Naklíčeno Tvaroh
Popis
Ptát se vás na to, zda víte, co je to tvaroh, by asi bylo nošením dřeva do lesa. Tvarohové buchty patří spolu s těmi makovými a povidlovými ke staročeské klasice. Přesto bychom si mohli ve stručnosti zopakovat nejen jeho složení, ale i benefity.
Tvaroh se vyrábí čistě přírodním procesem, čerstvé (převařené či pasterizované) mléko se naočkuje živými probiotickými kulturami, a zároveň se k výrobě využije malé množství enzymů, které se označují jako syřidlo. Používá se tu i přídavek chloridu vápenatého, který společně se syřidlem podporuje proces vzniku syrovátky a sýřeniny.
Díky působení bakterií a štěpných enzymů (pepsinu) vzniká velmi dobře stravitelná a využitelná mléčná bílkovina, proto je také tvaroh, podobně jako kefíry a jogurty, považován za velmi prospěšný pokrm (nejen) pro vegetariány. Tvaroh dobře tráví i děti a senioři, jestliže tedy netrpí alergií na mléčný protein, případně na mléčný cukr (laktózu).
Tvaroh
Kultury pro přípravu tvarohu a čerstvého sýra pro domácí použití, 1 sáček je na 1–5L mléka
Obsah: Minimálně 1×109 živých kultur v 1g, Liofilizované mikroorganismy, Druhy: Lactococcus lactis sp. lactis, Lactococcus lactis sp. diacetylactis, Lactococcus lactis sp. cremoris, Leuconostoc mesenteroides sp. cremoris, Streptococcus thermophilus.. Kmeny jsou použité z přírodních zdrojů a nejsou geneticky modifikovány.
Balení: Jedno balení obsahuje, 1 sáček pro zpracování 1–5l mléka.
Návod: 1 –5l mléka se uvaří, nechá se 30minut odstát. Pak se zchladí na 37°C, potom přidáme 1 sáček kultur a důkladně se promíchá, až se kultury rozpustí. Mléko se rozleje do čistých nádob a nechá se kvasit při teplotě 37°C po dobu 10–12h, bez míchání. Teplota se udržuje, když se nádoby přikryjí izolačním materiálem (deka,termo taška). Po 10 – 12 h se hustý zakvašený produkt dohřeje a odělená syrovátka se scedí. Po zchlazení na 10°C je vhodné ke konzumaci. Kvalita produktu závisí na kvalitě mléka. Pokud nejste spokojeni s výsledkem výrobků zkuste jiné mléko.
DŮLEŽITÉ JE DODRŽOVAT NÁVOD A POUŽÍVAT PŘESNÝ TEPLOMĚR, NEJLÉPE MLÉKÁRENSKÝ, KTERÝ JE URČEN PŘÍMO NA VÝROBU MLÉČNÝCH PRODUKTŮ.