Želatina vepřová typ A bloom 260 (500 g)
Želatina vepřová typ A bloom 260 (500 g)
Popis
Vysoce kvalitní želatina vhodná i na výrobu želatinových květin, motýlů a dalších ozdob. Pro získání přibližně 250 g želatinového gelu je třeba míchat ingredience v tomto poměru:Jemný křehký gel – 250 ml vody a 8,75 –10 g sypké želatinové směsiStředně pevný gel – 250 ml vody a 15 – 17,5 g sypké želatinové směsiPevný gel – 250 ml vody a 20 – 25 g sypké želatinové směsi Návod pro přípravu gelu:Odvážené množství želatiny vsypeme do odpovídajícího množství vody a lehce zamícháme.Vždy je lepší použít vodu převařenou, protože voda může vykazovat vysokou trvrdost a tim může dojít k zákalu. Necháme nabobtnat. Nabobtnaný gel zahřejeme ve vodní lázni na teplotu cca 60–65°C. Rozpouštění urychlíme občasným jemným zamícháním. Po rozpuštění se použije ochucený připravený gel na výrobek (nejlépe v době když již vykazuje částečnou tvorbu gelu). Nejčastější chyby
při přípravě geluPříliš intenzivní míchání – v gelu se vytvoří bublinky.Příliš vysoká teplota vody při přípravě gelu – dojde ke snížení želírujících schopností a tím ke snížení pevnosti gelu. Maximální teplota při přípravě gelu z želatiny je 90°C. Želatina nesmí přejít varem. Ztráta želírovacích schopností se projeví hlavně při opakovaném zhřátí nad 90°C. Želatina je vysoce hodnotná bílkovina získaná částečnou denaturací kolagenu. Podle použitého výrobního procesu je želatina označovaná jako typ A (vyrobená kyselou cestou – vepřová) nebo typ B (vyrobená alkalickou cestou – hovězí).
Složení:
bílkoviny