10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Dýně nasladko: recepty na nejlepší dýňové muffiny a koláč

Dýní existuje více druhů, na pečení ale používejte jen některé – každý druh má jinou chuť a hodí se na něco jiného. Sladké dezerty nejlépe vykouzlíte z:

  • dýně hokkaidó – má medově sladkou chuť a krémovou konzistenci, takže je ideální na koláč,
  • máslové dýně – vyniká máslovo-oříškovou chutí, připravíte z ní koláč, cheesecake i sladké pečivo,
  • dýně sweet dumpling – chutí připomíná jedlé kaštany a je skvělá zejména na sladké dezerty.
Dýně nasladko: recepty na nejlepší dýňové muffiny a koláč

V obchodě vybírejte dýni, která má uschlou stopku – jen taková je totiž opravdu zralá. Doma ji ale nechte ještě 14 dní odpočívat. Zlepší se její chuť a část škrobů se promění na cukry. Hned potom už se dejte do pečení.


Dýňové muffiny s hřebíčkem

Tahle oranžová dobrota chutná a voní po hřebíčku a skořici. Na přípravu dýňových muffinů si nachystejte:

  • 300 gramů dýně hokkaidó,
  • 200 gramů hladké mouky,
  • 150 gramů cukru,
  • 100 gramů másla,
  • 1 vejce,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • 50–150 mililitrů mléka,
  • 5 kusů hřebíčku,
  • lžičku skořice
  • a špetku muškátového oříšku.
  1. Začněte přípravou dýňového pyré, které vám poslouží jako základ na muffinové těsto. Dýni pokrájejte na velké kostky, rozprostřete na plech a dejte na 250 °C do trouby. Stačí 15 minut a dýně změkne.
  2. Měkkou dýni dejte do misky, přilijte trošku mléka a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
  3. Do jiné mísy rozklepněte vajíčko, přisypte cukr a vyšlehejte do pěny. Rovnou přidejte i změklé máslo.
  4. Jakmile je směs hladká, přidejte k ní dýňové pyré a dobře promíchejte. Nakonec ještě vmíchejte mouku, prášek do pečiva a koření. Hřebíček ale nejprve rozdrťte v hmoždíři nebo na prkénku pomocí válečku.
  5. Hotové těsto je husté a trochu lepivé. Pokud se vám zdá, že je husté až moc, přilijte trochu mléka.
  6. Na plech si nachystejte papírové košíčky a do dvou třetin je naplňte připraveným těstem. Nakonec ještě posypte dýňovými semínky nebo nastrouhanou čokoládou.
  7. Dejte do trouby na 200 °C a pečte asi 20–25 minut. Muffiny jsou hotové, až mají zlatavou barvu a dostatečně „vyběhnou” do výšky.
Dýně nasladko: recepty na nejlepší dýňové muffiny a koláč
TIP: Pokud běžně kontrolujete pečené dobroty zapíchnutím špejle, nelekejte se – dýňové těsto bude trochu lepivé, i když už jsou muffiny hotové. Řiďte se barvou a výškou muffinů.

Americký dýňový koláč

V Americe a Kanadě je dýňový koláč dezertní klasika, kterou lidé mlsají například o Vánocích a na Den díkůvzdání. Připravte si ho taky.

Na těsto potřebujete:

  • 175 gramů hladké mouky,
  • 15 gramů třtinového cukru,
  • 110 gramů másla,
  • 30–50 mililitrů vody
  • a špetku soli.

Náplň nachystáte z:

  • 400 gramů pyré z dýně hokkaidó,
  • 100 gramů třtinového cukru,
  • 120 mililitrů smetany ke šlehání,
  • 3 vajec,
  • 1–2 kusů hřebíčku,
  • lžičky mleté skořice,
  • půl lžičky mletého zázvoru,
  • a špetky soli.
  1. Nejprve si připravte těsto: smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte máslo a vypracujte. Přilijte trochu vody a opět prohněťte, dokud nevznikne hladké těsto. To zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice. Nechte ho tam alespoň hodinu.
  2. Zatím si nachystejte náplň. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte třtinový cukr, smetanu a sůl a vše promíchejte. Přisypte ještě skořici, mletý zázvor a rozdrcený hřebíček.
  3. Do náplně potřebujete ještě dýňové pyré. Připravte ho stejně jako při pečení muffinů:  velké kostky dýně dejte na plech, pečte asi 15 minut na 250 °C a změklou dýni rozmixujte.
  4. Jakmile je pyré hladké, vlijte ho do mísy s okořeněnou směsí a důkladně promíchejte.
  5. Odpočaté těsto vyndejte z lednice, vyválejte na větší placku a opatrně položte do nízké koláčové formy. Ideální je forma s průměrem asi 27 centimetrů.
  6. Okraje těsta, které přečnívají přes formu, odřízněte. Aby těsto při pečení nevyskočilo, propíchněte ho na pár místech vidličkou. Teprve potom vlijte na těsto dýňovou náplň.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 40–45 minut, až náplň ztuhne a okraje zezlátnou.
Dýně nasladko: recepty na nejlepší dýňové muffiny a koláč

Další zajímavé články

Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Dýně je nejvýraznější plodinou podzimu, která se hodí na talíř i jako dekorace. Ale není...celý článek

Tipy na podzimní dekorace (nejen) na dveře

Podzim přináší spoustu krásných barev. Spadané listí, kaštany, ořechy, sušené květy, jeřabiny...celý článek

Jak vyrobit adventní věnec

K období podzimu patří neodmyslitelně adventní věnec, který můžete koupit, nebo si ho také sami vytvořit, a zabavit se při dlouhých podzimních... celý článek