Datle čerstvé Iranské 600g
Datle čerstvé Iranské 600g
Popis
Jejich nejdůležitější vlastností ve srovnání s jinými datly je, že jsou šťavnaté. Datle nejsou klasifikovány jako sušené ovoce, protože mají relativně vysoký obsah vlhkosti a měly by být uchovávány při teplotě v rozmezí –5 až 5 ° C.
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů.
Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.
Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty. Snižují krevní tlak. Vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům. Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům.
Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
V kuchyni se dají použít datle čerstvé i sušené. Suché datle se pojídají přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukroví. Datle chutnají výtečně, když je můžete jíst v čerstvém stavu, ale chutnají i sušené či lisované…