10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639819

Milota Kakost smrdutý nať 40g

Milota Kakost smrdutý nať 40g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Kakost smrdutý nať (Český text na obalech) Složení: Geranium robertianum herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 10 % 37 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
33 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 10 % 37 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
33 Kč
S novou kartou za

28.11.2024 - 29.11.2024 na vaší adrese

Popis

Kakost smrdutý nať (Český text na obalech) Složení: Geranium robertianum herba. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…kost-nat-40g . Obsahuje hlavně dosud neprozkoumanou hořčinu geraniin, 5 – 10 % tříslovin, silice, hořčiny, pryskyřice, organické kyseliny, geraniovou červeň a další účinné látky. Droga se dá užívat samostatně, ale vhodnější je podávání ve směsích. Vhodnými průvodci kakostu jsou například kořen jehlice trnité, nať zlatobýlu, nať svízele syřišťového, nať průtržníku a další. Užívání: macerát, 2 polévkové lžíce rozdrcené kakostové nati přelít 8 dcl studené vody (převařené), macerovat 8 hod.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Pakost smradľavý vňať (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Geranium robertianum herba. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Obsahuje hlavne doteraz nepreskúmanú horčinu geraniin, 5 – 10% trieslovín, silice, horčiny, živice, organické kyseliny, gerániovú červeň a ďalšie účinné látky. Droga sa dá užívať samostatne, ale vhodnejšie je podávanie v zmesiach. Vhodnými sprievodcami pakostu sú napríklad koreň ihlice tŕnistej, vňať zlatobyle, vňať lipkavca syřišťového, vňať prietržníka a ďalšie. Užívanie: macerát, 2 polievkové lyžice rozdrvenej kakostovej vňati preliať 8 dcl studenej vody (prevarenej), macerovať 8 hod. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Kakost smrdutý: Synonyma:Česky: Pakost smrdutý Kakost smrdutý: Droga:Latinsky: Herba geranii robertiani, Herba rupertii, Herba roberti, Herba rupertiČesky: Nať pakostu smrdutého Kakost smrdutý: Názvy:Lidové: Bocianí noštek, býčník, čapina, čapí nos smrdutý, milosť božia, čapí nůsekSlovensky: Pakost smradľavýNěmecky: s Ruprechts-Strochschnabel, s RuprechtskrautRusky: Geran´ RobertaAnglicky: Herb Robert Chemické složení: Terapeuticky účinná složka drogy je tříslovina (asi 5–10%), potom blíže neprobádaná hořčina geraniin (geranin), případně kolísavé množství silice. Droga obsahuje i organické kyseliny (jablečnou, citronovou aj.) a antivirózně působící fenol (má tlumivé účinky na životní pochody mikroorganismů). Vnitřní užití:Přednost má užití čerstvé rostliny, protože sušením, a zvláště skladováním, značně klesá obsah účinné silice. Droga se dá užívat samostatně, ale vhodnější je podávání ve směsích. Obsah kakostu v čajových směsích by neměl překročit 50%. Vhodnými doprovodnými drogami kakostu jsou například kořen jehlice trnité, nať zlatobýlu, nať svízele syřišťového, nať průtržníku a další. Dávkuje se 1 kávová lžička na šálek studeného macerátu nebo záparu. Pije se 1–2× denně.Nebo:Denní dávka na vnitřní užití jsou 2 lžičky sekané natě (za studena macerovat 8 hodin, resp. 1 lžička na šálek záparu).Nebo:Jednotlivá dávka na přípravu studeného macerátu představuje 1,5 g drogy. V praxi se nejčastěji ordinuje 1 kávová lžička na šálek studeného macerátu, případně záparu, který se pije 1–2× denně.Nebo:Většinou se připravuje macerát ze 2 lžic krájené suché drogy v 5 dl vody (vyluhovat 8 hodin, vypít po doušcích během dne). Když je třeba vystupňovat adstringentní působení, užívá se 5% zápar (nechat postát 20 minut, pít 1,5 dl 2–3× denně).Nebo:Jednotlivá dávka na přípravu záparu představuje 1,5 g drogy. V praxi se nejčastěji ordinuje 1 kávová lžička na šálek studeného macerátu, případně záparu, který se pije 1–2× denně.Obyčejně se připravuje obvyklým způsobem nálev, pokud však zdůrazňujeme svíravé účinky drogy, bývá vhodnější připravit odvar, ovšem pouze s krátkou dobou varu, maximálně 2–3 minuty.Dobré zkušenosti se uvádí s bylinným balzámem. Zevní užití:Na zevní použití se doporučuje dvojnásobná koncentrace drogy ve formě záparu.Nebo:Na kloktání se připravuje i 10% zápar (má postát 25 minut).Když je třeba vystupňovat adstringentní působení, vhodnější je 8% odvar (vaří se mírně asi 6 minut, používá se zevně). Lze nahradit: Z domácích druhů se léčebně využívá i nať kvetoucích druhů kakostu lučního – Geranium pratense L. a kakostu krvavého – Geranium sanguineum L. Podobné účinky má kořen velmi rozšířeného, modře kvetoucího kakostu lučního (Geranium pratense). U nás roste výhradně poddruh kakost (smrdutý) pravý, který se však od základního druhu liší pouze několika vnějšími botanickými znaky. Lze zaměnit s: Rod kakostů má asi 170 druhů, z čehož u nás roste 20. Všechny druhy jsou si velmi podobné. Snad nejrozšířenější je kakost luční – Geranium pratense L., který roste na loukách i mezích a kvete modře. Stejně hojný je i kakost krvavý – Geum sanguineum L. kvetoucí červeně. Kakostu smrdutému se velmi podobá i jiný zástupce čeledě – „bociannik rozpukovitý“ – Erodium cicutarium Liné. Má zobákovité zakončení plodů, které se za sucha vývrtkovitě stočí a před deštěm rozvinou (na kakostu smrdutém se stočí jen do oblouku). Kakost smrdutý se od všech ostatních druhů odlišuje hlavně listy. Jeho stonek i listy nepříjemně páchnou. Popis: Jednoletá až dvouletá bylina vysoká 20–50 cm. Odporně páchne. Nať má přímou nebo poléhavou, rozvětvenou, křehkou, žlaznatě chlupatou, načervenale zelenou, se zesílenými kolénky. Jejich rozemnutí vyvolá nepříjemný zápach. Listy jsou peřovitě složené z 3–5-stopkatých lístků se zubatými úkrojky. Květy karmínově růžové, stopkaté, pažní, tvoří dvojkvětové vidlice. Kvete v květnu-říjnu. Plod je zobákovitý. Rozpadá se na zobákovité plůdky. Nať při poranění odporně páchne. Místo výskytu: Rostlina roste na vlhkých a stinných místech, hlavně v houštinách, často i ve vlhkých lesích, na pasekách, u zdí, na rumovištích a mezích od nížin po horský stupeň. Má v oblibě půdy bohaté na organické látky. Doba sběru + sbíraná část: Kvetoucí nať se odřezává v květnu-červnu až září (případně se pokosí). Zpracování + uchovávání: Po odstranění cizích příměsí se nať suší přirozeným teplem ve stínu na vzdušném místě, resp. umělým teplem do 35°C. Poměr seschnutí je asi 5:1. Vlastnosti drogy: Nepříjemný plošticovitý zápach byliny se sušením ztrácí, chuť však zůstává nepříjemně hořká a příkrá.