10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48640004

Milota Cikorka od miloty (čekanka pražená kořen mletý) 150g

Milota Cikorka od miloty (čekanka pražená kořen mletý) 150g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Cikorka – čekanka kořen pražený (Český text na obalech) Složení: Cichorium intybus radix plv. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 9 % 52 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
47 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 9 % 52 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
47 Kč
S novou kartou za

4.12.2024 - 5.12.2024 na vaší adrese

Popis

Cikorka – čekanka kořen pražený (Český text na obalech) Složení: Cichorium intybus radix plv. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…cikorka-100g . Z kořenů pěstované čekanky se vyrábí náhražka kávy. Při pražení přechází inulin spolu s jinými cukry z části v karamel, který dává produktu sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se tvoří oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čekankové kávy. Nápoje z čekanky jsou povzbudivým prostředkem k trávení většího množství jednotvárné potravy, např. brambor, chleba apod. Kořen obsahuje velké množství inulinu, glykosid intybin, třísloviny, cholin, pryskyřice, slizy, minerální látky, terpenové hořčiny atd.Užívání: 1 čaj. lžičku přelít 0,2 l vařící vody, vyluhovat 30 min popíjet 2 x denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Cigória – čakanka koreň vyprážaný (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Cichorium intybus radix plv. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Z koreňov pestované čakanky sa vyrába náhradka kávy. Pri pražení prechádza inulín spolu s inými cukrami z časti v karamel, ktorý dáva produktu sýto hnedú farbu. Okrem karamelu sa tvoria oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čakankové kávy. Nápoje z čakanky sú povzbudzujúcim prostriedkom k tráveniu väčšieho množstva jednotvárne potravy, napr. Zemiakov, chleba a pod. Koreň obsahuje veľké množstvo inulínu, glykozid intybin, triesloviny, cholín, živice, slizy, minerálne látky, terpénové horčiny atď.Užívanie: 1 čaj. lyžičku preliať 0,2 l vriacej vody, vylúhovať 30 min popíjať 2 x denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Čekanka obecná: Droga:Latinsky: Radix cichorii, Radix cichorii intybi, Herba cichorii intybi, Flos cichorii intybiČesky: Kořen čekanky Čekanka obecná: Názvy:Lidové: pocestník, cikorka, hanička, německá káva, koření sv. Petra, korenie sv. Petra, cigória, podrostník, podružec, cichorie, čekánek, divoká cikorkaSlovensky : čakanka obyčajnáNěmecky : e Gemeine Wegwarte, Zichorie, WegwartenwurzelRusky : cikorij obyknovennyjAnglicky : Chicory, succoryPolsky : Cykoria podróznik Chemické složení: Hlavní obsahové látky jsou v mléčné šťávě. Jde o hořké látky terpenového charkteru – laktucin a laktupikrin. Šťáva dále obsahuje triterpenové deriváty (alfa- a beta-laktucerol), gumu, kyselinu stearovou, octovou, manitol, šťavelan draselný a kyselinu octovou. V kořeni jsou přítomny glykosidické hořčiny (O,1% glykosidu intybinu), třísloviny, cholin, arginin, inulin (10–45%), pryskyřice, sliz, minerální látky (draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík a železo). Inulin, rezervní látka složnokvětých a čekankovitých rostlin se ukládá v kořenech místo škrobu. V listech je kumarinový glykosid cichoriin, dále levulóza, inulin, cholin, arginin, kyselina cichoriová (dikafeyltartaeová). V čerstvé nati popelový zbytek s bohatým obsahem minerálů (hlavně železo, vápník, fosfor a hořčík). Obsahové látky kořene a listů se příliš neliší, takže je možno pokládat obě drogy za rovnocenné. Vnitřní užití:Na přípravu šálku záparu z natě se používá 1,5–4 g, nebo častěji 1 kávová lžička drogy na šálek vody. Pije se 2–3× denně před jídlem. Užívá se jako hořčinové tonikum, stomachikum a choleretikum. Jako choleretikum působí i kombinace čekanky s kořenem pampelišky (Radix taraxaci) v poměru 1:1.Nebo:Obvykle se připravuje zápar ze lžíce drogy na 2,5 dl vody (pije se po 1 dl 2–4× denně). Když se čekanka kombinuje s jinými drogami, dávkují se 3 lžičky až 3 lžíce na 7 dl vody (čaj se pije teplý 3–4× denně po 2 dl, a to mezi jídly).Zápar z kořene : 2–5 g kořene na odvar (5 minut vařit na slabém ohni, pít 3× denně).Na přípravu šálku odvaru se ordinuje 2–5 g kořene (nebo 1 kávová lžička). Vaří se 5 minut, pije se 2–3× denně. Zápar – Infusum radicis cichorii – se připravuje z 15–25 g práškované drogy z kořene na 2 sklenice vody. Užívá se po 1/2–2/3 sklenice 2–3× denně před jídlem. Zevní užití:Vhodnou lékovou formou je bylinný balzám.Málo využívanou formou jsou bohužel obklady s čekankou, i když jsou v určitých případech velmi účinné. Lze nahradit: Čekankové drogy představují svým poměrně jemným působením zvláštní alternativu pampeliškové drogy. Lze zaměnit s: Při sběru natě nehrozí záměna, rostlina je velmi dobře známá. Spíše by mohlo dojít k záměně při podzimním vykopávání kořenů na stanovišti, kde rostou rostliny s podobnými kořeny. Nebezpečná je záměna s nevýrazně chutnajícím kořenem blín černého – Hyosyamus niger, který je prudce jedovatý. Popis: Trvalá bylina vysoká 20–120 cm. Z nažloutle bílého vřetenovitého kořene vyrůstá rozvětvená nať s růžicí přízemních laločnatých listů. Nať má listy kopinaté. Početní jednotlivé úbory s jazykovitými květy jasně modré barvy. Kvete v červenci-září. Plody jsou nažky. Místo výskytu: Velmi rozšířený druh na sušších loukách, rolích, mezích, rumovištích, u cest jako plevel od nížin po podhorský stupeň. Místy se pěstuje pro kořen, který se surovinou k výrobě cikorky. Pěstované druhy se pro nízký obsah hořčin nehodí k léčebným účelům. Pěstování:Obecně: Čekanka se pěstuje pouze pro potravinářské účely. Pro farmaceutické zpracování se používá výhradně kořen z planě rostoucích rostlin. Pěstuje se jako rostlina dvouletá. V prvním roce se vyvíjí kořen a listy, ve druhém roce kvete. Poloha, podnebí, půda: K pěstování čekanky se hodí hluboká, hlinitá nebo hlinitopísčitá půda, dobře vyhnojená. Nejlépe je zařazovat ji po hnojených okopaninách. Výsev semen: Na podzim se hluboko zorá a pohnojí. Na jaře po mělkém přeorání se koncem dubna nebo počátkem května seje čekanka do řádků asi 1/4 m vzdálených. Setba se uválcuje rýhovaným válcem. Při příliš časném výsevu vyráží již v prvním roce do květu, kořen zakrňuje, dřevnatí a stává se nekvalitní. Doba sběru + sbíraná část: Kořeny se vyrýpávají zvláštními úzkými rýči (září-říjen), nebo další jaro v dubnu a to výhradně z divoce rostoucích rostlin (pěstované mají jiné obsahové látky), zbavují nadzemních částí a zčernalých partií a po omytí se řežou na přibližně 15 cm dlouhé části. Kvetoucí vrcholky natě se seřezávají v době květu v červnu-srpnu za suchého počasí v odpoledních hodinách. Nať se sbírá nejlépe před rozkvětem rostliny, tedy na přelomu jara a léta. Pro použití v očním lékařství se ojediněle sbírá i květ hned v začátku rozkvětu, tedy v červenci. Zpracování + uchovávání: Kořeny se suší na stinném místě (nejlépe je dosušit umělým teplem při 40–50°C, nebo hned při umělém teple). Poměr seschnutí je asi 5:1. Nať se suší na vzdušných stinných místech bez přehrabování. Poměr seschnutí je asi 4:1. Květy sušením ztrácejí světle modrou barvu. Vlastnosti drogy: Droga nemá pach a chutná hořce. Čekanka obecná: Poznámky: Kořen se užívá jako náhrada kávy (cikorka, cikorie). Vyrábí se ze silnějších kořenů, které se myjí, krájejí, suší a potom praží a rozemílají na drobné kousky. Mladé listy a výhonky patří mezi salátové a jarní polévkové byliny. Dvouletá subsp. radicosus se pěstuje pro kořeny a subsp. foliosus pro list). V Belgii se na podzim prodávají jemné puky, které vyrostly v tmavých sklepech na kořenech čekanky zasypaných pískem. Jsou hledané jako zimní salátová zelenina (dají se vařit, dusit, zapékat s masem apod.). Po první světové válce se staly náhradou kávy.