Jak vybrat strojek na těstoviny
Je vám blízká italská kuchyně nebo zkrátka milujete těstoviny na všechny způsoby? V tom případě by vám doma rozhodně neměl chybět strojek na těstoviny, se kterým si snadno a rychle připravíte těstoviny všech typů, velikostí i barev – ať už chutné domácí nudle do polévky nebo plněné ravioli. Strojky na těstoviny vám ušetří hodiny náročné a zdlouhavé ruční práce – pojďte si spolu s námi vybrat ten nejvhodnější!
Proč si pořídit strojek na domácí těstoviny
Strojek na těstoviny, známý také jako nudlovač, výrazně usnadní práci při výrobě těstovin. Jaké jsou jeho hlavní přednosti a proč si vůbec vyrábět domácí těstoviny?
- Domácí těstoviny jsou velice chutné a máte přehled o jejich složení.
- Strojek je schopen rovnoměrně rozválet těsto v celé jeho ploše.
- Těstoviny ze strojku jsou stejně silné i široké – mají totožnou dobu vaření.
- Ušetříte čas – výroba těstovin s pomocí strojku je výrazně kratší než klasická ruční práce.
Manuální vs. elektrický strojek na těstoviny
Strojky na těstoviny můžeme dělit na dvě skupiny dle typu pohonu – ten může být buď ruční, nebo elektrický. Dle četnosti využití a výše ceny, kterou chcete do strojku investovat, si můžete vybírat z těchto variant:
- Elektrické strojky na těstoviny jsou vybaveny elektromotorem, pro výrobu těstovin tedy stačí zmáčknout tlačítko. Jejich výhodou je nenáročná obsluha a rychlost práce, je však třeba počítat s vyšší cenou strojku – proto je využijí spíše profesionálové. Optimální výkon elektrických strojků dosahuje 100 – 180 Wattů.
- Ruční strojky na těstoviny jsou namísto elektromotoru poháněny otáčením ruční kličky. Tyto strojky jsou naprosto dostačující do většiny domácností, navíc není k jejich pohonu třeba el. energie, a tak je využijete například i na chatě.
U strojku na těstoviny dbejte na kvalitu materiálu i způsob uchycení
Strojky na těstoviny nejsou nikterak složité přístroje, proto se při jejich výběru zaměřte především na použitý materiál, stabilní způsob uchycení a precizní provedení detailů, které obsluhu strojku usnadní.
Hmotnost nudlovače nehraje roli, jeho matriál však ano
Strojky na těstoviny pracují na podobném principu, jako mlýnky na maso. Do strojků na těstoviny vložíte těsto, které se mezi dvěma válci rozválí na požadovanou tloušťku – poté dle typu nástavce tvoří těstoviny požadovaného tvaru.
Aby strojek dosáhl dlouhé životnosti, je třeba, aby jeho jednotlivé části byly vyrobeny z dostatečně odolného materiálu – nejlépe nerezové oceli nebo chromu. Vyhněte se, pokud možno, modelům z hliníku nebo plastu, u nichž je životnost obvykle velice krátká.
U manuálního strojku na těstoviny se zaměřte na uchycení
Aby byla výroba těstovin pohodlná, je třeba mít možnost strojek dobře zafixovat k pracovní desce. Proto vyberte model s kvalitním provedením úchytu – u levnějších strojků může úchyt prokluzovat, a strojek tak budete muset během práce několikrát dotahovat. U elektrických modelů tento problém řešit nemusíte – jsou samostatně stojící na pogumovaných nožkách.
Jaké druhy těstovin můžete s pomocí strojku připravit?
Vybavení a nástavce se mohou u každého modelu lišit – na některých připravíte jen klasické nudle, jiné nabízí nástavce pro nejrůznější druhy těstovin. Jejich počet má obvykle vliv i na finální cenu strojku. Proto si před koupí rozmyslete, jaké typy těstovin chcete připravovat. Elektrické strojky jsou schopny vyrobit i rafinovanější tvary dutých nudlí.
Vybírejte ideálně takové modely, u kterých lze nastavit sílu (tloušťku) těsta – ta se u každého druhu těstovin mírně liší.
Nejčastěji kladené otázky při výběru strojku na těstoviny
Strojek vyrábí nevzhledné těstoviny, čím to je?
Na vině jsou pravděpodobně velké kusy těsta, které do strojku vkládáte. Kromě nedokonalých těstovin tak můžete strojek poškodit, proto těsto raději naporcujte na menší části.
Jak na údržbu strojku na nudle?
Strojek ani jeho části nikdy nevkládejte do myčky nádobí, mohli byste jej ztupit nebo poškodit. Po použití jej pouze oprašte od zbytků těsta kartáčkem a otřete navlhčeným hadříkem.
Jak sušit domácí těstoviny?
Těstoviny můžete nechat volně uschnout na čisté a suché utěrce. Použít lze také speciální sušák na nudle, který zabraňuje jejich slepení a zajistí totožný tvar všech těstovin.