Čajová zahrada China White Monkey - bílý čaj, Varianta: bílý čaj 50g
Popis
Jak si bílý čaj China White Monkey připravit?
Pro přípravu 250 ml nálevu použijte 6 až 7 gramů čajovníkových lístků. Pokud se chystáte připravovat nálev ve větší nádobě, nebojte se použít dvojnásobné množství tipsů, aby byla intenzita chuti čaje podle vašich představ. Ideální teplota vody pro zalití čaje je v rozmezí od 70 do 80° C. Při této teplotě dostanou listy čajovníku jedinečnou příležitost ukázat svou jemnou chuť, kterou můžete po zchladnutí nápoje podpořit přidáním citronové šťávy nebo lžičky medu.
Jakou chuť můžu od China White Monkey očekávat?
China White Monkey vyniká mezi čaji velmi jemnou chutí. Jeho bíle ochmýřené tipsy jsou oproti ostatním bílým čajům poněkud delší, dokáží tak v sobě skrývat neodolatelně svěží ovocné a medové tóny. Právě ty odvaru dodávají lehce nasládlou chuť, kterou si zajisté zamilujete.
Zajímavosti o China White Monkey
- Odkud pochází název China White Monkey je interpretováno různými způsoby. Nejznámější variantou je odvození pojmenování od barvy ochmýřených tipsů připomínajících srst bílých opic. Mezi další výklady patří například práce opic vycvičených speciálně ke sběru čajových lístků.
- Čajovníkové listy jsou sbírány výhradně ručně a to pouze během prvních dvou týdnů růstu nových listů, proto jejich kvalitu nelze popřít.
Bílý čaj
Bílé čaje obsahují rozhodující množství ochmýřených, dosud nerozvinutých tipsů spojených s několika nedorostlými lístky. Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, které se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, což vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.
Lístky bílého čaje se nezavinují ani netvarují. Poskytují bledě zelený až žlutý nálev nasládlé chuti. Z kratších výhonků se dělá čaj Paj mu-tan, který zároveň obsahuje i dva nezavinuté přilehlé lístky, jež mu dodává výraznější a lepší chuť. Bílý čaj se pěstuje téměř výhradně v Číně a je považován za specialitu hodnou gurmána.