Milota Galgán lékařský oddenek 50g
Popis
Galgán lékařský oddenek (Český text na obalech) Složení: Alpinia officinarum rhizoma. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…-oddenek-50g . Oddenek obsahuje silici, složenou převážně ze seskviterpenů cineolu a eugenolu. Hořkou chuť droze dodává přítomnost pryskyřic. Čaj Františka Kotáska: 100g nati řepíku, 60g nati meduňky, 20g oddenku galgánu, 40g nati dobromysli a 30g listu vachty trojlisté. Dále zde nacházíme třísloviny, hořčiny, flavonoidy, například galangin, a četné další látky, které nejsou dosud zcela prozkoumány. Užívání: 1,5 čajovou lžičku přelít 3,5 dcl vařící vody, vyluhovat 15 min. popíjet 2× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Alpinia liečivá podzemok (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Alpinia officinarum rhizoma. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Podzemok obsahuje silicu, zloženú prevažne zo seskviterpénov cineolu a eugenolu. Horkú chuť droge dodáva prítomnosť živíc. Čaj Františka Kotáska: 100g vňate repíka, 60g vňate medovky, 20g podzemku galgánu, 40g vňate pamajoránu a 30g listu vachty trojlisté. Ďalej tu nachádzame triesloviny, horčiny, flavonoidy, napríklad galangin, a početné ďalšie látky, ktoré nie sú ešte celkom preskúmané. Užívanie: 1,5 čajovú lyžičku preliať 3,5 dcl vriacej vody, vylúhovať 15 min. popíjať 2× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: Galgan lékařský: Synonyma:Latinsky: Alpinia galangaČesky: Galgán lékařský, galgán obecný Galgan lékařský: Droga:Latinsky: Radix galangaeČesky: Kořen galgánu Galgan lékařský: Názvy:Slovensky: Alpinia liečiváNěmecky: e Galgant-Alpinie, r GalgantAnglicky: Great Galangal Chemické složení: Oddenek obsahuje silici, složenou převážně ze seskviterpenů cineolu a eugenolu. Hořkou chuť droze dodává přítomnost pryskyřice. Dále jsou obsaženy třísloviny, hořčiny, flavonoidy, například galangin a četné další látky, které dosud nejsou zcela prozkoumány. Vnitřní užití:Galgan můžeme míchat do směsí, ale dbáme na to, aby jeho obsah ve směsi nepřekročil 10% hmotnostních.Při angině pectoris podáváme galgan formou vinného macerátu, obyčejně 4krát denně 1 polévkovou lžíci. Stejné dávkování je vhodné na podporu mužské potence.Na zkažený žaludek jej podáváme formou prášku, a to na špičku nože a hojně zapíjíme vodou nebo jinou tekutinou.Na podporu tvorby žaludečních šťáv podáváme nejprve nálev, a to 1, 2 nebo i 3 poháry denně, před jídlem.Pro podporu látkové výměny dáváme přednost bylinnému balzámu. Zevní užití:Zevně, především při revmatismu i pro převalování v ústech, připravujeme nálev obvyklým způsobem. Na současné vnitřní protirevmatické použití stačí dávka na špičku nože, 2 až 3krát denně. Popis: Galgán lékařský je rostlina s dlouhým, horizontálně uloženým větevnatým oddenkem, silným kolem 15 mm. Úzké kopinaté listy s pochvou, značně připomínající známý kosatec, mívají délku obyčejně od 20 do 30 cm. Květy tvoří vrcholový klas, jsou bílé, některé mají červené až nafialovělé žilky. Plodem je podélně rýhovaná tobolka. Místo výskytu: Galgán roste ve volné přírodě pouze v Číně a v některých oblastech Indie. Je však hodně pěstován zejména v Thajsku, Barmě a Laosu. Je to velmi vytrvalá rostlina. Doba sběru + sbíraná část: Drogou je oddenek, který se do Evropy dováží.