weiki Probiotika pro zeleninu, 100 ml
Popis
Namíchali jsme speciální směs přátelských bakterií, které si rozumějí se zeleninou všech druhů, tvarů i barev.
Ocení ji například rajče, paprika, okurka, cuketa, dýně, lilek, salát, kedluben, ředkev, mrkev, celer, petržel, řeřicha, cibule, červená řepa, květák, brokolice, zelí, kapusta.
Jak užitečné bakterie weiki pomohou zelenině?
- Povzbudí zeleninu k růstu, vitalitě a větší plodnosti.
- Zlepší zdraví a přirozenou obranyschopnost rostlin. Jsou skvělou prevencí, protože vytvářejí kyselinu mléčnou a další látky, které znepříjemňují život patogenům.
- Povzbudí zeleninu k tvorbě kořenových výměšků, kterými se bakterie živí, a tím posílí její kořenový systém.
- „Předžvýkají“ těžko stravitelné živiny do formy, kterou rostliny dokážou snadno využít. Lepší výživa má pozitivní vliv na plodnost.
- Zpomalí případný nástup nemoci, zmírní její průběh. Rostlinky se rychleji zregenerují.
- Dodají rostlinám sílu zvládat stres, změny prostředí, bojovat se suchem, mrazíky nebo lijáky a bránit se chorobám i škůdcům. To díky produkci fytohormonů.
- Průběžně rostlinám naservírují potřebnou dávku fosforu a draslíku. Díky tomu pak sklidíte třeba sladší rajčata nebo papriky. Zeleniny se také urodí víc.
- Probiotika jsou zcela neškodná a ekologická, takže jimi můžete úplně bez obav ošetřit i kořenovou zeleninu, květák nebo saláty.
Co jsou probiotika pro rostliny a jak fungují?
Probiotika jsou nyní světovým trendem nejen ve výživě, ale i v přírodním pěstování.
Všech možných mikroorganismů máme v těle víc než vlastních lidských buněk. Pokud převažují ty užitečné (probiotické), jsme odolnější, máme lepší náladu, zažívání i imunitu. Blahodárný vliv probiotik na lidské tělo ostatně v poslední době potvrzuje stále více vědeckých studií.
Ale napadlo vás někdy, že to samé platí u rostlin? Díky probiotickým bakteriím rostliny lépe zakoření, dokáží využít mnohem víc živin z půdy, více porostou i pokvetou, takže se dokážou se lépe bránit nemocem, škůdcům i výkyvům počasí. Užitečné mikroorganismy pilně rozkládají zbytky rostlinných pletiv, kořínky i odumřelé půdní organismy na základní živiny pro rostliny. Navíc ve formě snadno vstřebatelné i pro ten nejmenší kořínek. Díky lepší výživě je úroda větší, zdravější a chutnější, květiny déle a bohatě kvetou.
Probiotika také zpomalují šíření chorob a zmírňují jejich průběh, takže můžete snížit nebo úplně vynechat pesticidy na ochranu rostlin. Probiotika zkrátka představují moderní a ekologický způsob, jak jednoduše aktivovat přírodní principy pro radost ze zahradničení a dopřát si bohatou úrodu klidně zcela bez chemie. A také ušetřit na zálivce a hnojivech.
Jak weiki pro zeleninu používat?
Je to úplně jednoduché. Vyndejte lahvičku z krabičky protřepejte a jedno víčko roztoku weiki vlijte do konvice se sedmi litry vody. Zamíchejte a hotovo. Rostliny zalijte nebo jim dopřejte probiotickou spršku přímo na listy nebo květy. Weiki nemá žádnou ochrannou lhůtu, vše můžete hned po aplikaci sníst a jen vám to prospěje.
Tip: Při přesazování namočte kořenový bal rostliny do roztoku vody a weiki asi na hodinu. Zbytkem roztoku pak přesazenou rostlinku zalijte.
Dávkování můžete upravit podle počasí, když je sucho, dáte víc vody, když hodně prší, stačí ředit méně. Zálivku nebo postřik opakujte asi jednou za 10 až 14 dní. Mikroorganismy totiž mají rády vlhko, jsou pak aktivnější. Pro představu: Z jedné lahvičky získáte cca 100 litrů probiotické zálivky nebo postřiku.
Co Vás často zajímá?
Proč potřebuji probiotika, není užitečných bakterií v půdě dost?
Bohužel většinou není. Důvodem může být třeba přehnané využívání minerálních hnojiv a jiné zahradní chemie, která život v půdě likviduje.
Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v organikou hnojených zahradách, protože granulovaná organická hnojiva, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik. U čerstvých hnojiv zase potlačí patogeny a podpoří spolupráci různých kmenů užitečných organismů.
Proč minerální hnojiva doplnit probiotiky?
Minerální hnojiva mají tu výhodu, že dodávají živiny okamžitě. Jsou ale spíše vhodná k řešení výživového deficitu nebo pro rychlou podporu růstu než k pravidelnému používání.
Nadužíváním minerálních hnojiv totiž zničíte celý půdní ekosystém, který vám k velké úrodě pomůže nejvíc. Rostliny hnojené převážně minerálním hnojivem také zleniví. Pokud rostlina dostane vše, co potřebuje, hned a bez námahy, přestává budovat kořenový systém. Z rostlinky se stává slabý jedinec a je náchylná k nemocem i útokům škůdců, smete ji liják, zabije sucho.
Půda poškozená minerálními hnojivy a pesticidy má také málo přirozených živin a nízký výnos. A co s tím? Prolíváme ji dalšími a dalšími dávkami minerálních hnojiv, abychom docílili slušné úrody. Rostliny jsou navíc kvůli přemnoženým patogenním mikroorganismům ohroženy škůdci a houbovými onemocněními. Na nemocné rostliny potom nastříkáme pesticidy. Choroby a škůdce sice zlikvidujeme, dlouhodobý problém půdy se ale prohloubí a nutí nás k dalšímu a dalšímu nadužívání chemie. A tu pak přijímáme v našich výpěstcích a platíme za ni dost peněz.
Pokud na minerální hnojiva nedáte dopustit, je třeba kromě nich aplikovat do půdy i organickou hmotu a probiotika. Tahle dvojka poškozenou půdu regeneruje a obnoví v ní rovnováhu.
A co když používám jen přírodní hnojiva, která život v půdě podporují?
Půdu chudou na užitečné bakterie často najdete i v přírodních zahradách, protože granulovaná organická hnojiva, která většina z nás používá, už kvůli tepelné úpravě při zpracování téměř žádný život neobsahují. Bakterie se musí v této organické hmotě teprve znovu zabydlet, což značně uspíšíte pomocí probiotik.
Probiotika ale vašim záhonům hodně prospějí, i když používáte čerstvý kompost, koňský hnůj, slepičince nebo si vyrábíte jíchy. Užitečných bakterií jsou sice v čerstvých organických hnojivech davy, ale ne vždy dokážou žít pospolu, nebo dokonce spolupracovat. Čerstvá přírodní hnojiva navíc téměř vždy obsahují i patogenní, a tudíž často nebezpečné bakterie. A těm probiotika znesnadní život i množení.
Posílením tábora užitečných bakterií zkrátka rostlinám zajistíte snazší život a klidnější růst, ať už živiny do půdy přidáváte jakýmkoli způsobem. To se pak zákonitě projeví na sklizni, kvetení i celkovém stavu rostlin.
Nemohou probiotika hnojiva nahradit?
Rostliny, stejně jako jakékoli jiné živé organismy, potřebují živiny. Zpravidla víc, než se jim podaří „ulovit“ kořínkem v běžném záhonu. O truhlíku a květináči ani nemluvě, tam nejde vyslat ani dlouhatánský kořínek pro živiny v hlubších vrstvách půdy.
Po nějakém čase se živiny v záhoně nebo truhlíku vyčerpají a ani užitečné bakterie, pilně rozkládající organickou hmotu, nevyrobí dostatek živin pro velké jedlíky. A tady přichází na řadu hnojivo. My se přimlouváme za organická hnojiva, která jsou prospěšná nejen pro rostliny, ale i pro půdu samotnou. Ale jde to dobře i s minerálními hnojivy, když jich nepoužíváte zbytečně moc.
Užitečné bakterie mají jinou funkci než hnojit! A to sice živiny z hnojiva přetvořit tak, aby je rostliny dokázaly přijmout. Užitečné bakterie totiž „nakrájí“ těžko stravitelné živiny z organické hmoty do formy, kterou rostliny dokážou snadno využít. Průběžně rostlinám také servírují potřebnou dávku fosforu a draslíku, prvků, které nejvíce ovlivňují chuť a kvalitu úrody. Díky tomu pak sklidíte sladší úrodu. U květin zase můžete vidět, že probiotická zálivka má příznivý vliv na množství a krásný vzhled květů. I kdybyste rostlině dopřáli vždy ideální koktejl organických živin, pokud je užitečné bakterie nepoupraví, rostliny budou trpět podvýživou.
Kdo za tím stojí?
Česká firma MANETECH, a.s. byla založena v roce 2000 a zabývá se vývojem a distribucí účinných technologií založených na ekologických principech. V posledních letech jsme se rozhodli výrazně rozšířit portfolio výrobků využívajících obrovské schopnosti probiotik. Abychom tuto unikátní a inovativní technologii zpřístupnili i vám, vznikla produktová řada weiki určená zahrádkářům a domácím pěstitelům. Účinnost a přínos našich výrobků pravidelně testujeme ve spolupráci s univerzitami a výzkumnými ústavy.