Milota Dětský jahodový aromatizovaný 40g(20x2g)
Popis
Dětský jahodový aromatizovaný 40g(20×2g) (Český text na obalech) Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích čaje najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…ny-40g-20x2g . Dětský ovocný čaj pro běžné pití. Chuťově vyvážená směs s příchutí jahody. Obsahuje min. 20% lyofilizovaného jahodového plodu a přírodně identické aroma jahody.Složení: šípek plod, jablko plod, ibišek květ, ostružina list, přírodně identické aroma, jahodová šťáva, skořice kůra, lyofilizovaná jahoda plod 20%, anýz plod, honeybush.Příprava: 1 sáček přelít 0,2l vařící vody. Louhovat 10 min. Obsahuje lyofilizované (mrazem sušené) plody jahody.Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika
Detský jahodový aromatizovaný 40g(20×2g) (Slovenský text na obaloch) Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch čaju nájdete v našom herbári. Detský ovocný čaj pre bežné pitie. Chuťovo vyvážená zmes s príchuťov jahody. Obsahuje min. 20% lyofilizovaného jahodového plodu a prírodne identickú arómu jahody.Zloženie: šípok plod, jablko plod, ibištek kvet, ostružina list, prírodne identická aróma, jahodová šťava, škorica kôra, lyofilizovaná jahoda plod 20%, anýz plod, honeybush.Príprava: 1 vrecko preliať 0,2l vriacej vody. Lúhovať 10 min. Obsahuje lyofilizované (mrazom sušené) plody jahody. Komplexní informace o bylině Jahodník plod bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích čaje a v něm obsažené byliny Jahodník plod ZDE: Jahodník obecný: Droga:Latinsky: Folium fragariae, Herba fragariae, Fructus fragariae, Radix fragariaeČesky: List jahodníku Chemické složení: Listy obsahují asi 5% a kořen až do 10% tříslovin, které tvoří deriváty kyseliny elagové a galové. Z minerálních látek se v jahodě nachází hlavně draslík, dále jsou to flavonoidy kvercitrin a kvercetin, kyselina L-askorbová a stopy silice. Plody obsahují sacharidy, pektin, kyseliny, barviva a aromatické látky. Kořen obsahuje především třísloviny. Uvádějí se i vitamíny B a E, salicyláty. Vnitřní užití:Listy se většinou kombinují s jinými drogami (nař. do domácích čajovinových směsí) a jsou vhodné i pro dlouhodobé podávání.Listy slouží na přípravu záparu – 1 kávová lžička na šálek, pije se 2–3× denně.Nebo:V domácnostech se používají na přípravu osvěžujícího nápoje – zápar z jedné polévkové lžíce listů na 2 sklenice vody.Nebo:Základní jednotlivá dávka na přípravu záparu je 1 g, ale v praxi se užívají vyšší dávky. Při každodenní konzumaci se zápar připravuje z 1 kávové lžičky na šálek vody: pije se 2–3× denně.Nebo:Dávkuje se asi 3–5 g listů na zápar.Nebo:Nálev z listí jahodníku je velmi oblíbeným lidovým prostředkem proti dně. Připraví se ze špetky sušeného listí, které polejeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut ustát, pak zcedíme a oslatíme podle chuti. Na krátkodobější léčebné užívání se ordinuje Decoctum Folii fragariae (5–20 g na 2 sklenice vody): pije se 3–4× denně v dávce 1/2 sklenice. Když potřebujeme vyvolat adstringentní účinky, podáme jednu dávku záparu nebo odvaru z 3–5 g listů.Nebo:Ze samotných listů se občas připravuje odvar (1–2 lžíce na 2,5–5 dl vody, pije se 2–3× denně po 1–1,5 dl, děti méně).Nebo:Dávkuje se asi 3–5 g listů na odvar.Nebo:Oddenek jahodníku slouží jako prostředek proti vodnatelnosti proti žloutence. Připraví se následovně:10 g na drobno rozkrájeného sušeného oddenku se 5 minut vaří ve 1/4 l vody, nechá 15 minut stát a potom se přes den vypije. Lze nahradit: U nás na lesních mýtinách roste ještě statný jahodník vyšší neboli truskavec – Fragaria elatior Ehrb. (Fragaria moschata Duch.), s většími květy a plody, jehož list dává také dobrý čaj. Jednotlivé lístky trojčetných listů jsou řapíkaté (krátce stopkaté), kdežto u jahodníku obecného přisedlé, květní nať je delší než listy, plody z jedné strany červené, z druhé zelenavě bílé, těžko se oddělují od lůžka. Dále se vyskytuje jahodník chlumní (Fragaria viridis Duch.) a další druhy, které se odlišují jen několika botanickými znaky a mezi kterými z hlediska léčebného využití neděláme rozdíl. Pěstované odrůdy jahodníku léčivý účinek nemají. Lze zaměnit s: Do čajů nesmí být sbírány listy našeho třetího druhu jahodníku, jahodníku chlumního neboli trávnic – Farina collina Ehrb. (Fragaria viridis Duch.), protože jsou zcela jiné jakosti. Trávnice se od ostatních druhů pozná nejlépe tím, že má kališní lístky k plodu přitisklé a plody se od lůžka těžko oddělují. Dle pramenu 1. je možno sbírat listy trávnic. Do čajů se také nesmějí sbírat listy žádného z pěstovaných druhů jahod. Popis: Trvalá bylina vysoká 10–40 cm. Z přízemní listové růžice vyrůstají zakořeňující se poplazy. Natě chudě rozvětvené, s bílými květy v okolíkovitém vrcholíku. Kvete v květnu až červnu, někdy opakovaně na podzim. Listy jsou trojpočetné, zoubkaté. Plody jsou červená opadavá plodenství – jahody s mnoha vtlačenými nažkami. Místo výskytu: Roste v lesích a na lesních mítinách, na mírně vlhkých hlinitých půdách. Snáší i vápencové substráty. Pěstování: Pěstovaný jahodník se dobře daří v úrodné, pohnojené a dobře zkypřené půdě. Pěstuje se ze sazenic, vzešlých ze šlahounů. Tyto sazenice se vysazují buď na podzim v září nebo na jaře v březnu na záhony do řad, vzdálených asi půl metru. První rok je nutno nově vyhnané šlahouny důkladně ořezávat, aby rostlina mohla zesílit. V dalších letech se šlahouny ořezávají až na podzim. Okopávání a zalévání jahodníku v létě velmi svědčí. Chceme-li vypěstovat pěkné, velké plody, je nutno na trsu ponechat jen asi 3–4 jahody. Na zimu se záhony pokryjí starou chlévskou mrvou, sazenice samy ovšem zůstanou volné. Nutno se ještě zmínit, že kultura po třech letech degeneruje a musí se znovu vysázet. Listí se sbírá v květnu a červnu a to jen u jahodníku, rostoucího divoce. Plody zahradního jahodníku mají také slabší účinek než jahody lesní. Doba sběru + sbíraná část: Na léčebné účely se sbírají listy a plody našich divoce rostoucích druhů jahod. Do sběru nepatří listy a stonky pěstovaných druhů – z hlediska obsahových látek jsou bezcenné. Správná droga se skládá z mladých, ještě nezhořklých listů divoce rostoucích druhů jahod s krátkými stopkami, sbíraných před kvetením a v čase kvetení, tedy v květnu-srpnu, zbavených příměsí. Předmětem lidového sběru je i kořen. Zpracování + uchovávání: Materiál se dá kosit srpem v čistých porostech, v zarostlých je výhodnější sběr rukou, odtrháváním. List je mírně náchylný na zapaření a je i trochu drobivý. Suší se v nevysokých vrstvách na dobře větraných stinných místech. Při použití umělého tepla by se nemělo překročit 50°C. Poměr seschnutí je asi 5:1. Droga se skladuje v dobře uzavřených obalech. Je třeba ji chránit před vlhkem. Jahodové listy do denního nápoje (ne však na sušení) je možno fermentovat podobně jako malinové nebo se dávají do směsi s fermentovanými ostružinovými listy. Zralé jahody je možno i sušit na slunci nebo umělým teplem – poměr seschutí je asi 8:1. Dozrávají asi v červnu-červenci. Sbírají se ručně do menších nádob, aby se spodní vrstvy provětrávaly, jinak se lehce rozmačkají, zapaří a plesnivějí. Vlastnosti drogy: Listy jsou bez vůně, trpké, poněkud slizovité a mají nahořklou stahující chuť. Usušené jsou na horní straně světle zelené, na spodní mají šedozelenou barvu. Skladují se v pytlích na suchých, vzdušných a neprašných místech.