Dýně nasladko: recepty na nejlepší dýňové muffiny a koláč
Dýní existuje více druhů, na pečení ale používejte jen některé – každý druh má jinou chuť a hodí se na něco jiného. Sladké dezerty nejlépe vykouzlíte z:
- dýně hokkaidó – má medově sladkou chuť a krémovou konzistenci, takže je ideální na koláč,
- máslové dýně – vyniká máslovo-oříškovou chutí, připravíte z ní koláč, cheesecake i sladké pečivo,
- dýně sweet dumpling – chutí připomíná jedlé kaštany a je skvělá zejména na sladké dezerty.
V obchodě vybírejte dýni, která má uschlou stopku – jen taková je totiž opravdu zralá. Doma ji ale nechte ještě 14 dní odpočívat. Zlepší se její chuť a část škrobů se promění na cukry. Hned potom už se dejte do pečení.
Dýňové muffiny s hřebíčkem
Tahle oranžová dobrota chutná a voní po hřebíčku a skořici. Na přípravu dýňových muffinů si nachystejte:
- 300 gramů dýně hokkaidó,
- 200 gramů hladké mouky,
- 150 gramů cukru,
- 100 gramů másla,
- 1 vejce,
- 1 balení prášku do pečiva,
- 50–150 mililitrů mléka,
- 5 kusů hřebíčku,
- lžičku skořice
- a špetku muškátového oříšku.
- Začněte přípravou dýňového pyré, které vám poslouží jako základ na muffinové těsto. Dýni pokrájejte na velké kostky, rozprostřete na plech a dejte na 250 °C do trouby. Stačí 15 minut a dýně změkne.
- Měkkou dýni dejte do misky, přilijte trošku mléka a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
- Do jiné mísy rozklepněte vajíčko, přisypte cukr a vyšlehejte do pěny. Rovnou přidejte i změklé máslo.
- Jakmile je směs hladká, přidejte k ní dýňové pyré a dobře promíchejte. Nakonec ještě vmíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Hřebíček ale nejprve rozdrťte v hmoždíři nebo na prkénku pomocí válečku.
- Hotové těsto je husté a trochu lepivé. Pokud se vám zdá, že je husté až moc, přilijte trochu mléka.
- Na plech si nachystejte papírové košíčky a do dvou třetin je naplňte připraveným těstem. Nakonec ještě posypte dýňovými semínky nebo nastrouhanou čokoládou.
- Dejte do trouby na 200 °C a pečte asi 20–25 minut. Muffiny jsou hotové, až mají zlatavou barvu a dostatečně „vyběhnou” do výšky.
Americký dýňový koláč
V Americe a Kanadě je dýňový koláč dezertní klasika, kterou lidé mlsají například o Vánocích a na Den díkůvzdání. Připravte si ho taky.
Na těsto potřebujete:
- 175 gramů hladké mouky,
- 15 gramů třtinového cukru,
- 110 gramů másla,
- 30–50 mililitrů vody
- a špetku soli.
Náplň nachystáte z:
- 400 gramů pyré z dýně hokkaidó,
- 100 gramů třtinového cukru,
- 120 mililitrů smetany ke šlehání,
- 3 vajec,
- 1–2 kusů hřebíčku,
- lžičky mleté skořice,
- půl lžičky mletého zázvoru,
- a špetky soli.
- Nejprve si připravte těsto: smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte máslo a vypracujte. Přilijte trochu vody a opět prohněťte, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice. Nechte ho tam alespoň hodinu.
- Zatím si nachystejte náplň. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte třtinový cukr, smetanu a sůl a vše promíchejte. Přisypte ještě skořici, mletý zázvor a rozdrcený hřebíček.
- Do náplně potřebujete ještě dýňové pyré. Připravte ho stejně jako při pečení muffinů: velké kostky dýně dejte na plech, pečte asi 15 minut na 250 °C a změklou dýni rozmixujte.
- Jakmile je pyré hladké, vlijte ho do mísy s okořeněnou směsí a důkladně promíchejte.
- Odpočaté těsto vyndejte z lednice, vyválejte na větší placku a opatrně položte do nízké koláčové formy. Ideální je forma s průměrem asi 27 centimetrů.
- Okraje těsta, které přečnívají přes formu, odřízněte. Aby těsto při pečení nevyskočilo, propíchněte ho na pár místech vidličkou. Teprve potom vlijte na těsto dýňovou náplň.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 40–45 minut, až náplň ztuhne a okraje zezlátnou.
Další zajímavé články
Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?
Dýně je nejvýraznější plodinou podzimu, která se hodí na talíř i jako dekorace. Ale není...celý článek
Tipy na podzimní dekorace (nejen) na dveře
Podzim přináší spoustu krásných barev. Spadané listí, kaštany, ořechy, sušené květy, jeřabiny...celý článek
Jak vyrobit adventní věnec
K období podzimu patří neodmyslitelně adventní věnec, který můžete koupit, nebo si ho také sami vytvořit, a zabavit se při dlouhých podzimních... celý článek