10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Čistka potravin i úspora energie: odmrazování lednice má své výhody

Odmrazování lednice či mrazáku patří společně s čištěním trouby k nejméně oblíbeným domácím pracem. S naším návodem to ale zvládnete do dvou hodin a ještě ušetříte. K odmrazování lednice totiž přidáte i správné přeorganizování obsahu ledničky.


Proč ledničku odmrazovat

Vrstva ledu, která se nejčastěji tvoří na zadní stěně lednice, zvyšuje spotřebu energie. Pravidelné odmrazování vás nemine, hlavně když máte doma starší kousek. V takových lednicích už příliš dobře neslouží těsnění ve dveřích, takže dovnitř proniká teplejší vzduch, v chladničce se sráží a na stěnách tvoří stále silnější námrazu.

Kromě nepříjemné vyšší spotřeby má námraza i další nevýhodu – přilepí k sobě vše, co se jí dotkne. Nejraději „polyká” igelitové pytlíky.

Čistka potravin i úspora energie: odmrazování lednice má své výhody


Výrobci lednic doporučují odmrazování dvakrát ročně, případně i častěji, pokud tloušťka namrzlé vrstvy překročí 0,5 centimetru. Pro pravidelné zbavování ledu si hospodyňky nejčastěji volí chladné měsíce, kdy potraviny jednoduše uloží na balkon nebo na zahradu.

Náš tip: Neoblíbené odmrazování je skvělou příležitostí ke kontrole obsahu lednice. Až když její obsah vyskládáte přehledně před sebe, zjistíte, že máte například čtyři napůl snědené marmelády. Zbytečně zabírají místo a hrozí, že se brzy zkazí. Po úspěšném odmrazení se proto zaměřte na likvidaci ohrožených potravin. Načaté marmelády se například skvěle hodí na domácí palačinky, tak se jimi po nepříjemné práci odměňte.

Odmrazte lednici v 6 jednoduchých krocích

Když nepodceníte přípravu, zbavíte ledničku vrstvy ledu za dvě hodiny.

1. Přichystejte si chladné místo na potraviny

Pokud je venkovní teplota nižší než 8 stupňů, máte ideální podmínky. Potraviny vyskládejte do tašek nebo bedýnek a dejte je na balkon nebo na zahradu. Bez ohledu na sezonu je raději překryjte dekou a ujistěte se, že se k nim nedostanou nenechaví domácí mazlíčci nebo jiná zvířata.

V teplých měsících začněte s přípravou o den dříve. Napusťte vodu do plastových krabiček s víčkem, dobře zadělejte a dejte je do mrazáku. Nachystejte si termotašky, vložte do každé misku s ledem a přidejte potraviny z lednice. Pokud zapomenete, dobře poslouží i balíčky s mraženou zeleninou.

2. Vypojte lednici ze zásuvky a očistěte ji

Chladničce nestačí snížit výkon, vždy ji kvůli bezpečnosti odpojte ze sítě. Až bude prázdná, oprašte a otřete ji i ze zadní strany. Skvěle vám k tomu poslouží například ruční vysavač.

3. Vyndejte a vyčistěte poličky a přihrádky

Police i pořadače vyndejte a očistěte. Nezapomeňte na dezinfekci, protože v lednici se drží velké množství plísní a zdraví škodlivých zárodků. Pokud nechcete sahat po chemii, poslouží i k přírodě šetrné způsoby čištění, například:

  • octová voda,
  • soda, citron a voda
  • nebo slaný roztok.

4. Zbavte se ledu

Na dno lednice položte utěrku či ručník a na něj postavte hrnec nebo mísu s teplou vodou. Nechte otevřená dvířka a chvíli počkejte, než led povolí. Nikdy neodlupujte kusy námrazy nožem nebo jiným ostrým předmětem. Nejlepší je počkat, až led sám odpadne, případně použijte dřevěnou nebo plastovou kuchyňskou špachtli.

Náš tip: Nenechte se zlákat vidinou urychlení práce a stěny lednice horkou vodou nepolévejte. Teplotní šok by povrchu neudělal dobře a lak vnitřku lednice by vám mohl popraskat.

Dalším povoleným urychlovačem je fénování ledu. Nepřibližujte se s přístrojem příliš blízko a vždy postupujte odshora dolů.

Dobu čekání zkrátí i sůl. Vlažným solným roztokem potřete kusy ledu a chvíli počkejte.

5. Pohlídejte si okolí lednice

Dávejte pozor, zda odmražená voda nezatéká pod lednici. Voda totiž nepříjemně zapáchá a museli byste pod chladničkou brzy vytřít. Pro jistotu tedy spodní hrany lednice obložte smotaným starým ručníkem nebo jiným savým hadrem.

6. Vydezinfikujte zbytek lednice a vraťte jídlo zpět

Stejně jako poličky vyčistěte i vnitřek lednice. Počkejte, až vše vyschne a vraťte přihrádky na svá místa. Zapojte chladničku, zvyšte výkon na maximum a přibližně po půl hodině jej snižte na obvyklou teplotu a vyskládejte přebrané potraviny zpět.

No frost = už žádné odmrazování

Pokud vás ani návod a výhoda pravidelné revize jídla nepřesvědčily, že odmrazování lednice není tak nepříjemná činnost, pořiďte si lednici s funkcí No frost. Ta zabraňuje vytváření ledu na povrchu lednice nebo mrazáku.


Další zajímavé články

Jak opravit lednici a jaké poruchy jsou nejčastější?

Lednice je důležitým vybavením domácnosti, bez kterého se jen těžko objedeme. Proto pokud nastane její porucha... celý článek