH PRODUKTŮ.