WoldoHealth® WoldoHealth 100% Hovězí collagen, 1kg
Popis
Kolagen hraje velmi důležitou roli ve funkci pohybového aparátu. Množství collagenu obsaženého v lidském těle má také vliv na kvalitu pleti, vlasů, nehtů, zubů a stavbu našich kloubů. V těle má funkci tvz. lepidla, kdy vytváří vazivo pro podporu zdravé struktury svalové tkáně, pokožky, šlach a kostí.
Z produktů dostupných na trhu je možné si vybrat ze 3 druhů kolagenů - hovězí, vepřový a mořský (rybí) collagen. Při výběru je doporučeno se zaměřit na to, zda je collagen získáván z volné přírody či volně pasoucího se skotu, protože se jedná o zdroje nejvyšší kvality.
Collagen a jeho struktura
Collagen se skládá z esenciálních aminokyselin, kdy nejhojněji jsou zastoupeny glycin,prolin, hydroproxylin a hydroxylysin. Protože hydroproxylin a hydroxylysin vznikají za účasti vitamínu C, je pro podporu jejich pozitivních účinků a tvorby doporučována konzumace collagenu s potravinami bohatými na tento vitamín. Mezi další potraviny, podporující jeho tvorbu patří vejce, batáty, ryby a mořské plody nebo spirulina.
V lidském těle existuje mnoho různých typů collagenu, ale naprostá většina je tvořena tvz.
- collagen typu I (v kostech a kůži)
- collagen typu II (v chrupavce a kloubech)
- collagen typu III (ve svalových buňkách a nervových tkáních).
Hovězí collagen je bohatý na typ kolagenu I a III, které mají prospěšné účinky na zdraví kostí a kůže.
Vlastnosti Collagenu
Collagen je protein, který si naše tělo dokáže vytvářet, pokud má dostatek potřebných živin. Ale s postupem věku se tato schopnost začne snižovat. Přibližně kolem věku 20 let se produkce kolagenu zpomaluje a kolem věku 40 let kolagen klesá rychleji, než ho tělo dokáže produkovat. Jeho nedostatek se na lidském těle projevuje výskytem bolestí svalů a kloubů, vráskami, únavou nebo pomalým hojením ran.
Tento proces lze zpomalit konzumací potravin podporujících přirozenou tvorbu collagenu nebo užíváním kolagenových doplňků.
Collagen je neimunogenní protein, což znamená, že nevyvolává přehnanou obranou reakci v těle, proto je potravinová intolerance nebo alergie velmi nepravděpodobná.
Doplňování collagenu se doporučuje především seniorům, sportovcům, a lidem s kloubními problémy.
- pomáhá zabránit úbytku kostní hmoty
- zlepšuje kvalitu pokožky a zpomaluje proces stárnutí
- pomáhá zlepšovat zdraví srdce a cév
- napomáhá redukovat bolest při artritidě
- pomáhá zlepšovat stav zubů a nehtů
- může napomáhat zlepšení růstu a kvality vlasů
- pomáhá regulovat množství glukózy v krvi
- napomáhá zvyšovat efektivitu sportovních aktivit
Jaká je molekulová hmotnost hydrolyzovaného kolagenu?
Proces enzymatické hydrolýzy umožňuje vznik nízkomolekulárních peptidů, které jsou okamžitě rozpustné ve vodě a mají vynikající vstřebatelnost. Průměrná molekulová hmotnost kolagenních peptidů je 2000 – 4000 g/mol.
Jak dlouho mohu užívat kolagen?
Kolagenní hydrolyzát je zcela bezpečný a bezrizikový a to i při dlouhodobém i trvalém užívání.
Proč je na české etiketě uvedeno obsah laktózy