Oblíbené dýňové recepty, které určitě musíte vyzkoušet!
S každoročním příchodem podzimu dozrávají dýně, ze kterých si můžete připravit výborné pokrmy – zahřejí i potěší chuťové buňky v sychravých dnech! Dýňová polévka s praženými semínky vás zasytí, stejně jako chutné dýňové rizoto, které zažene i velký hlad. Pokud dáváte přednost lehké večeři, vyzkoušejte svěží dýňový salát s balkánským sýrem! Nakonec nesmí chybět sladká tečka v podobě lahodného dýňového koláče s karamelem, který se skvěle hodí na nedělní oběd, nebo dýňových muffinů, jež poslouží jako skvělá svačinka do školy i do práce! Vyzkoušejte nejlepší dýňové recepty z našeho výběru – určitě nebudete litovat!
5 důvodů, proč vařit a péct z dýně!
- Dýně je nejen velmi chutná, ale také zdravá – obsahuje vitamíny A, D, E, vlákninu, draslík a hořčík – látky prospívající našemu tělu.
- Dýni můžete vařit, péct, smažit i grilovat – s její pomocí připravíte nepřeberné množství vynikajících pokrmů.
- Dýni zvládne vypěstovat i začátečník – skvěle se jí daří na kompostu.
- Pokud nemáte prostor na pěstování, nezoufejte – v sezóně nakoupíte dýně velmi levně!
Hokkaido, máslová nebo špagetová dýně – čím se tyto odrůdy liší?
Dýně mohou mít mnoho podob – liší se tvarem, barvou i velikostí. Na vaření a pečení se nejlépe hodí tyto tři druhy – hokkaido dýně, máslová a špagetová dýně. Hokkaido dýně má sytě oranžovou barvu slupky i dužiny, je vhodná pro přípravu slaných jídel i sladkých moučníků – má nasládlou chuť a vyniká v tom, že její slupka, na rozdíl od jiných odrůd, při tepelné úpravě změkne – tudíž není obvykle třeba ji loupat. Máslová dýně zaujme na první pohled hruškovitým tvarem a světlou béžovou slupkou, kterou je třeba oloupat. Dužina je žlutá až oranžová a vyniká jemnou máslovou chutí. Špagetová dýně oválného tvaru a sytě žluté nebo zelené barvy je díky nízké hodnotě sacharidů oblíbená u lidí s cukrovkou nebo v dietním režimu. Při tepelné úpravě se její dužina rozpadá na vlákna připomínající špagety. Využijete ji k přípravě slaných i sladkých pokrmů.
Recepty z dýně, které okouzlí vaše chuťové buňky!
Vybrali jsme pro vás několik ověřených dýňových receptů, které vynikají chutí, vzhledem i vůní – jejich přípravou potěšíte své nejbližší za každých okolností – ať už chystáte velkolepý rodinný oběd, lehkou večeři nebo chutnou svačinku do školy!
Dýňová polévka hokkaido zahřeje v sychravých dnech!
Dýňová polévka z Hokkaido dýně je oblíbenou pochoutkou podzimních dní – díky krémovité konzistenci zasytí, a navíc tělo krásně prohřeje! Je ideální volbou na oběd po návratu z podzimní procházky, protože její příprava nezabere mnoho času!
Co budete potřebovat?
- 1 ks Hokkaido dýně
- 1 ks cibule
- 500 ml vývaru
- 2 lžíce másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml zakysané smetany
- Sůl, pepř a muškátový oříšek
- Dýňová semínka a krutony na zdobení
Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Poté přidáme na kostky nakrájenou dýni, a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, a vaříme do změknutí dýně. Poté směs rozmixujeme dohladka, a vmícháme smetanu ke šlehání. Polévku prohřejeme, a nakonec dochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem, který krásně zvýrazní chuť dýně. Servírujeme polévku s opraženými dýňovými semínky a krutony, navrch dozdobíme lžící zakysané smetany.
Pumpkin spice latte
Dýňové Latte neboli Pumpkin spice latte nesmí samozřejmě chybět v době podzimního období, kdy Vás krásně káva s kořeněnými přísadami nejen prohřeje, ale také díky pikantní chuti i povzbudí.
- 3 lžičky skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička kardamonu
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 4 lžičky agávového sirupu
- 1 menší hokkaido dýně
- 1l mléka (3,5%)
- 1 uvařené espresso
- šlehačka ve spreji
Postup:
V menší míse promícháme skořici, muškátový oříšek, kardamom, zázvor a hřebíček. Poté přidáme agávový sirup do směsi koření a důkladně vše promícháme. Nyní připravíme dýňovou kaši. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni rozkrojíme na čtvrtiny, vydlabeme semínka a uložíme na plech do trouby. Pečeme asi 45 minut, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni necháme vychladnout a poté ji rozmixujeme. Mléko zahřejeme v hrnci a opatrně ho vyšleháme do pěny. Poté přidáme espresso, lžíci dýňové kaše a agávový sirup do mléka. Hotové latte nalijeme do hrníčků nebo vysokých sklenic, ozdobíme šlehačkou a posypeme mletou skořicí.
Dýňové rizoto si zamilují děti i dospělí!
Jako hlavní chod se skvěle hodí chutné a vláčné dýňové rizoto, které potěší (nejen) vegetariány a vegany, ale zvláštní oblibě se těší také u dětí!
Jaké suroviny si připravit?
- 1 ks máslové dýně
- 250 gramů kulatozrnné rýže
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- Směs sušených bylinek, sůl, pepř a čerstvou petrželku nebo koriandr
- Citronovou šťávu
- Olivový olej
Nejdříve dýni oloupeme a vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na kostky, zakápneme olivovým olejem a upečeme do měkka. Poté ze dvou třetin dýně vytvoříme pyré – rozmixujeme ji spolu s citronovou šťávou, bylinkami, červenou paprikou, lahůdkovým droždím a trochou vody dohladka. Uvaříme rýži, do které přidáme připravené pyré, a promícháme směs se zbylou třetinou pečené dýně. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou nebo koriandrem a ihned podáváme.
Dýňové muffiny pro děti – nazdobit je můžete společně dle představ!
Dýňové muffiny jsou na přípravu velmi snadné, a zároveň chuťově vynikající – díky dýni jsou vláčné a sladké – během chvilky tak připravíte chutnou a zdravou svačinku (nejen) pro děti!Suroviny pro přípravu dýňových muffinů:
- 1 ks máslové nebo hokkaido dýně
- ½ hrnku hladké mouky
- ⅓ hrnku cukru
- ⅓ hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva, skořice a vanilkového extraktu
- ½ lžičky zázvoru, mletého hřebíčku, sody a soli
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Krátce povaříme ve vodě s trochou cukru a skořice. Po změknutí vodu slijeme, a necháme dýni vychladnout. Poté ji vložíme do mísy, rozšleháme s olejem, vejcem, vanilkovým extraktem i kořením a sodou. Nakonec přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Takto připravenou směs nalijeme do formiček na muffiny, a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 30 minut. Po vychladnutí můžeme muffiny zdobit například čokoládovou polevou, nebo lehce posypat skořicí.