weiki Probiotika pro kompost, 250 ml
Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
O tajemný klíč k rozkvetlé a plodící zahradě, který nenápadně zraje v jejím koutě, se vyplatí pečovat. Správně založený, krmený a probiotiky weiki ošetřený kompost nezapáchá a z odpadu a zbytků vyrábí prvotřídní hnojivo.
Celý popis
Popis
O tajemný klíč k rozkvetlé a plodící zahradě, který nenápadně zraje v jejím koutě, se vyplatí pečovat. Správně založený, krmený a probiotiky weiki ošetřený kompost nezapáchá a z odpadu a zbytků vyrábí prvotřídní hnojivo. Probiotika weiki jsou vhodná pro zahradní kompost, vermikompostéry i Bokashi systém.Jak probiotika weiki pomohou při kompostování?
- Urychlí a zefektivní zrání kompostu.
- Nastartují rozkladné procesy a tím rychle zvýší teplotu v zakládce kompostu.
- Postarají se o to, aby kompost nezapáchal a kompostování probíhalo zdravým způsobem.
- Potlačí patogenní organismy, plísně a viry v kompostu.
- Udrží živiny v kompostu.
- Zabrání vyplavení přebytečných živin a nebezpečných látek do podzemních vod.
- Zlepší strukturu a výživové hodnoty kompostu
- Jsou přírodní a ekologická.
- Povzbudí růst a vitalitu rostlin.
- Podpoří obranyschopnost rostlin.
- Servíruje rostlinám dobře stravitelné živiny.
- Zlepší zdraví a plodnost rostlin.
- Zlepší strukturu půdy a zvýší její vodní kapacitu.
- Zúrodní půdu.
- Kupte nebo vyrobte kompostér a vyberte pěkné stinné místo, chráněné před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou.
- Kompostér položte na rovnou plochu, aby se nikam nesesouval a měl co největší kontakt s půdou. Na dno položte jemné pletivo, abyste zamezili přístupu myším a dalším hlodavcům.
- Jako první, startovací vrstvu použijte nalámané větve a větvičky. Tím zajistíte provzdušnění. Pokud máte kompostér s větracími otvory, otevřete je. Kousky větviček by neměly být větší než 5 cm.
- Vrstvěte podle pravidla „Dva až tři díly hnědého na jeden díl zeleného.“
- Mezi hnědý materiál patří větve, piliny, kůra, sláma, štěpka, suché listí. Do zeleného se počítá tráva, zelené listí, ovoce a zelenina, bioodpad z kuchyně, jehličí.
- Kompost miluje různorodost! Proto nemíchejte jen zelené s hnědým, ale také: vlhké a suché a porézní a hutné.
- Kompost hned od druhé vrstvy ošetřete koktejlem přátelských bakterií weiki, které se postarají o rychlý rozklad organické hmoty, dohlédnou na zdravý průběh celého kompostovacího procesu a fixují v kompostu živiny. Ostatně je to jejich práce už od počátku věků.
- Aby bakterie měly dost energie na práci, snáze se množily a šlo jim to rychle od ruky, nasypte jim i speciální „vysokokalorické krmivo“ – urychlovač kompostu weiki, což je přírodní polysacharidové činidlo, vyrobené z modifikovaného bramborového škrobu.
- Spokojené přátelské bakterie se vám potom odmění nejen rychlejší proměnou odpadu v superkvalitní organické hnojivo, ale také potlačí vznik plísní a nejrůznějších dalších patogenů, toužících si kompost zabydlet po svém, a sníží zápach.
- Lahvičku vyndejte z krabičky a dobře protřepejte. Jedno víčko weiki pro kompost rozmíchejte v jednom litru vody.
- Řiďte se konzistencí kompostu – vody může být trochu více nebo i trochu méně.
- Každou vrstvu kompostu vysokou zhruba dvacet centimetrů pokropte roztokem při zakládání kompostu nebo probiotika přidejte při prvním přehazování celého kompostu. Jeden litr zálivky vystačí cca na 30 litrů zahradního odpadu a organických zbytků.
Co Vás často zajímá?
JAK POUŽÍVAT UŽITEČNÉ BAKTERIE WEIKI PRO KOMPOST VE VERMIKOMPOSTÉRU?
Domácí vermikompostéry se vejdou všude, při správné péči nepáchnou, a ještě zvládnou udělat parádu. Čisté svědomí jako bonus navíc – snížíte objem odpadu z domácnosti v průměru o třetinu.
Asijská metoda Bokashi funguje na rozdíl od běžného kompostování, které vyžaduje pro rozklad organické hmoty přístup vzduchu, na principu anaerobní fermentace. Navíc je všechno v příjemném minimalistickém balení, bez žížal, mušek i zápachu.
Domácí vermikompostéry se vejdou všude, při správné péči nepáchnou, a ještě zvládnou udělat parádu. Čisté svědomí jako bonus navíc – snížíte objem odpadu z domácnosti v průměru o třetinu.
- Jedno víčko probiotik weiki pro kompost rozřeďte přibližně v jednom litru vody. Řiďte se konzistencí kompostu – vody může být trochu více nebo i trochu méně.
- Vermikompost probiotickým roztokem postříkejte nebo opatrně zalijte jednou týdně.
- Urychlovač není ve vermikompostu tolik potřeba, ale použít ho můžete, nijak žížalám neuškodí.
Asijská metoda Bokashi funguje na rozdíl od běžného kompostování, které vyžaduje pro rozklad organické hmoty přístup vzduchu, na principu anaerobní fermentace. Navíc je všechno v příjemném minimalistickém balení, bez žížal, mušek i zápachu.
- Do nádoby vložte organický odpad, pokropte neředěnými bakteriemi weiki pro kompost (cca jedno víčko na jeden litr odpadu), posypte urychlovačem kompostu weiki (dvě zarovnané lžíce na 1 litr odpadu) a následně celou směs upěchujte a uzavřete, protože rozklad probíhá bez přítomnosti kyslíku. Jakmile je nádoba naplněná, stačí ji nechat dva týdny pracovat.
- Poté pravidelně stáčejte fermentační tekutinu. Máte dvě možnosti. Buď si pořídíte dvě Bokashi nádoby a v době zrání jedné plníte tu druhou, nebo materiál z naplněné nádoby přesypete do dostatečně velké nádoby s víkem, ve které ho necháte čtrnáct dní dozrát. Přitom můžete v klidu plnit Bokashi nádobu novým biodpadem.
- Bokashi nádobu neotvírejte moc často. Vlastně čím méně ji budete otvírat, tím lépe. Bokashi kompostování totiž probíhá bez přítomnosti vzduchu. Proto doporučujeme kuchyňský odpad plnit do uzavíratelné nádoby (misky s víkem), a teprve až ji naplníte, přesypejte ji do Bokashi kompostéru. Díky tomu se také usnadní dávkování probiotik i urychlovače (právě podle obsahu nádoby).
CO SE MŮŽE STÁT, KDYŽ ZALOŽÍTE A OPEČOVÁVÁTE KOMPOST ŠPATNĚ?
- Zaplevelíte si celou zahradu.
- Roznesete si do záhonků zákeřnou plíseň a další patogeny.
- Znečistíte spodní vodu.
- Otrávíte členy rodiny a nejspíš i sousedy široko daleko smrdutým závanem.