LaProve DvojPack Chilli del Árbol a Chilli Chipotle, sušené na slunci, 100g
Popis
Středně ostré chilli papričky se vyznačují silnou příjemnou chutí s hlubokými kouřovými tóny. Ty se navzdory sladké vůni promění v zemité pálení, které trvá několik minut. Chipotles jsou horkější než například papriky anaheim nebo poblano, ale měkčí než kajenský pepř nebo serrano. Jalapeños se sbírají, když jsou ještě zelené. Pro výrobu chipotles se nechávají dozrát do pěkné červené barvy. Sbírají se teprve ve chvíli, kdy již téměř vysychají. Poté jsou umístěné na kovové rošty, na kterých se udí. Výsledkem jsou sušené, tmavě hnědé a kouřem vonící chilli papričky. Tyto papričky se dají použít celé, či jako vločky nebo prášek. Někdy se k nim přidávají rajčata, cibule, koření a ocet a vzniká tak omáčka zvaná „adobo“.
Chilli del Arbol ze středního Mexika. Vcelku. Bohatá chuť, střední pálivost 50,000 SHU, ideální pro masové pokrmy. Chilli paprička z řady Capsicum Annuum původem z Mexika a Střední Ameriky. Široce používána v mexické kuchyni. Je charakterizována kořenitou chutí a bohatou vůní, chilli může být vařené nebo použito surový, nakrájené atd. Chiles de árbol má vysoký obsah vitamínů C a A a jsou kultivovány od pre-hispánských časů. Rostlina je vyšší než průměrné chilli a má dlouhé, tenké plody asi 7 cm dlouhé. Po sušení získává jasně červenou barvu. Obvykle se používá v suchém stavu, byť někteří gurmáni dávají přednost čerstvému. Tato vysoce populární odrůda je často používána do polévek, sals a omáček nebo k přímé konzumaci. Vysoce chutná odrůda, která se hodí do většiny z širokého výběru mírně až středně pálivých mexických jídel např. Chilli Con Carne. Lze využít také do zavařenin. Lusky jsou asi 15 cm dlouhé a 4 cm široké. Chilli papričky jsou bohaté na vitamin C a karoten („provitamin A“), obsahují řadu vitaminů skupiny B, vitamin B6 a jsou také velmi bohaté na železo, hořčík a draslík.