Čajová zahrada China Golden Yunnan FOP - černý čaj, Varianta: černý čaj 500g
Popis
Čínské černé čaje
Čína sice není se semi sty tisíci tunami ročně největším producentem čaje, ale v celkovém součtu zaujímají zdejší čajové plantáže největší plochu na světě. Výborný čaj se tu pěstuje v devatenácti provinciích, v pásmu dlouhém více než dva tisíce kilometrů a několik set kilometrů šitokém. K nejslavnějďím čajovým olbastem patří provincie S´čchuan Chu-nan, Čet-ťiang, Ťiang-si, Kuang-tung, An-chuej,Jun-nana atd… Jen v posledně jmenované oblasti se vyrábí více než dvě stě druhy čajů.
I když Číňané znali černé čaje s největší pravděpodobností už v 7. stoletï, nijak zvlášť si je neoblíbili, V Číně se černý čaj nazývá chung-čcha – červený čaj. K rozvoji výroby těchto čajů došlo až za panování mandžuské dynastie Čching (1644–1911), protože noví dobyvatelé a vládci Číny je měli raději než čaje zelené a částečně oxidované. O zvýšenou poptávku se však především zasloužil export do Evropy a Ameriky, k němuž v masovém měřítku došlo během 18. století.
Černý čaj jeho historie a zpracování
Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) – přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.
Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené.
Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím „usmrceny“, jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.
Finest Golden China Yunnan FOP
Golden cup with a smooth taste. A wonderful tea with a lot of golden leaf tips as well as a sweet but light taste. It comes from the Yunnan province, which is famous for its mild teas with a little smoky taste.
Finest Golden China Yunnan FOP
Un ottimo tè con molte punte dorate, dal gusto morbido e dolciastro. Il tè proviene dall’omonima provincia dello Yunnan nella Cina meridionale. Questa provincia è rinomata per i suoi tè morbidi, delicati e dal gusto fumoso.
Finest Golden China Yunnan FOP
Ein wunderbarer Tee mit vielen goldenen Tips und einem weichen, süßlichen Geschmack. Der Tee stammt aus der gleichnamigen südchinesischen Provinz Yunnan. Die Provinz ist bekannt für seine weichen, milden Tees mit leicht rauchigem Geschmack.
Finest Golden China Yunnan FOP
Un thé merveilleux avec beaucoup de pointes dorées et un goût doux et sucré. Ce thé provient de la province du même nom du Yunnan en Chine du sud. Cette province est connue pour ses thés souples et doux au goût légèrement fumé.