10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 37505585

Gabriela Basařová;kol.: Sladařství - teorie a praxe výroby sladu

Gabriela Basařová;kol.: Sladařství - teorie a praxe výroby sladu

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
V roce 2023 přichází na knižní trh druhé, doplněné a upravené vydání velmi žádané publikace „Sladařství – teorie a praxe výroby sladu“. Celý popis
1 170 Kč
Zboží od: Knihy Daniela
1 170 Kč
Získejte dopravu ZDARMA se
Poslední kus
S novou kartou za

26.11.2024 na výdejním místě
26.11.2024 - 27.11.2024 na vaší adrese

Popis

V roce 2023 přichází na knižní trh druhé, doplněné a upravené vydání velmi žádané publikace „Sladařství – teorie a praxe výroby sladu“. Původní kolektiv autorů, složený z pracovníků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., Praha a pracovníků praxe pod vedením Petra Basaře, navazuje na první vydání z roku 2015, dnes již rozebrané a velmi poptávané zásadní publikace v oboru. Vzhledem k tomu, že vývoj výroby sladu od prvního vydání knihy pokračoval rychlým tempem, doplnili autoři jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Úvodní kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu, tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kritériím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kritérií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných, a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu. Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva. Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo.

Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let a obsáhlými rejstříky.

Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací.

  • Datum vydání: 09. 10. 2023
  • Počet stran: 568
  • ISBN: 9788087109731
  • Vazba: BD