Chcete vařit zdravě, chutně a rychle? Zkuste jídlo z jednoho hrnce
Moderní uspěchaná doba si žádá rychlá řešení. A to i v oblasti gastronomie. Nezáleží na tom, zda si potřebujete připravit rychlý oběd či večeři, nebo chcete pohostit vynikajícím menu celou rodinu. V obou případech dnes již není potřeba trávit v kuchyni dlouhé hodiny a v potu tváře stát u sporáku, na kterém bublá pokrm v několika hrncích a pánvích. Díky moderním technologiím uvaříte chutně, zdravě a především rychle i v jediném hrnci. A rozhodně nemusíte ani vládnout velkolepým kuchařským uměním – hravě vykouzlíte chutný pokrm i tehdy, pokud jste si dosud s vařením zrovna moc nerozuměli. Jak na to? Podívejme se tomu společně pod pokličku.
Nejedná se o zázrak, ale o skvělý způsob, jak mít v kuchyni vše pod kontrolou a nachystat jednotlivé chody nejen chutně, ale hlavně úsporněji. Použít k tomu můžete dvě jedinečné technologie – tlakové a pomalé vaření. Tlakové hrnce asi většina z nás zná (v některých dokonce budí strach a raději se jim vyhýbají, přeci jen si nechtějí nic začínat se soptící pokličkou, která pouští hrůzu na všechny strany). Multifunkční tlakové hrnce sice využívají také princip zvýšeného tlaku při vaření, jejich zpracování a technologie však prošly důkladnou proměnou, takže rozhodně není důvod k obavám a můžete jim plně důvěřovat – jsou opravdu chytré a zcela bezpečné.
Praktické důvody, proč vařit v jednom hrnci
Pokud bychom se měli podívat na výhody vaření v jednom hrnci, tak ta hlavní napadne každého z nás – ušetříme spoustu nádobí. Úspor je však mnohem více – díky koncepci vlastního ohřevu a řízení celého procesu dokáže vaření v multifunkčním tlakovém nebo pomalém hrnci uspořit až 60 % energie oproti standardnímu způsobu vaření. Navíc zkrátí i čas vaření, a to až o 40 % – stačí jednoduše vše naskládat do hrnce a nechat ho pracovat. Hned tak máte více prostoru věnovat se svým blízkým nebo koníčkům. A vzhledem k tomu, že se všechny suroviny připravují společně, dokonale se promísí všechny chutě, a vznikne tak opravdu chutný, dokonale vyvážený pokrm. A to nejen hlavní chod v podobě masa s přílohou, ale uvařit zde můžete i lahodnou polévku či upéct dezerty. Příprava je rychlá a úsporná, ale také zdravá – nepřepalují se tuky při vysokých teplotách, nic se nepřipaluje a navíc nedochází k takové ztrátě vitamínů a minerálů jako při klasickém vaření.
Pomalé vs. tlakové vaření – v čem je zásadní rozdíl?
Jak už jsme zmínili výše, tlakové a pomalé vaření jsou dvě technologie, které sice mají společné jmenovatele v podobě úspor a zachování kvality potravin, zároveň jsou od sebe ale odlišné. Pojďme jim nahlédnout pod pokličku důkladněji.
Pomalé vaření v jednom hrnci zachová kvalitu surovin
Pokud se rozhodnete pro hrnec pro pomalé vaření pokrmů, budete v něm připravovat pokrmy těsně pod bodem varu. Díky tomu zůstávají v potravinách uchovány živiny, vitamíny a minerály, což se výrazně odráží i na výsledné, dokonalé chuti. Na trhu naleznete širokou nabídku pomalých hrnců v různých velikostech i s různými funkcemi, díky kterým můžete vaření nechat zcela na samotném hrnci po volbě některého z programů, nebo si můžete zvolit manuální režim, který připomíná klasické vaření, kdy máte jídlo pod kontrolou, můžete jej míchat či dochucovat – chutě se však díky nižší teplotě dokonale propojí a suroviny si zachovají kvalitu.
Osvědčeným pomocníkem v kuchyni je například pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 s digitálním časovým spínačem pro nastavení doby vaření, 5,7litrovou vyjímatelnou keramickou nádobou, snadným ovládáním pomocí intuitivního displeje a třemi stupni výkonu – dva stupně vaření a jeden pro ohřev. Díky tomu, že lze nádobu vyjmout, ji můžete pohodlně umístit i do chladničky, případně ji lze použít také pro pečení v klasické troubě či pro ohřev v mikrovlnné troubě. A díky kvalitnímu provedení můžete keramickou nádobu i skleněnou poklici umývat v myčce na nádobí.
Multifunkční tlakové hrnce pro maximální svobodu při vaření
Tlakový hrnec, často také označovaný jako Papinův tlakový hrnec či jednoduše papiňák, šetří čas při vaření v mnoha domácnostech. Díky zvýšenému tlaku dochází ke stoupání bodu varu vody, takže se pokrmy vaří při vyšší teplotě a i tuhé maso v něm uvaříte za podstatně kratší dobu oproti klasickému vaření. Hodí se však i na přípravu vývarů, guláše či svíčkové. Moderní technologie jdou ale ještě dál a přinášejí možnosti, které obyčejný papiňák nezvládne. Přesvědčit se o tom můžete u multifunkčních hrnců amerického výrobce CrockPot, který je světovou jedničkou a ikonou v oblasti pomalého vaření a nabízí dnes bezkonkurečně nejširší výběr pomalých a multifunkčních hrnců.
Špičkou v této oblasti je CrockPot multifunkční hrnec Turbo Express 5,6 l, který nabízí 12 automatických programů pro vaření, a to např. pro masové pokrmy, dušená masa, drůbež, polévky, rýže, rizota, fazole, dezerty a jogurty apod. Zvolit pak lze i režim vaření – rychlé opékání, pomalé vaření, opékání, pečení a vaření v páře či právě tlakové vaření, takže pokrm snadno připravíte stisknutím tlačítka. Díky tomu, že kombinuje hned několik spotřebičů, které nahradí, vám ušetří místo v kuchyni i náklady na jejich pořizování. Suroviny do něj můžete vkládat i zmrazené, což oceníte pokaždé, když se vám ohlásí nečekaná návštěva nebo se vám změní plány. Pokud rádi zavařujete, nebo máte malé děti, pak určitě oceníte také funkci sterilizace. A obávat se nemusíte ani toho již zmíněného strašáka v podobě páry – tu bezpečně upustíte pomocí jediného kolečka. Jídlo můžete připravit zcela bez přidání tuku či oleje, což ocení všichni ti, kteří se stravují zdravě nebo drží diety. A navíc ho v porovnání s klasickým vařením připravíte s až 40% úsporou času a až 60% úsporou elektrické energie.
Jednoduché vaření pro jednotlivce i početné rodiny
Pokud tedy neustále hledáte způsoby, jak ušetřit čas a energie při vaření, jsou pomalé či multifunkční hrnce naprosto ideálním řešením. Díky nim uvaříte prvotřídní pokrmy, ať už jste mistry kuchaři, nebo naopak nepatříte k těm, kteří by kuchařskému umu propadli. Jídlo bude nejen chutné, ale i zdravě připravené, s dokonale promísenými chutěmi, takže si na něm smlsne opravdu každý.