Milota Fazole obecná plod bez semen 40g
Popis
Fazol obecný bez semen plod (Český text na obalech) Složení: Phaseolus vulgaris s/s fructus. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…ez-semen-40g . Droga je bohatá na aminokyseliny arginin, asparagin, tyrosin, laucin a tryptofan. Dále jsou v ní obsaženy flavonoidy, cholin, sacharidy, inosit, glykosidy, organické kyseliny, kyselina křemičitá, draslík, fosfor, kobalt, nikl a další stopové prvky. Směs je složena z 200 g fazolového lusku, 140 g přesličky, 100 g pampelišky a po 80 g květu heřmánku, květu měsíčku, nati řebříčku, nati třezalky, nati vlaštovičníku, květu lípy a květu černého bezu. Užívání: odvar, 1 polévkovou lžíci přelít 5 dcl vařící vody, vařit 10 min. vyluhovat 15 min. popíjet 2× denně.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Fazuľa zahradná bez semien plod (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Phaseolus vulgaris s/s fructus. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Droga je bohatá na aminokyseliny arginín, asparagín, tyrozín, laucin a tryptofán. Ďalej sú v nej obsiahnuté flavonoidy, cholín, sacharidy, inositu, glykozidy, organické kyseliny, kyselina kremičitá, draslík, fosfor, kobalt, nikel a ďalšie stopové prvky. Zmes je zložená z 200 g fazuľového struku, 140 g prasličky, 100 g púpavy a po 80 g kvetu rumančeka, kvetu nechtíka, vňate myšieho chvosta, vňate ľubovníka, vňate lastovičníka, kvetu lipy a kvetu bazy čiernej. Užívanie: odvar, 1 polievkovú lyžicu preliať 5 dcl vriacej vody, variť 10 min. vylúhovať 15 min. popíjať 2× denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE: Fazol obecný: Droga:Latinsky: Fructus phaseoli sine semine, Legumina phaseoli, Cortex fructus phaseoli, Pericarpium phaseoli, Cortex phaseoli, Legumen phaseoli, Semen phaseoli, Semen fabae albae, Semen phaseoli albaeČesky: Plod fazolu bez semen Fazol obecný: Názvy:Lidové : bob fazolový, fizol bíláSlovensky : fazuľa záhradnáNěmecky : e Garten-Bohne, Gartenbohne, BohneRusky : fasolő obyknovennajaAnglicky : Kidney-Bean Chemické složení: Zralé oplodí obsahuje především aminokyseliny (hlavně guanidinový derivát arginin, dále asparagin, tyrozin, leucin, tryptofan), dále fytosteroly, flavonoidy, sacharidy, triterpenové glykosidy (mj. i fazeolozid D), organické kyseliny (pipekolovou, traumatinovou, alantoinovou a v malém množsví i askorbovou), alantoin, cholin, inozitol, mezoinozit, trigonelin, minerální soli (mj. i rozpustnou kyselinu křemičitou), soli draslíku, fosfáty, stopy kobaltu, mědi a niklu), 40–50% hemicelulóz a glukokininy (účinný glukokinin, snižující hladinu cukru v krvi, se doposud nepodařilo izolovat). Nezralé oplodí obsahuje mimo uvedených látek ještě alantoin a nejedovatý alkaloid trigonelin (betain kyseliny nikotinové). Semena obsahují škrob (45–50%), bílkoviny (24%), dextrin, 10% gumy a především toxické lektiny (toxalbuminy), fazin – účinný jako ricin ricinového semene a abrin, které zabraňují syntéze proteinů. Fazin se varem denaturuje. Nevařená semena i lusky jsou jedovaté a otravy jsou známé – hlavně u dětí. Vyvolávají těžké krvácivé stavy a koliky. Vnitřní užití:Kombinace drogy do směsí je značně problematická, protože fazol má mimořádné nároky na přípravu. V praxi to lze řešit tak, že fazolové drogy přidáme do směsi asi dvakrát více, než je normální běžná potřeba, a pak směs bereme jako běžný odvar. Lepší je ovšem vyrobit odvar odděleně a pak jej přidat do potřebné směsi.Terapeuticky se využívá i macerát za studena (20–30 g drogy se nechá vyluhovat 6–8 hodin ve 2 sklenicích vody), který se doporučuje užívat 3× denně po 1/2 sklenice.Nebo:Běžná dávka na studený macerát: 20–30 g oplodí se maceruje 8 hodin v 5–6 dl vody. Pije se 1,5 dl 3× denně. Připravuje se i 6% odvar (pije se 1,5 dl 2–3× denně) nebo odvar z 2–3 čajových lžiček drogy na 1,5 dl vody (3–5× denně po 1,5 dl).Užívá se odvar z 2–3 lžic sekané drogy na 300 ml vody, vařit 2 minuty, odstavit na 10 minut a scedit do termosky. Pije se 2–3× půl sklenice mezi jídlem (jako diuretikum), za příslušné diety jako antidiabetikum.Nebo:Někdy se doporučuje vařit 15–20 g drogy s litrem vody asi 2 hodiny – denní dávka je 1/2 až 3/4 litru odvaru.Nebo:Obvykle se na přípravu odvaru předpisují 2–3 g pro dosi, nebo 1–2 kávové lžičky drogy na šálek vody: pije se 1 šálek 3–5× denně. Odvar se může připravovat i z vyšších dávek (15–20 g drogy se asi 2 hodiny vaří v 1 litru vody): užívá se v dávce 1/2–3/4 litru denně.Nebo:Základní lékovou formou je dlouho vařený odvar. Na mírném ohni se vaří 2 až 2,5 hodiny v dávce 20 až 25 g drogy v 1,5 litru vody. Pak přecedíme a doplníme na potřebných 750 ml. Pijeme obyčejně ve více ávkách přes den. Zevní užití:Semena v prášku sloužila na horké obklady – kataplasmata. Lze nahradit: Celkový počet sort je kolem 500. Popis: Jednoletá bylina vysoká 35–50 cm s pravoovíjivým stonkem dlouhým 100–200 cm. Peřovitě složené listy tvoří velké vejcovité stopkaté lístky. Květy v málokvětových střapcích různé barvy (bílé, růžové, červené aj.) – kvetou v červnu-srpnu. Plody jsou lysé, asi 10–15 cm dlouhé lusky se semeny. Místo výskytu: Fazol je pěstovaná zeleninová rostlina, jen ojediněle zplaňuje. Pěstování: Druh se pěstuje jako zelenina i jako luskovina v domácích zahrádkách a v keříčkovité kulturní formě i na polích. Doba sběru + sbíraná část: Zasychající zežloutlé lusky se sbírají v době plné zralosti, tj. srpen-září a zbavují se semen. Dává se přednost dužinatým luskům žlutobílé barvy z keříčkovitých variet rostliny. Léčebné použití mají i semena, v rozemletém stavu označované jako tzv. fazolová mouka – Farina phaseoli. Zpracování + uchovávání: Lusky se dosoušejí umělým teplem při mírně zvýšené teplotě (30 – nejvýš 40°C).