Už vás nebaví zdlouhavé zavařování zeleniny a ovoce? Zkuste změnu! Myčka totiž nemusí sloužit jenom k mytí nádobí, ale můžete v ní snadno udělat kompot k nedělnímu obědu. Tato metoda zavařování se vám možná zdá neobvyklá, ale jistě vás překvapí svou jednoduchostí a nenáročností.
Postup pro zavařování sezónního ovoce
- Do zavařovacích sklenic naskládejte ovoce (rozpůlené meruňky, vypeckované třešně) a zalejte cukerným nálevem.
- Sklenice opatrně vložte do prostoru myčky, vždy víkem nahoru a zpříma. Velké sklenice skládejte do spodního a malé do horního koše.
- Nastavte program s teplotou mezi 70 °C a 80 °C. Při nižší teplotě může dojít ke zkažení zavařenin.
- Po ukončení cyklu pomalu sklenice vyndejte z myčky a umístěte víčkem dolů na suchou utěrku. Nechte vychladnout.
Na co si dát pozor?
Při přípravě ovoce nebo jiných surovin dbejte důsledné hygieny a sklenice spolu s víky před použitím pečlivě omyjte. Ke sterilizaci sklenic můžete myčku také využít, stačí zapnout program s nejvyšší teplotou bez použití mycích prostředků.
Před spuštěním mycího cyklu doporučujeme zkontrolovat, jestli jsou všechny nádoby stabilně usazené v myčce s dostatečným rozmístěním, zhruba 5 cm od sebe. Předejdete tak nechtěnému rozbití a vylití.
Před zavařováním nikdy nezapomeňte vyprázdnit zásobníky na tablety a leštidlo. Stejně tak nevkládejte jiné nádobí k umytí během zavařování, i když v myčce zbyde místo.