10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 48639929

Milota Ostružiník křovitý list 40g

Milota Ostružiník křovitý list 40g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner Novinka
Ostružiník křovitý list (Český text na obalech) Složení: Rubi fruticosi folium. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky Celý popis
Sleva 10 % 30 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
27 Kč
Zboží od: Milota s.r.o.
Sleva 10 % 30 Kč Nejnižší cena za posledních 30 dní před poskytnutím slevy.
27 Kč
S novou kartou za

28.11.2024 - 29.11.2024 na vaší adrese

Popis

Ostružiník křovitý list (Český text na obalech) Složení: Rubi fruticosi folium. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. Více informací o zdravotních účincích byliny najdete v našem herbáři. VIZ ZDE: http://herbar.milota.com/…nik-list-20g . Droga obsahuje především třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, inosit, barviva, pektin a jiné látky, plody pak antokyany, karotenoidy, vitamín C, organické kyseliny, cukry, pektin a slizy. Obsah všech látek je poměrně malý, a proto drogu řadíme mezi tzv. indiferentní drogy s menší účinností, i když ani to nemusí být docela pravda, protože naše znalosti o obsahových látkách jsou prozatím poměrně nedostatečné. Užívání: 2 pol.lžíce přelít 0,5 l vařící vody, vyluhovat 5 min. popíjet 3 x denně. Výrobce: Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, www.milota.com, milota@milota.comZemě původu: Česká republika 

Ostružina černicová list (Slovenský text na obaloch) Zloženie: Rubi fruticosi folium. Nariadením EÚ je zakázané uvádzať na obale výrobku akékoľvek zdravotné účinky. Viac informácií o zdravotných účinkoch byliny nájdete v našom herbári. Droga obsahuje predovšetkým triesloviny, organické kyseliny, flavonoidy, inositu, farbivá, pektín a iné látky, plody potom antokyány, karotenoidy, vitamín C, organické kyseliny, cukry, pektín a slizy. Obsah všetkých látok je pomerne malý, a preto drogu radíme medzi tzv. indiferentné drogy s menšou účinnosťou, aj keď ani to nemusí byť celkom pravda, pretože naše znalosti o obsahových látkach sú zatiaľ pomerne nedostatočné. Užívanie: 2 pol. lyžice preliať 0,5 l vriacej vody, vylúhovať 5 min. popíjať 3 x denne. Komplexní informace o bylině bez léčivých účinků:Více informací o léčivých účincích byliny ZDE:  Ostružiník ostružinatý: Synonyma:Latinsky: Rubus plicatus, Rubus caesius F.Česky: Ostružiník křovitý, ostružiník maliník, ostružiník polní Ostružiník ostružinatý: Droga:Latinsky: Folium rubi fructiosi, Fructus fructiosus recens, Fructus rubi fructiosi recens, Herba rubi fructiosiČesky: List ostružiníku Ostružiník ostružinatý: Názvy:Lidové: Ostružina, černica, čierna malina, ostružiník riasnatý, ostružina mnohoplodá, ožina, ostružík, ostružík řasnatý, vostružík, černé maliny, černá medvědiceSlovensky: Ostružina malinová, ostružina krovitá, malina, ostružina černicová, černicaNěmecky: r Brombeere, Flatenblattrige Brombeere, BrombeereblätterRusky: Eževika sizajaAnglicky: BlackberryPolsky: Jezyna, Jeżyna Chemické složení: K léčebným účelům se využívá především list, a to pro obsah tříslovin galotaninového typu (5–14%). Z obsahových látek jsou ještě významné organické kyseliny (jablečná, jantarová, aj.), droga obsahuje i malé množství kyseliny askorbové (vitamín C), trochu inozitolu, flavonoidů, barviv a pektin. V plodech jsou především antokyanové glykosidy – barviva, organické kyseliny (asi 0,015–0,018 g% kyseliny askorbové), karotenoidy (karotin), sliz, pektin, sacharidy. V semenech asi 13% oleje. Kořeny obsahují podobné lákty jako listy. Vnitřní užití:Obsah všech látek v listech ostružiny je poměrně malý, a proto drogu řadíme mezi tzv. indiferentní drogy s menší účinností, i když ani to nemusí být docela pravda, protože naše znalosti o obsahových látkách jsou prozatím poměrně nedostatečné. Ostružinový list podáváme téměř výhradně ve směsích, protože jeho samostatné působení bývá většinou slabé. Jde o produkt na rozhraní potravinářského a léčebného působení. Pro potravinářské účely se droga většinou fermentuje. Dávkují se dvě kávové lžičky na šálek záparu.Nebo:Zápar se připravuje z jednotlivé dávky 1,5 g, nebo z vyšší dávky – ze 2 kávových lžiček drogy na šálek vody: užívá se 2–3× denně.Nebo:Z listí se připravuje velice chutný čaj. Špetka sušeného listí se spaří šálkem vroucí vody, nechá se 5 minut stát a vypije se horký s cukrem a citronem. Osvědčuje se při nachlazení.Přiravuje se odvar z 1,5 lžičky listů na 5 dl vody (pije se asi po 1 dl 2–3× denně mezi jídlem). Vaří se maximálně 1 minutu.Nebo:Při úplavici a silném průjmu se doporučuje odvar z 20 g sušeného listí ve 1/4 l vody. Vaří se 5 minut, nechá ustát a tato porce se pije 3× denně.Nebo?Ke stejnému účelu se užívá stejně připravený a užívaný odvar ze sušených kořenů ostružiníku.Přes terapeutickou účinnost se ostružina užívá v přiměřeném větším množství i jako ovoce, přičemž nejhodnotnější je v čerstvém, případně zmrazeném stavu.Z plodů ostružiníku se připravuje sirup, který se užívá proti průjmu. Rozmačkané ostružiny se protlačí sítem a vaří se stejným množstvím vody. Pěna se při vaření sbírá. Když kapalina zhoustne, nechá se vychladnout a plní do lahví. Sirup zředěný vodou (ostružinová šťáva) se užívá jako osvěžující nápoj pro nemocné. Zevní užití:Na vyplachování úst nebo na kloktání se doporučuje zápar s dvojnásobnou koncentrací (případně z 1–2 polévkových lžic drogy na sklenici vody). Lze zaměnit s: Taxon zahrnuje u nás asi 50 malých druhů. Jejich specifické ekologické znaky jsou dosud málo známé. Ostružina i malina patří do botanického rodu Rubus L., který dělá botanikům problémy desítkami svých proměnlivých druhů a i neobyčejně pružným křížením. K určování je třeba zvláštní znalosti. Při běžném sběru nemá určování praktický význam, protože všechny rostliny se sbírají jako rovnocenné. Popis: Keř vysoký 30–80 (150) cm. Větve trnité, poléhavé, v prvním roce jsou neplodné, ale v druhém roce dřevnatějí a jsou květonosné. Listy dlaňovitě složené, troj- až pětipočetné, na rubu holé. Plody jsou černé ostružiny (plodenství peckoviček), které po dozrání opadávají. Místo výskytu: Ostružiny rostou na březích potoků, ale i na pasekách a v křovinách živých plotů, vyskytují se v lesích v rozličných nadmořských výškách. Pěstování: Ostružiník se v zahradách téměř nepěstuje. Pěstovat by ho bylo možno dělením starších keřů nebo odnožemi, vysazovanými 1 m od sebe. Sázet se musí do dobře zkypřené a hnojené půdy.Jednoleté pruty nenesou ovoce. Druhý rok se seříznou na 1,5 m, aby ovoce bylo více a aby bylo šťavnatější. Na podzim po sklizni se pohnojí silně zředěnou močůvkou. Většina potřeby se však kryje sběrem plodů z divoce rostoucích rostlin. Plody se sbírají v srpnu a září. Zpracují se za čerstva na zavařeninu nebo sirup. Listy se sbírají v červnu a červenci, dokud nejsou ještě úplně vyvinuty. Rozloží se do tenkých vrstev a usuší pomalu ve stínu, aby neztratily aroma.Kořeny se vykopávají na podzim v září a říjnu nebo na jaře v březnu. Omyjí se a suší umělým teplem. Doba sběru + sbíraná část: Předmětem sběru jsou mladé listy bez příměsí, svěží a zdravé, trhané jednotlivě v období kvetení (květen-červen až září). Starší listy tvoří drogu nižší kvality. Listy sbíráme nejlépe v květnu a červnu, před rozkvětem rostliny, odpoledne mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou. Zralé černé plody se sbírají v srpnu-říjnu. Měly by být zdravé, čerstvé, čisté, suché a bez příměsí (neoddělují se od lůžka). Zpracování + uchovávání: Listy se suší v tenkých vrstvách na stíněných a vzdušných místech přirozeným teplem. Když se suší umělým, nejvýhodnější je teplota 40–50°C. Sušení se urychluje častým obracením. Špatně zbarvené listy se z drogy odstraní. Poměr seschnutí je asi 5:1. Plody se převážně zpracovávají čerstvé. Jen výjimečně se suší umělým teplem, což si vyžaduje velkou rutinu. Vlastnosti drogy: Listová droga nemá pach a chutná mírně svíravě. Listy mají chuť poněkud stahující a svou vůní připomínají čaj. Ostružiny za čerstva jsou bez zápachu a mají příjemnou, nakysle sladkou chuť.