10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639749

Milota Jeřabina červená plod 100g

Milota Jeřabina červená plod 100g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Jeřáb ptačí (červený) plod (Český text na obalech) Složení: Sorbus aucuparia fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 10 % 68 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
61 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 10 % 68 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
61 Kč
S novou kartou za

28.11.2024 - 29.11.2024 na vaší adrese

Popis

Jeřáb ptačí (červený) plod (Český text na obalech) Složení: Sorbus aucuparia fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…na-plod-100g . Droga obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin, glukózu, sorbit, sorbózu, třísloviny, pektiny, antokyany, silici, flavonoidy a hořčiny. Obsahuje asi 14 % cukrů, vitamín C a provitamin A. Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a další ne zcela přesně definovatelné látky, které mohou přivodit příznaky lehké otravy. Sušením se tyto látky eliminují. Užívání: macerát, 2 polévkové lžíce přelít 7 dcl studené vody (převařené), macerovat 8 hod.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika

Jarabina vtáčia (červená) plod (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Sorbus aucuparia fructus. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Droga obsahuje kyselinu sorbinovú, parasorbinovú, početné iné organické kyseliny, trieslovinu, pektín, vitamíny a karotenoid sorbusin, glukózu, sorbit, sorbózu, triesloviny, pektíny, antokyány, silicu, flavonoidy a horčiny. Obsahuje asi 14% cukrov, vitamín C a provitamín A. Čerstvé plody obsahujú kyselinu parasorbinovou a ďalšie nie celkom presne definovateľné látky, ktoré môžu privodiť príznaky ľahkej otravy. Sušením sa tieto látky eliminujú. Užívanie: macerát, 2 polievkové lyžice preliať 7 dcl studenej vody (prevarenej), macerovať 8 hod. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Jeřáb ptačí: Droga:Latinsky: Fructus sorbi acupariae, Bacca sorbi, Flos sorbi acupariae, Folium sorbi acupariaeČesky: Plod jeřábu ptačího Jeřáb ptačí: Názvy:Lidové : jeřabiny, divá breskyňa, jarab obyčajný, jarabok, jeráb, skoruše, jarabina obyčajná, jariabok, skoruša, jeřáb, jeřabinaSlovensky : jarabina vtáčiaNěmecky : e Wilde Vogelbeere, EberescheRusky : rjabina obyknovennajaAnglicky : Rowan TreePolsky : Jarzębina Chemické složení: Účinné látky v plodech tvoří hlavně organické kyseliny – kyselina sorbová (v nezralých plodech parasorbová /paraskorbová/ – parasorbinová – 0,04%), L-askorbová (O,1–0,2% – asi dvojnásobek než v citronech), sorbinová, jablečná, vinná, citronová, sacharidy (glukóza, sorbit, sorbóza, sorbitol aj.), třísloviny (označované i jako kyselina sorbitaninová), pektin (asi 1%), karotenoidy (beta-karoten a sorbuzin), antokyany (glykozid kyanidin), silice, rutin, flavonoidy (rutin, kvercetin), hořčiny, provitamín A a do 10% alkoholu (D-sorbitol). Byl prokázán vitamín P. Obsahové látky květní drogy nejsou ještě dostatečně prozkoumané. Jsou příbuzné účinným látkám plodů, ale mají jiné procentuální zastoupení. Údajně obsahují i rostlinné hormony podobné ženským hormonům. Květy mj. obsahují i antokyanový glykosid, karotenoidy, trochu slizu, organické kyseliny a minerální soli. V semenech a v listech se nachází glykosid amygdalin, který se štěpí na jedovatý kyanovodík a flavonoidy. Vnitřní užití:Sušené jeřabiny se mohou po předchozím podrcení běžně přidávat do čajových směsí, zejména při protirevmatické léčbě.Jedna kávová lžička plodů na šálek macerátu, vyluhovat asi 8 hodin při obyčejné teplotě – užívá se každý druhý den.Nebo:Obyčejně se žádoucí terapeutický efekt dosáhne celodenní dávkou plodů 1,5 g. Macerát se připravuje z 1 kávové lžičky na šálek vody (maceruje se asi 8 hodin při pokojové teplotě): užívá se každý druhý den.Nebo:Vnitřně se užívá macerát (1 lžička rozdrcených plodů na šálek vody) jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmu a zácpě) a jako močopudný prostředek v dětském lékařství.Nebo:Macerát se vyluhuje nejméně 6 hodin a podávají se 2 až 4 sklenice nebo 3 až 4 sálky denně. Užívá se i 15 g plodů na 200 ml záparu – 3–4× denně lžíce.Nebo:Zápar se připravuje z 1 lžíce plodové drogy na 1 šálek vody: užívá se po 1 lžíci 3× denně.Nebo:Nálev z květů jeřábu se připravuje z 1 čajové lžičky na sklenici vody, 3krát denně před jídlem. Vyšší dávky se používají při přípravě odvaru, například Decoctum Fructus sorbi (1 lžíce rozdrcených plodů na 1 a 1/2 sklenice vody), který se užívá po 1/3–1/2 sklenice 2–3× denně.Nebo:Ze lžičky drcených plodů na 2,5–4 dl vody se připravuje odvar (pije se 2–3× denně po 1–1,5 dl).Nebo:Podobně se připravuje i odvar z květní drogy.Nebo:Odvar se připravuje ze lžičky květů na 2,5–4 dl vody (vypít na dvakrát během dne). Čerstvá šťáva se užívá po lžičkách několikrát denně.Nebo:Šťávu z čerstvých plodů je možno svařit s polovičním množstvím cukru na sirup – užívá se po lžičkách 3–5× denně.Nebo:Sirupus sorbi (připravuje se ze šťávy čerstvých plodů, které se povaří s polovičním množstvím cukru), se užívá po kávových lžičkách 3–5× denně.Jako léková forma se doporučuje slazený jeřabinový výtažek, který je prý spolehlivý a zcela neškodný při úporných zácpách hlavně u dětí. Dávky se doporučují v množství 20 kapek až 1 lžíce až 3× denně vždy 2 hodiny po jídle. Stolice se má dostavit do 10 hodin po vyžití celé denní dávky.Sušené jeřabiny můžeme pomlet na prášek a několikrát denně podáváme při průjmových onemocněních půl až jednu čajovou lžičku. Lze nahradit: Plody se užívají jako částečná náhrada za brusinky. Lze zaměnit s: U nás roste 10 druhů jeřabin. Ne všechny jsou však domácí a ne všechny mají jedlé plody. Většinou jejich zralé plody – červené kulaté malvice – je možno považovat za lesní ovoce, i když často pocházejí z pěstovaných druhů. Nejvýznamnějším zástupcem je jeřabina ptačí a jeřáb oskeruše (Sorbus domestica L.). Popis: Keř, častěji strom vysoký 16–18 m s kulatou korunou a světle šedou kůrou, později podélně rýhovanou. Větve jsou za mlada plstnaté, později lysé, šedé nebo červenohnědé. Listy jsou nepárovitě peřovitě složené, se 4–9 jařmy, lístky kopinaté až vejcovité, sedící, na okraji pilovité nebo dvojitě pilovité. Na líci jsou lístky jen řídce chlupaté, na rubu hustě chlupaté. Květy bílé, drobné, uspořádané v chocholíkatých metlicích. Kalich je 5-cípý, vcelku velmi malý, korunu tvoří 5 okroulých bílýh korunních lupínků 4–5 mm dlouhých. Tyčinek je 20 a jsou tak dlouhé, jako korunní lístky. Semeník má nejčastěji 3 volné čnělky. Květy mají nepříjemný pach. Kvete v květnu-červnu. Plody jsou kulaté červené nebo žluté holé malvice se 3 semeny. Místo výskytu: Roste v horských lesích. Ve vyšších polohách jej často vysazují do alejí a parků. Má v oblibě teplý humus i mírně suchou, hlinitou a hlinito-písčitou půdu. K plné plodnosti potřebuje 8–10 let. Snese chudé půdy i drsné klima. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem sběru jsou zralé červené a nepoškozené plody (říjen-listopad). Sbírají se plody jeřábu ptačího (Fructus sorbi acuparii) či oskeruše (Fructus sorbi domestici) koncem srpna a v září. Méně často je předmětem sběru květ (Flos sorbi acuparii), který se sbírá nejlépe mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne v době plného rozkvětu, což bývá zpravidla v květnu. Zpracování + uchovávání: Plody se suší rychle – nejlépe umělým teplem, aby si zachovaly původní barvu. Poměr seschnutí je asi 6:1. Skladované plody je třeba přesoušet, aby se nazapařily. Suší se nejprve ve stínu, potom na slunci. Doporučuje se sbírat celá plodenství a ta po zavadnutí dosoušet umělým teplem, ale ne v troubě, byť otevřené, protože je zde nebezpečí spálení nebo připálení. Nejlepší je sušení v sušárnách. Vlastnosti drogy: Oranžověčervené plody mají trpce jablkový pach a nahořklotrpkou chuť. Droga je bez pachu, chuti kyselé, škrablavé až trpké.