10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639988

Milota Kopr vonný list (špičky) 30g

Milota Kopr vonný list (špičky) 30g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Kopr vonný list (Český text na obalech) Složení: Anethum graveolens folium. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 8 % 24 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
22 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 8 % 24 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
22 Kč
S novou kartou za

28.11.2024 - 29.11.2024 na vaší adrese

Popis

Kopr vonný list (Český text na obalech) Složení: Anethum graveolens folium. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…nny-list-30g . Hlavní obsahovou látkou je silice, obsahující karvon limonen a phelandrin. Obsah silice v plodech je 2 až 4%, zatímco v nati pouze 0,5 až 1,5%. Dále se v kopru nacházejí bílkoviny, aminy, organické kyseliny a flavonoidy, vitamín C, karoten, železo a další minerály. Kopr se používá jako zelenina, koření, léčivka a dochucovadlo k rybám a vařenému masu. Užívají se celé rostliny kromě kořenů – nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3 dcl vařící vody, vařit 2 min. vyluhovat 10 min. popíjet 2× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Kôpor voňavý list (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Anethum graveolens folium. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Hlavnou obsahovou látkou je silica, obsahujúca karvón limonén a phelandrin. Obsah silice v plodoch je 2 až 4%, zatiaľ čo v vňati iba 0,5 až 1,5%. Ďalej sa v kôpru nachádzajú bielkoviny, amíny, organické kyseliny a flavonoidy, vitamín C, karotén, železo a ďalšie minerály. Kôpor sa používa ako zelenina, korenie, liečivka a dochucovadlo k rybám a varenému mäsu. Užívajú sa celé rastliny okrem koreňov – vňať, listy, kvitnúce okolíky, zrelé aj nezrelé semeno. Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3 dcl vriacej vody, variť 2 min. vylúhovať 10 min. popíjať 2× denne. 

Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: 

Kopr zahradnický: Synonyma:Česky: Kopr vonný, kopr zahradní Kopr zahradnický: Droga:Latinsky: Fructus anethi, Herba anethiČesky: Semeno kopru Kopr zahradnický: Názvy:Slovensky : Kôpor voňavýNěmecky : r Garten-DillRusky : Ukrop ogorodnyjAnglicky : Anet Chemické složení: Nejdůležitější složkou rostliny je silice (v plodech 2–4%, v nati 0,6–1,5%), obsahující hlavně D-karvon (40–60%), potom limonen a felandren. V plodech je ještě 20% oleje, 15% bílkovin, kumariny, organické kyseliny (kávová, ferulová aj.), flavonoidy, třísloviny, sliz a aminové báze. Vnitřní užití:Kopr je bylinou předurčenou především do směsí. Protože hlavní účinnou látkou je silice, která z drcených semen rychle vyprchá a z nedrcených se špatně uvolňuje, dáváme přednost čerstvě připravenému prášku z drcených semen.Dávkuje se v množství asi 6 g, tj. dvě lžičky drogy na šálek horkého záparu (dětem podle věku čtvrt až půl lžičky).Nebo:Fructus anethi se užívá v jednotlivých dávkách 1 g. Jako zápar 2 g na šálek vody 3× denně, příp. ze 4–10 g rozdrcených semen na 1 litr vroucí vody 1–3× půl sklenice po jídle. Případně 1 lžička plodů na šálek záparu, který se pije 2.3× denně po půl šálku.Nebo:Když se připravuje zápar pro děti, dává se na 2,5 dl vody maximálně 1/2 lžičky plodů, dospělým až 1 lžičku (je třeba necht 10 minut postát). Dětem se podává po lžičkách, dospělí smějí vypít 1,5 dl až 2–3× denně.Nebo:Proti nespavosti slouží zápar z 10 g plodů na 2,5 dl vody (večer vypít).Nebo:Jindy se doporučuje nálev: asi 2 g drogy na šálek vroucí vody, 3× denně.Nebo:Nálev je možno připravit i z koprové natě.Koprová semena se podávají zpravidla formou čerstvě připravovaného prášku, 2–4× denně na špičku kulatého nože. Zevní užití:Koprová mast se připravuje z čerstvých a v plném květu se nacházejících výhonků jemně rozmělněných. Používá se k osvěžení unavených údů večer před spaním. Příprava viz Úvod – Lékové formy – Masti.Koprový olej se připravuje z drobně usekané kvetoucí natě rostliny, ta se se přelije olejem a nechá v láhvi 14 dní na slunci. Pak se povaří ve vodní lázni 15 minut a vymačká se.Takto získaný olej ještě nechte s čerstvě nasekanou rostlinou dalších 14 dní na slunci v láhvi. Přidává se již jen polovina množství rostlin. Opět povaříme ve vodní lázni. Pak ještě opakujte s 1/4 rostlinné substance. Takto získaný olej dát do tmavých lahví a dát do temna a chladu. Lze nahradit: Kopr nahrazuje nebo potencuje rostliny s podobnými farmakologickými účinky, jako jsou například: Carum carvi L., Pimpinella anisum l. a Foeniculum vulgare Mill. Lze zaměnit s: Záměny se nevyskytují. Popis: Jednoletá bylina vysoká 30–100 cm. Nať lysá, jemně rýhovaná, dutá, šedě ojíněná, listy peřovitě střihané, nitkovité, květy v okolících bez obalů, malé, žluté, na dlouhých stopkách. Kvete v červenci-říjnu. Plody jsou stlačené nažky v dvojnažkách. Místo výskytu: Rostlina pochází z Asie a jižní Evropy. U nás se pěstuje jako zelenina v zahrádkách, zřídka zplaňuje. Má v oblibě chráněnou slunečnou polohu a hlinito-písčitou půdu. Pěstování: Je možno jej pěstovat i v květináčích. Venku se kopr sám vysévá a často zplaňuje. Kopru se daří téměř v každé půdě, dává však přednost půdě lehké, výživné, obrácené k jihu. Seje se na jaře koncem dubna. Vysévat ho dříve je nebezpečné, protože noční mrazíky nesnáší. Obvykle se seje mezi jinou zeleninu, např. mrkev nebo salát. Má-li kopr dobře prospívat, musí být jednotlivé rostliny od sebe od sebe vzdáleny alespoň 15 cm. Je tedy lépe překážející, husté rostliny kopru protrhat. Listy s sbírají před květem nebo za květu ke kuchyňskému využití. Odlamují se ovšem jen z dolních částí lodyh. Ke kuchyňským účelům lze užít také natí, vytrhaných při probírání kultury.Semeno se sklízí dvojím způsobem. Buď se otrhají pouze okolíky, postupně tak, jak dozrávají, nebo se nechá celá kultura stát až do září a potom se srpem uřeže. Potom se sváže do snopků, nechá na poli v panácích doschnout a na plachtě se cepem vymlátí. Semeno se ukládá v záchodových pytlích a je třeba občas přesypat, aby neplesnivělo.Domácí pěstování: Jednoletá rostlina, vysoká 60–100 cm. Potřebuje stálou vlhkost a slunné stanoviště s kyprou půdou. Dobře se hodí pro smíšenou kulturu s cibulí, okurkami nebo salátem. Pěstuje se snadno i na balkoně. Od dubna se opakovaně vysévá v menším množství přímo na zánon do řádek vzdálených asi 25 cm. Kopr potřebuje slunné až polostinné stanoviště chráněné proti větru. Vyžaduje propustnou, tzrvale mírně vlhkou, ale v žádném případě zamokřenou půdu. Roste-li delší dobu v suché půdě, vyběhne rychle do květu. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem sběru jsou plody (nesprávně označované jako semena), získávané vytřásáním z odřezaných okolíků, jejichž třetina je již zralá, tj. žlutohnědá (červenec-srpen). Sbírá se i nať. Odřezává se před kvetením (červen-čevenec). Nať je poněkud chudší na obsahové látky. Zpracování + uchovávání: Nať se suší rychle ve stínu, nejlépe při teplotě 30–35°C. Poměr seschnutí je asi 7:1. Ztráta hmotnosti u plodů je při dosoušení malá. Plody jsou olejnaté, proto je třeba je pečlivě skladovat.