Čajová zahrada Císařský čaj - bílý čaj, Varianta: bílý čaj 50g
Popis
Jak si Císařský bílý čaj připravit?
Pro přípravu půllitru Císařského čaje použijte asi 2 vrchovaté lžíce směsi, pro výraznější aroma a plnější chuť je možno použít o čajovou lžíci směsi navíc. Optimální teplota vody pro zalití směsi se pohybuje v rozmezí od 70 do 80°C, neboť při těchto teplotách umožníte nejlépe vyniknout nasládlým tónům pomeranče a zároveň zachováte celý chuťový profil lahodného bílého čaje, který by při zalití vřelou vodou mohl zhořknout a zničily by se některé z prospěšných látek.
Jakou chuť můžu od Císařského čaje očekávat?
Císařský čaj s sebou nese nasládlé, ovocné tóny a jemné, pomerančové aroma, které tomuto nálevu dominuje. Čaj chutná nejlépe bez přidání jakýchkoliv aditiv – med, mléko nebo citron by chuť směsi ovlivnili spíše negativně.
Zajímavosti o Císařském čaji
- Většina druhů bílých čajů pochází z čínských provincií. Nikde byste však nenašli ani zmínku o chemických přípravcích, které by pomáhaly při jejich pěstování. Kvalitní čaje jsou zpracovávány ručně a klade se velký důraz na způsob jejich sklizně a následného sušení.
- Celé kousky pomeranče vyskytující se v tomto čaji obsahují vysoké množství vitamínu C, který nejenže podporuje fungování imunitního systému, ale podílí se také na syntéze kolagenu a antioxidační obraně buněk.
Bílý čaj
Bílé čaje obsahují rozhodující množství ochmýřených, dosud nerozvinutých tipsů spojených s několika nedorostlými lístky. Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, které se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, což vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.
Lístky bílého čaje se nezavinují ani netvarují. Poskytují bledě zelený až žlutý nálev nasládlé chuti. Z kratších výhonků se dělá čaj Paj mu-tan, který zároveň obsahuje i dva nezavinuté přilehlé lístky, jež mu dodává výraznější a lepší chuť. Bílý čaj se pěstuje téměř výhradně v Číně a je považován za specialitu hodnou gurmána.
Pai Mu Tan Orange
Ingredients: White Tea, orange peels, orange flakes (orange juice -concentrated-, corn starch, corn flour), flavour, orange pieces (oran- ge juice -concentrated-, orange cells), mullein flowers. Taste of sun- ripened oranges.
Pai Mu Tan Orange
Zutaten: Weißer Tee, Orangenschalen, Orangenflocken (Orangen- saftkonzentrat, Wachsmaisstärke, Maismehl), Aroma, Orangenstü- cke (konzentrierter Orangensaft, Orangenzellen), Wollblumenblü- ten. Geschmack sonnengereifter Orangen.
Pai Mu Tan Arancia
Ingredienti: Tè bianco, scorze d’arancia, fiocchi d’arancia (succo d’arancia concentrato, amido di mais, farina di mais), aroma, pezzi d’arancia liofilizzati (succo d’arancia concentrato, cellule d‘arancia), fiori di vulneraria. Aroma di arancia matura.
Pai Mu Tan Orange
Ingrédients: Thé blanc, zestes d’oranges, flocons d’oranges (concen- tré de jus d’oranges, amidon de maïs de cire, farine de maïs), arôme, morceaux d’oranges séchés par congélation (jus d’orange concen- tré, cellules d’oranges), fleurs de leontopodium. Goût d’oranges mûries au soleil.