Přepuštěné máslo Ghí / Ghee, 500 g
Přepuštěné máslo Ghí / Ghee, 500 g
Popis
Ghí nebo přepuštěné máslo či nejpřesněji přečištěné máslo je produkt pocházející z Indie.
Dle Ájurvédy je nejlépe stravitelným tukem pro člověka.
Přepuštěné máslo se připravuje pomalým převařováním másla, kdy se odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čistý, průhledný tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250°C) než původní máslo (150–180°C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce.
Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně.
Zdravotní působení
Ačkoliv se ghí z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Obsahuje vitamíny A, E, B3 a minerály: sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Narozdíl od obyčejného másla hladinu cholesterolu nezvyšuje, podle některých zdrojů ji dokonce snižuje.
Složení: máslový tuk 99,8 %, vlhkost 0,19 %, aroma ethylbutyrát 0,01 %