COFFEEDREAM Káva MYANMAR YWANGAN - Gramáž: 250g, Typ kávy: Jemné mletí - český turek, Způsob balení: třívrstvý sáček se zipem
COFFEEDREAM Káva MYANMAR YWANGAN - Gramáž: 250g, Typ kávy: Jemné mletí - český turek, Způsob balení: třívrstvý sáček se zipem
Popis
Druh kávy: 100% ARABICA
Země: MYANMAR
Oblast: jižní Shan, Ywangan
Metoda zpracování: plně promytá
Pěstitel: drobní pěstitelé v oblasti Ywangan
Distributor: Mandalay Coffee Group Company
Nadmořská výška: 1100 –1500m nad mořem
Odrůda: 80% Catuai, 10% S-795, 10% další ( San Ramon, Cattura, Typica )
Sklizeň Období: od prosince do března
Aroma: čokoládově ovocné
Chuť: mléčná čokoláda, jablko, angrešt, zelený čaj, pomeranč, cup skóre: 84,5 bodů/100
Tělo: střední
Kyselost: nasládlá s lehkou ovocnou dochutí
100% ARABICA,
Káva z Myanmaru byla vždy velmi žádaná. Bohužel politické problémy často bránily tomu, aby se tento kávový původ otevřel zbytku světa. V dnešní době kvalita, kterou vidíme, pochází ze státu Shan a Pyin Oo Lwin. Jakmile se situace uklidní, je přitahována pozornost investorů. Nyní máme šanci ocenit jedinečnou chuť kávy Myanmar.
Ywangan drobní pěstitelé a MCG
Tato šarže se skládá z kávy pocházející od různých drobných držitelů v oblasti Ywangan ve státě Southern Shan. Skupina kávy Mandalay (MCG) organizuje předběžné financování, sběr, platby zemědělcům a zpracování této kávy. Mnoho malých vesničanů se také podílí na vlastní malosériové výrobě suchých přírodních káv, což je iniciativa, kterou MCG podporuje financováním start-up a sezónních nákladů od roku 2015. U Thint Lwin je nákupním agentem pro tento region a úzce spolupracuje s farmáři aby dostatali kvalitu kávy na úroveň očekávání. Během sezóny pobývá U Thint Lwin v Ywanganu, aby dohlížel na sklizeň a hladký sběr, aby třešně dorazily čerstvé a v dobrém stavu do zařízení MCG v Pyin Oo Lwin. Kromě podpory MCG dostávají drobní zemědělci, kteří obhospodařují půdu mezi 1–3 hektary, také technickou pomoc společnosti Winrock International.
Části tohoto regionu jsou v zóně samosprávy Danu a v této oblasti žije mnoho etnických skupin. Jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí v zemi, jezero Inle, je asi 120 km jihovýchodně od Ywanganu.
Po pečlivém sklizni jsou třešně rozdrceny ve stejný den ve svislém ekologickém rozvlákňovači MCG Pinhalense. Káva kvasí v kachlové nádrži přes noc. Po důkladném omytí se pergamen suší na konkrétních terasách na slunci a pracovníci jej otáčejí každou hodinu a zakrývají ho před setměním, aby se zabránilo rosě znovuzavádění vlhkosti v průběhu noci. Každá denní šarže je držena odděleně před tím, než je vložena do alespoň 1 srovnávače Q, aby byla zajištěna stálá kvalita a aby se vyhodnotil profil. Káva se poté loupe a třídí v Pinhalense suchém mlýně a optickém třídiči Satake.
Myanmar a káva
Myanmar nikdy nebyl zvýrazněným kávovým původem kvůli své historické politické a ekonomické izolaci. Káva se však v zemi pěstuje již od roku 1885. Na žádost misionářů začali zemědělci pěstovat stromy Robusta v nižších oblastech jižní části země. Kolem třicátých let 20. století se pěstování kávy Arabica stalo populárnějším v současných oblastech Shanského státu a Pyn Oo Lwina. V průběhu let rozšířilo Ministerstvo zemědělství a zavlažování rozsah pěstování kávy v těchto oblastech. Káva se pomalu stala důležitým zdrojem příjmů. Velký přínos pro toto odvětví přišlo v roce 2014, kdy Winrock, mezinárodní nezisková organizace, oznámila investiční plán ve výši 27 milionů dolarů podporovaný společností USAID a institutem pro kvalitu kávy (CQI). Skupina má v úmyslu rozšířit trh s kávou z Myanmaru a zároveň zlepšit kvalitu kávy vyrobené pomocí zemědělské podpory. CQI
pomohl vytvořit Myanmar Coffee Association, reprezentativní skupinu pro pěstitele kávy. Z grantu USAID těží také největší zpracovatel a vývozce kávy se zaměřením na speciality, skupina Mandalay Coffee Group. To vše upoutalo pozornost speciálních kávových nadšenců po celém světě.